"Jó" koleszterin: Nem mindenkinek egészséges

MTI
megjelent:

Az érelmeszesedés kifejlődése ellen a "rossz" LDL koleszterin vérszintjét igyekeznek az orvosok gyógyszerekkel csökkenteni, ám még nincs hatásos készítmény a "hasznos" HDL koleszterin mennyiségének növelésére.

A gond az, hogy vannak emberek, akiknek a "hasznos" koleszterin sem igazán jó - derült ki az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology szakfolyóirat májusi számában megjelent tanulmányból.

A koszorúerek szűkülete úgy indul, hogy zsíros anyag rakódik le a belső érfalon. A zsíros párnácskák fokozatosan nőnek, mind jobban beszűkítik az eret és gátolják a véráramlást. Nem is kell nagyra nőniük, mert bármikor elpattanhatnak, a zsír benyomul az érbe, villámgyorsan megalvasztja a vért, az ér elzáródik és bekövetkezik a szívinfarktus.

Egyszerű a megoldás, gondolhatnánk: ha kíméletlen diétával nem eszünk semmiféle telített, állati zsírt és koleszterint, aligha kerül a vérbe olyan zsírnemű anyag, ami letapadhat az erek falán. Az érfalon lerakódó koleszterin viszont saját anyagcserénk terméke, a máj állítja elő. Akinek olyan a szervezete, annak sokat termel belőle és ott kering a vérében.

A magas vérkoleszterin szint ezért csak igen szerény mértékben befolyásolható a táplálékkal bevitt zsírnemű anyagok minimálisra szorításával. Léteznek viszont rendkívül hatásos készítmények, melyek gátolják a májban a koleszterin termelést, s ezáltal a koleszterin szint csökken.

Van viszont "hasznos" HDL koleszterin is és ha ebből több volna, kisebb lenne az erek elzsírosodásának veszélye. A gyógyszergyárak előállítottak olyan molekulát, amely ezt a hatást biztosította és elindultak a részletes vizsgálatok az első ilyen készítménnyel. Az emberen történő megfigyeléseket azonban 2006-ban leállították, mert éppen olyan kóros események következtek be, amilyeneket a gyógyszerrel meg akartak akadályozni.

Hasznos linkek

Most a Rochesteri Egyetem professzora, James Corsetti és munkatársai megtalálták: a kedvezőtlen jelenség oka az volt, hogy az emberek egy csoportjának a magas HDL koleszterin szint veszélyes.

Ilyenkor a sok "hasznos" koleszterin mellett sok gyulladást jelző fehérje, C-Reaktív Protein - CRP - is jelen van és valamilyen okból ez a helyzet az egészségre veszélyt jelent. A kutatók szerint a jelenség hátterében valamilyen kóros genetikai eltérés bújhat meg.

(MTI)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

Szájüregi gyulladások
Szájüregi gyulladások

Milyen következményeik lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.