• A tiszta levegő meghosszabbítja az életet

    Szerző: Független Hírügynökség

    A tisztább levegőjű városokban jelentősen nő az élettartam, annak köszönhetően, hogy csökken a szív-és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések előfordulása - állítják ameriksi kutatók.

    A városok légszennyezettségének csökkentése mérhetően meghosszabbítja a várható élettartamot - derül ki amerikai statisztikákból. Az Egyesült Államok 51 városában a tiszta levegő átlagosan 5 hónappal hosszabbította meg a lakók életét.

    Hirdetés

    A Brigham Young Egyetem és a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói megállapították, hogy 1980 és 2000 között a vizsgált 51 amerikai városban 3 évvel nőtt az átlagos várható élettartam. Ebből körülbelül 5 hónapot a levegőtisztaság javítása hozott.

    A tudósok modern statisztikai módszerekkel kiszűrték az élettartam növekedésének egyéb tényezőit, mint a demográfiai változásokat, a bevándorlást, a jövedelemviszonyok alakulását, a képzettség és a dohányzás hatását.

    Azokban a városokban, amelyek azelőtt a legszennyezettebbek közé tartoztak, és ezért többet tettek a levegőminőség javításáért, az élethossz 10 hónappal nőtt.

    Az élettartam azokban a helységekben is emelkedett, amelyekben azelőtt is viszonylag jól álltak a levegő tisztasága tekintetében, de tovább javították a helyzetet.

    Más tanulmányok alapján valószínűsíthető: az élettartam növekedése a tisztább levegőjű városokban annak köszönhető, hogy csökken a szív- és érrendszeri, valamint a szív- és légzőszervi betegségek előfordulása.

    A kutatási beszámoló a New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban jelent meg.

    (FH)

    Módosítva: 2009.01.22 09:46, Megjelenés: 2009.01.22 09:46
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Érdemes mesélni!

    Érdemes mesélni!

    Szponzorált tartalom

    A meseolvasásnak számos jótékony hatása van. Olvassunk mesét gyermekünknek! (x)

    Psoriasis

    Psoriasis

    K. M.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    Mi van a szobánk levegőjében? Nem mindegy!

    A belső levegő minőségét több tényező határozza meg. Az első és azonnal észrevehető különbség, ha a lakásban élők a zárt falak közt dohányoznak. A dohányfüst több száz mérgező anyagot tartalmaz, mely a levegőbe kerülve már a nem dohányzók egészségét is veszélyezteti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA