A leszokás a koleszterinszintre is jótékonyan hat

Medipress
megjelent:

Azok a dohányosok, akik sikeresen leszoknak, még egy plusz előnyét élvezhetik ennek a lépésüknek: emelkedni fog szervezetükben az úgynevezett „jó” koleszterinnek a szintje. Mindez annak ellenére történik, hogy az utolsó szál cigaretta elnyomása után általában némi súlygyarapodás áll be.

Amint arról Dr. Adam Gepner, a Wisconsin Egyetem Gyógyszerészeti karának vezető kutatója beszámolt, már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a dohányzás a „jó” koleszterin (HDL) szintjét csökkenti, a „rosszét” (LDL) viszont növeli. Ahhoz azonban, hogy a dohányzás koleszterinszintre gyakorolt hatását alaposabban megértsük, Gepner és munkatársai több mint 1500 dohányost vizsgáltak meg, akiket a jelenlegi Egyesült Államokbeli népesség alapján állítottak össze reprezentatív mintaként.

A vizsgálat kezdetekor a kísérletben résztvevők átlagosan 21 szál cigarettát szívtak el egy nap, közülük egy év után 334-en sikerrel leszoktak a dohányzásról. A tanulmány kimutatta, hogy bennük, akik felhagytak káros szenvedélyükkel, átlagosan öt százalékkal nőtt a HDL-koleszterinnek a szintje. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a nőknél valamivel erősebb volt a javulás, az viszont nem számított, a tanulmány elején valaki mennyire volt erős dohányos, mivel mindenkiben ugyanolyan mértékben nőtt a HDL-szint, miután letette a cigarettát.

A leszokás egyetlen hátulütője a hízás szokott lenni. A csoporttagok, akik leszoktak, valóban mutattak némi súlygyarapodást, ami pedig köztudottan növeli a „rossz” és csökkenti a „jó” koleszterinszintet. „Ezért is fontos a dohányzásról leszokni készülők számára összeállítani egy egészséges étrendet és kidolgozni valamilyen rendszeres testmozgást a leszokás idejére” – véli Gepner.

A kutató kifejtette, az továbbra sem világos, pontosan hogyan függ össze a dohányzás abbahagyása és a koleszterinszint változása, de előfordulhat, hogy a dohányzás azokat a proteineket károsítja, amelyek a koleszterin lebomlását irányítják.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.