Időjárás-érzékenység - A téli depresszió

Szerző: MeteoKlinika

Már 3500 évvel ezelőtt az egyiptomi papiruszokon is feljegyzéseket találtak, ami egyértelműen összefüggésbe hozza a természet változásait az egészség a betegség állapotával. Ez nem csak az emberek esetében figyelhető meg, hanem az állatvilágban is ugyanúgy jelen van.

Már több ezer évvel ezelőtt őseink is rászorultak a téli hangulatjavítókra. Ezeket elsősorban a közösségi rituálék alkalmával gyakorolták. Csoportosan, vidám táncos közös programok keretében emelték szervezetük boldogságszintjét. Tovább fokozták az élményt különféle hangulatjavító növények alkalmazásával.

A depresszió tünetei

Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! Figyelmeztető jelek

Ma már több helyen is foglalkoznak a téli depresszióval, és különféle vizsgálatokkal mutatták ki, hogy már a nyári napfordulót követően megkezdődik a lassú hangulatvesztés.

Ennek az állapotnak a mélypontja a téli időszakra esik, amikor is a napfényszegény időszakok jelentős mértéket öltenek. Az egyre rövidebb nappalok, a szürke borongós időszak a tartósan beálló hideg kisebb nagyobb mértékben okoz rosszkedvet, tartós fáradtságot, depressziót.

A téli depresszió súlyos esetben testi panaszokat is kiválthat

Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak.
A depresszió főbb tényezők

Ez ugyan szezonális tünet, de nagyban befolyásolja teljesítményünket, életminőségünket, súlyos esetben testi panaszokat is kiválthat, amelyek által betegek is lehetünk.
A téli depresszió tipikus tünetei közé tartozik a megnövekedett étvágy.

Fokozottan kívánjuk ilyenkor a csokoládét, a szénhidrátokban gazdag élelmiszereket. Gyakran fordul elő, hogy a téli depresszióban szenvedő páciensek napközben is állandóan álmosak, valamint hirtelen és erőteljes súlygyarapodás is párosul hozzá.

A téli depressziót jól lehet kezelni. A panaszokat ugyanis a melatonin hormon túlzott jelenléte okozza, ami a fényhiánynak köszönhető. A fényterápia hatására a melatonin szint normalizálható, és megszűntethetők a tünetek.

Szín és fényterápiával javíthatunk panaszainkon

Fényterápia is segíthet a panaszok enyhítésében

Sajnos a mai civilizált kultúránk nagymértékben járul hozzá ehhez a szezonális betegséghez. A téli időszakban az ébren töltött órákból egyre kevesebb időt töltünk a szabadban, a nap nagy részében mesterséges fényviszonyok között vagyunk.

Az időjárás-érzékenység
a gyermekeket is
érintő probléma

A szezonális depresszióban szenvedők körében megfigyelhető, hogy már egyre fiatalabbak körében tapasztalható.

Nem ritka a 10-12 éves korosztályban sem, ami azért veszélyes, mert az állandó fáradtság, hátráltatja őket a mindennapi életükben, nem tudnak helyt állni az iskolai követelményeknek, a folyamatos kihívásoknak.

A fény energetizáló, hangulatjavító hatását már régen felismerték, és napjainkban is hatékonyan használjuk a mindennapokban nem csak a fényhiányos tünetek enyhítésére, hanem egyéb betegségek kezelésében is.

Otthonunkban is tehetünk hangulatunk javításáért, piros és narancsszínű gyertyákkal máris jobb kedélyállapotot varázsolhatunk magunknak.

A depresszióról a WEBBetegen!

A fényterápiás kezelések alkalmazása pozitív megoldást jelenthet a téli depressziós panaszokkal küzdőknek.

Az időjárási hatások az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.

Vizsgálja meg időjárás-érzékenységét a www.meteoklinika.hu oldalon, és tudja meg, hogyan hatnak Önre a környezeti hatások.

Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai
Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem. A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.
Az időjárás és a frontok

(MeteoKlinika.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Téli depresszió - Amikor minden...

Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok...

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Lehet, hogy a párom depressziós?

A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex...

A napszaki ritmus és az időskor

Testünk működését belső biológiai óránk szabályozza, melynek központja az agyban található. Az itt termelődő anyagok egy 24-27 órás ritmus...

A major depresszió

A depresszióról már mindenki hallott, mindenkinek van személyes élménye, vagy találkozott már depressziós emberrel. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy...

A depresszió kialakulásának okai

Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a...

Depresszió gyermekkorban

A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.