Vírus is okozhat prosztatarákot

MTI
megjelent:

Egy állatokban rákkeltőként ismert vírus megtalálható a prosztatatumorok egy részében is - közölték kutatók az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) hétfőn megjelent számában.

Ila Singh, a Utah-i Egyetem, valamint a Columbia Egyetem (New York) munkatársa kollégáival 233 prosztatarákos és 101, jóindulatú daganattal élő páciens vizsgálata után állapította meg, hogy az XMRV jelű vírussal való fertőzöttség összefüggést mutat a rákkal, különösen annak agresszívabb típusaival.

A vírusok és a rák kapcsolata ismert és elfogadott: a humán papillómavírus (HPV) a méhnyak, a pénisz, a végbél rákját okozhatja, és szerepet játszhat a fej-nyaki daganatok kialakulásában. A HPV-fertőzések megelőzésére már rendelkezésre áll védőoltás is.

A prosztatarákról

Újabb áttörést hozhat, ha sikerül a prosztatarák vagy legalább egyes típusainak megelőzésére vakcinát kifejleszteni, mert a tüdőrák után ez a második leggyakoribb rákhalálok a férfiak körében, évente 254 ezer férfit öl meg világszerte. "Az Egyesült Államokban hat férfiból egynél kifejlődik prosztatarák valamikor élete során. Világszerte a férfiak három százaléka hal meg prosztatarákban" - írja közleményében Singh.

A kutatók a megvizsgált tumorok 27 százalékában találták meg az XMRV vírus genetikai állományát, leginkább az agresszív tumorokban. "Még nem tudjuk, hogy ez a vírus okoz-e rákot az emberekben, de ez olyan fontos kérdés, hogy megvizsgáljuk" - közölte Singh.

Az XMRV retrovírus, amelynek génállománya beépül a megfertőzött sejtek DNS-ébe. A tanulmány szerint további kutatás szükséges annak megállapítására, hogy másfajta ráktípusokkal is összefüggésbe hozható-e a vírus és miként adódik át.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.