Időjárás-érzékenység - A téli depresszió

MeteoKlinika
megjelent: 2010.02.10.

Már 3500 évvel ezelőtt az egyiptomi papiruszokon is feljegyzéseket találtak, ami egyértelműen összefüggésbe hozza a természet változásait az egészség a betegség állapotával. Ez nem csak az emberek esetében figyelhető meg, hanem az állatvilágban is ugyanúgy jelen van.

Már több ezer évvel ezelőtt őseink is rászorultak a téli hangulatjavítókra. Ezeket elsősorban a közösségi rituálék alkalmával gyakorolták. Csoportosan, vidám táncos közös programok keretében emelték szervezetük boldogságszintjét. Tovább fokozták az élményt különféle hangulatjavító növények alkalmazásával.

A depresszió tünetei

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! Figyelmeztető jelek

Ma már több helyen is foglalkoznak a téli depresszióval, és különféle vizsgálatokkal mutatták ki, hogy már a nyári napfordulót követően megkezdődik a lassú hangulatvesztés.

Ennek az állapotnak a mélypontja a téli időszakra esik, amikor is a napfényszegény időszakok jelentős mértéket öltenek. Az egyre rövidebb nappalok, a szürke borongós időszak a tartósan beálló hideg kisebb nagyobb mértékben okoz rosszkedvet, tartós fáradtságot, depressziót.

A téli depresszió súlyos esetben testi panaszokat is kiválthat

Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak.
A depresszió főbb tényezők

Ez ugyan szezonális tünet, de nagyban befolyásolja teljesítményünket, életminőségünket, súlyos esetben testi panaszokat is kiválthat, amelyek által betegek is lehetünk.
A téli depresszió tipikus tünetei közé tartozik a megnövekedett étvágy.

Fokozottan kívánjuk ilyenkor a csokoládét, a szénhidrátokban gazdag élelmiszereket. Gyakran fordul elő, hogy a téli depresszióban szenvedő páciensek napközben is állandóan álmosak, valamint hirtelen és erőteljes súlygyarapodás is párosul hozzá.

A téli depressziót jól lehet kezelni. A panaszokat ugyanis a melatonin hormon túlzott jelenléte okozza, ami a fényhiánynak köszönhető. A fényterápia hatására a melatonin szint normalizálható, és megszűntethetők a tünetek.

Szín és fényterápia
Szín és fényterápiával javíthatunk panaszainkon

Fényterápia is segíthet a panaszok enyhítésében

Sajnos a mai civilizált kultúránk nagymértékben járul hozzá ehhez a szezonális betegséghez. A téli időszakban az ébren töltött órákból egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, a nap nagy részében mesterséges fényviszonyok között vagyunk.

tábla

Az időjárás-érzékenység
a gyermekeket is
érintő probléma

A szezonális depresszióban szenvedők körében megfigyelhető, hogy már egyre fiatalabbak körében tapasztalható.

Nem ritka a 10-12 éves korosztályban sem, ami azért veszélyes, mert az állandó fáradtság, hátráltatja őket a mindennapi életükben, nem tudnak helyt állni az iskolai követelményeknek, a folyamatos kihívásoknak.

A fény energetizáló, hangulatjavító hatását már régen felismerték, és napjainkban is hatékonyan használjuk a mindennapokban nem csak a fényhiányos tünetek enyhítésére, hanem egyéb betegségek kezelésében is.

Otthonunkban is tehetünk hangulatunk javításáért, piros és narancsszínű gyertyákkal máris jobb kedélyállapotot varázsolhatunk magunknak.

A depresszióról a WEBBetegen!

A fényterápiás kezelések alkalmazása pozitív megoldást jelenthet a téli depressziós panaszokkal küzdőknek.

Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.

Vizsgálja meg időjárás-érzékenységét a www.meteoklinika.hu oldalon, és tudja meg, hogyan hatnak Önre a környezeti hatások.

Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai
Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem. A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.
Az időjárás és a frontok

(MeteoKlinika.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az egészségünknek sem mindegy...

Nem is gondolunk bele, hogy egy falfesték kiválasztása milyen jelentőséggel bír. Azon túl ugyanis, hogy jól fedjen, legyen kopásálló és...

Mit tehet, ha hozzátartozója...

Az elmúlt években csökkent hazánkban az agyi érbetegségek okozta elhalálozás. Ennek ellenére még mindig a három leggyakoribb halálok között...

Pszichés problémák is okozhatnak...

A negatív érzések, amilyen a lelki nyugtalanság, a stressz, a frusztráció, az aggodalom és a félelem, csökkentik a nemi vágyat, már azelőtt, hogy...

Citromfű - Mire használható ez a...

A citromfű, latinul Melissa officinalis sok helyen termesztett, évelő, de fagyérzékeny növény. A gyógyászatban levelét vagy föld feletti részét...

Antidepresszáns gyógyszerek szedése...

Sokféle ok, külső körülmény is eredményezheti azt a lelki állapotot, hangulatot, amit depresszió néven betegségként diagnosztizálunk. Fontos...

Mánia - Mit jelent pontosan a fogalom?

A lehangoltsággal és örömtelenségérzettel járó depresszióról már biztosan mindenki hallott, viszont jóval kevesebben tudják, hogy mit jelent...

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.