A leszokás a koleszterinszintre is jótékonyan hat

Medipress
megjelent:

Azok a dohányosok, akik sikeresen leszoknak, még egy plusz előnyét élvezhetik ennek a lépésüknek: emelkedni fog szervezetükben az úgynevezett „jó” koleszterinnek a szintje. Mindez annak ellenére történik, hogy az utolsó szál cigaretta elnyomása után általában némi súlygyarapodás áll be.

Amint arról Dr. Adam Gepner, a Wisconsin Egyetem Gyógyszerészeti karának vezető kutatója beszámolt, már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a dohányzás a „jó” koleszterin (HDL) szintjét csökkenti, a „rosszét” (LDL) viszont növeli. Ahhoz azonban, hogy a dohányzás koleszterinszintre gyakorolt hatását alaposabban megértsük, Gepner és munkatársai több mint 1500 dohányost vizsgáltak meg, akiket a jelenlegi Egyesült Államokbeli népesség alapján állítottak össze reprezentatív mintaként.

A vizsgálat kezdetekor a kísérletben résztvevők átlagosan 21 szál cigarettát szívtak el egy nap, közülük egy év után 334-en sikerrel leszoktak a dohányzásról. A tanulmány kimutatta, hogy bennük, akik felhagytak káros szenvedélyükkel, átlagosan öt százalékkal nőtt a HDL-koleszterinnek a szintje. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a nőknél valamivel erősebb volt a javulás, az viszont nem számított, a tanulmány elején valaki mennyire volt erős dohányos, mivel mindenkiben ugyanolyan mértékben nőtt a HDL-szint, miután letette a cigarettát.

A leszokás egyetlen hátulütője a hízás szokott lenni. A csoporttagok, akik leszoktak, valóban mutattak némi súlygyarapodást, ami pedig köztudottan növeli a „rossz” és csökkenti a „jó” koleszterinszintet. „Ezért is fontos a dohányzásról leszokni készülők számára összeállítani egy egészséges étrendet és kidolgozni valamilyen rendszeres testmozgást a leszokás idejére” – véli Gepner.

A kutató kifejtette, az továbbra sem világos, pontosan hogyan függ össze a dohányzás abbahagyása és a koleszterinszint változása, de előfordulhat, hogy a dohányzás azokat a proteineket károsítja, amelyek a koleszterin lebomlását irányítják.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.