• A szaruhártya-gyulladás

    Dr. Cserháti Zoltán
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

    A keratitis a szaruhártya (cornea) különböző eredetű gyulladásos folyamatát jelenti. A szaruhártyának 5 rétege van. Mivel a gyulladás bármely rétegben kialakulhat, ezért több eltérő típusú szaruhártya-gyulladást is megkülönböztethetünk.

    A téma cikkei

    3/1 A szaruhártya-gyulladás típusai
    3/2 A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája
    3/3 A szaruhártya-gyulladás kezelése

    Általánosságban elmondható, hogy a szaruhártya-gyulladást az alábbi tünetek kísérik:

    • égő érzés,
    • szúró érzés,
    • viszkető érzés,
    • könnyezés,
    • fényérzékenység,
    • enyhe vagy erős fájdalom,
    • látásélesség csökkenése,
    • váladékozás,
    • ödéma a szemhéjon.

    Egyes típusoknál más betegségre utaló tünetek is felléphetnek:

    • duzzadt nyirokcsomók,
    • torokfájás

    Gyakori kérdések A szaruhártya-gyulladás tüneteivel bővebben itt foglalkozunk

    Hirdetés

    A külső rétegét érintő gyulladás maradéktalanul meggyógyul, maradandó elváltozás nem alakul ki. A szaruhártya mélyebb rétegeit érintő gyulladások azonban sajnos nem gyógyulnak meg nyom nélkül. Hegek, homályok alakulhatnak ki, amelyek attól függően hol helyezkednek el, a látást is befolyásolják.

    Szaruhártya-gyulladás

    Baktérium okozta szaruhártya-gyulladás

    A cornea baktériumok által kiváltott gyulladásos folyamata, amely kezdetben a szaruhártya gyulladását, majd szaruhártyafekély (ulcus corneae) kialakulását okozza. A keratitisek kialakulását mindig megelőzi a cornea felszínes hámhiánya, felületes sérülése, amelyen át a kórokozó a strómába [i] hatol. Gyakran polimikrobiális [i] fertőzés áll a gyulladás hátterében.

    Gram-pozitív, Gram-negatív?

    A Gram-festés gyakorlati módszer baktériumok csoportosítására. A módszer segítségével a baktériumok két csoportra oszthatók aszerint, hogy egy bizonyos festési eljárással lilára festhetők-e vagy sem:

    • Gram-pozitív baktériumok azok, amelyek kékre/lilára színeződnek és
    • Gram-negatív baktériumok azok, amelyek rózsaszín/piros színt kapnak.

    A következőkben a leggyakoribb kórokozók, ágensek olvashatóak:

    • Pseudomonas aeroginosa: az egyik legveszedelmesebb Gram-negatív baktérium, mely a kontaktlencse-viselés következtében kialakuló szaruhártya-gyulladások 60 százalékáért felelős.
    • Staphylococcus aureus: gyakran előforduló Gram-pozitív, a bőr és a felsőlégutak flórájában is gyakorta fellelhető „sokoldalú” baktérium. Gócszerű, jól körülhatárolt, fehér vagy sárgás-fehér beszűrődés jellemzi a gyulladást.
    • Staphylococcus epidermidis: az orrnyálkahártyán és a kötőhártyán is előforduló baktérium, mely főleg az egyszerű szaruhártya-fekély kialakulásáért felelős.
    • Streptococcus pyogenes és Streptococcus pneumoniae: gyakran előforduló Gram-pozitív baktériumok, melyek agresszív fertőzéseket okozhatnak.

    Rizikófaktorok:

    • A helytelenül tárolt és alkalmazott kontaktlencse viselése a legfontosabb rizikófaktor. A nem megfelelő higiénia alapvető fontosságú, hiszen a kontaktlencse számos kórokozó kiváló telephelye lehet.
    • A szem felszínét érintő apró sérülés, mikrotrauma (pl. sebészeti kezelések során), idegentest is gyakran lehet felelős a szaruhártya gyulladások kialakulásáért.
    • Immunfolyamatok is kiválthatják a szaruhártya gyulladásos reakcióit.

    Vírus okozta gyulladások

    Szaruhártyafekély

    Gyakori kérdések Egy hónapja szaruhártya gyulladást állapítotak meg nálam. Egy hónapi tiltást kaptam a lencsétől de mivel jégkorcsolyázok és úszok muszáj volt már hamarabb betennem. Egy hétre rá megint begyulladt ezuttal szaruhártya fekélyem lett. Érdekelne hogy ezek után a betegségek után használhatok-e a későbbiekben lencsét és hogy a betegségemek körülbelűl mennyi a gyógyulási ideje? Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus válasza az orvos válaszol rovatban

    Herpes simplex (HSV) által okozott szaruhártya-gyulladás: A herpeszes keratitis sohasem a vírussal való első találkozáskor jön létre. Az első fertőzés kötőhártya-gyulladás formájában zajlik általában, amely hamar meggyógyul. Három formája lehet:

    • felületes forma: a szaruhártya hámjában különböző (faág, csillagszerű, diffúz pontozott) beszűrődések keletkeznek, amelyek áttetsző homály formájában láthatók.
    • stromában mély gyulladásos folyamat: szürkésfehér foltok jelennek meg, melyek nem határolódnak el élesen az ép részektől. Hámhiány többnyire nem alakul ki.
    • az endothelium herpeszes infekciója: első tünetként kifejezett mértékű látásromlás jelentkezik.

    Herpes zoster (övsömör) (VZV) által okozott gyulladás: Mindig egyoldali megbetegedés. A Varicella-Zoster vírusfertőzés kiújulásaként jön létre. A szem csak akkor betegszik meg, hogy ha az V. agyideg első ága is érintett. Típusos bőrelváltozások vannak jelen, a szemhéjak duzzadtak. A betegség gyakran kiújul (recidivál), ami talán megelőzhető, ha a hajlamosító tényezőket kiiktatjuk: stressz, túlzott napozás.

    Adenovírusok által okozott gyulladás: egyik képviselője a keratoconjunctivitis epidemica nevű betegség, mely elsősorban a kötőhártyát betegíti meg, de az esetek nagy részében a szaruhártya is érintett.1,4,5

    Gombák által okozott keratitis

    Milyen kontaktlencse kellene?

    Gyakori kérdések Körülbelül egy hónapja volt szaruhártya gyulladásom, amire kaptam antibiotikumos kenőcsöt és cseppet. A gyulladás elmúlt, elvileg maradandó elváltozás nem maradt fent. Egy kis mértékű szemszárazságot érzek a gyulladt szemen (csak az egyik gyulladt be) a gyulladás óta, Előtte soha nem volt ezzel problémám. Ez szokásos szaruhártya gyulladás után, illetve elmúlik ez idővel? Dr. Hangyál Éva, szemész válasza az orvos válaszol rovatban

    A szaruhártya stromában szürkés-fehér beszűrődés, amely éles szélű, körülötte kis, satellita léziók láthatóak. A szteroid és antibiotikum cseppek hosszú távú alkalmazása egyre gyakrabban vezet a szaruhártyát is érintő gombás megbetegedéshez. A tartósan kontaktlencsét viselők is a veszélyeztetettek közé tartoznak.

    Leggyakrabban Candida albicans a kórokozó, de előfordul Aspergillus fumigatus (főleg növényi sérülések után), Fusarium vagy Aktinomyces fertőzés is.1,5

    Amőba által okozott keratitis

    Leggyakrabban Acanthamőbák okozzák. Típusosan kontaktlencse viselőkön fordul elő, akik a kontaktlencse mosófolyadékából vagy csapvízből viszik fel a kórokozót a szaruhártyára. A cornea gyulladása herpeszhez hasonló, faág vagy csillagalakú beszűrődéssel kezdődik, majd 2-3 hét után kialakul a gyűrű alakú beszűrődés.

    Mindezeken kívül léteznek endogén vagy immunspecifikus eredetű, ill. immunbetegségekhez (rheumatoid arthritis) társuló keratitisek, ritkább esetekben akár ismeretlen eredetű szaruhártya-gyulladással is találkozhatunk.

    Lapozzon! Hogyan kezelhető a szaruhártya-gyulladás?

    A szaruhártya-gyulladás típusai, kenetvétel és szaruhártya-átültetés:

     


     

    Források

    (1) A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a keratitisek kezeléséről (1. módosított változat). Készítette: Szemészeti Szakmai Kollégium. (2011) Egészségügyi Közlöny LXI. évf. 18. szám 2613. old.

    (2) Süveges Ildikó: Szemészet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2010. 122-137.

    (3) Brad Bowling: Kanski’s Clinical Ophthalmology: A Systematic Approach. 8th edition (2016) 168-199. old.

    (4) Hoffman J (2015): Gonococcal conjunctivitis: the importance of good-quality conjunctival swabs. Br J Gen Pract 65(639):552-553.

    (5) Leck A (2009): Taking a corneal scrape and making a dignosis. Community Eye Health 22(71):42-43.

    Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidensForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

    Módosítva: 2017.04.26 02:51, Megjelenés: 2017.04.26 02:51
   • Cikkajánló

    COVID-19 - Új szigorítások

    COVID-19 - Új szigorítások

    portfolio.hu

    Hétfőtől még több helyen terjesztik ki a maszkhasználat kötelezettségét.

    Receptek a sorstársaknak

    Receptek a sorstársaknak

    Moharos Melinda, dietetikus

    Megjelent Arató Györgyi dietetikus Konyhanyelven a mellrákról c. könyve.

    Szemhéj-remegés

    A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.

    Szaruhártya-átültetés (keratoplastica)

    A szaruhártya-átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült szaruhártya esetén dönthetnek az átültetés mellett, amelynek teljes vagy részleges vastagságú típusa létezik.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája

    A szaruhártya (cornea) vizsgálata során többnyire két részt vizsgálnak: a felszínt és az átlátszóságot. A szaruhártya rétegeinek pontos vizsgálatához réslámpás vizsgálat szükséges, mely során a résfényt a szaruhártya különböző rétegeire állíthatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA