• A tiszta levegő meghosszabbítja az életet

    Szerző: Független Hírügynökség

    A tisztább levegőjű városokban jelentősen nő az élettartam, annak köszönhetően, hogy csökken a szív-és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések előfordulása - állítják ameriksi kutatók.

    A városok légszennyezettségének csökkentése mérhetően meghosszabbítja a várható élettartamot - derül ki amerikai statisztikákból. Az Egyesült Államok 51 városában a tiszta levegő átlagosan 5 hónappal hosszabbította meg a lakók életét.

    Hirdetés

    A Brigham Young Egyetem és a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói megállapították, hogy 1980 és 2000 között a vizsgált 51 amerikai városban 3 évvel nőtt az átlagos várható élettartam. Ebből körülbelül 5 hónapot a levegőtisztaság javítása hozott.

    A tudósok modern statisztikai módszerekkel kiszűrték az élettartam növekedésének egyéb tényezőit, mint a demográfiai változásokat, a bevándorlást, a jövedelemviszonyok alakulását, a képzettség és a dohányzás hatását.

    Azokban a városokban, amelyek azelőtt a legszennyezettebbek közé tartoztak, és ezért többet tettek a levegőminőség javításáért, az élethossz 10 hónappal nőtt.

    Az élettartam azokban a helységekben is emelkedett, amelyekben azelőtt is viszonylag jól álltak a levegő tisztasága tekintetében, de tovább javították a helyzetet.

    Más tanulmányok alapján valószínűsíthető: az élettartam növekedése a tisztább levegőjű városokban annak köszönhető, hogy csökken a szív- és érrendszeri, valamint a szív- és légzőszervi betegségek előfordulása.

    A kutatási beszámoló a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban jelent meg.

    (FH)

    Módosítva: 2009.01.22 09:46, Megjelenés: 2009.01.22 09:46
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Higiéniai nedvszívó termékekkel a komfortérzetért.

    Dr. Peták István - Interjú

    Dr. Peták István - Interjú

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Ne haljon meg és ne szenvedjen senki, akin lehetne segíteni.

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat?

    Hazánkban a Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállalók kizárólag olyan feladatra alkalmazhatók, ami az egészségükre, a testi alkatukra és fejlettségükre tekintettel van, és káros hatás nem éri őket.

    Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?

    A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.

    Mi van a szobánk levegőjében? Nem mindegy!

    A belső levegő minőségét több tényező határozza meg. Az első és azonnal észrevehető különbség, ha a lakásban élők a zárt falak közt dohányoznak. A dohányfüst több száz mérgező anyagot tartalmaz, mely a levegőbe kerülve már a nem dohányzók egészségét is veszélyezteti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA