A szaruhártya-gyulladás

Dr. Cserháti Zoltán
Szerző: WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész rezidens

A keratitis a szaruhártya (cornea) különböző eredetű gyulladásos folyamatát jelenti. A szaruhártyának 5 rétege van. Mivel a gyulladás bármely rétegben kialakulhat, több eltérő típusú szaruhártya-gyulladást is megkülönböztethetünk.

A téma cikkei

3/1 A szaruhártya-gyulladás típusai
3/2 A szaruhártya-gyulladás tünetei és diagnosztikája
3/3 A szaruhártya-gyulladás kezelése

Általánosságban elmondható, hogy a szaruhártya-gyulladást az alábbi tünetek kísérik:

 • égő érzés,
 • szúró érzés,
 • viszkető érzés,
 • könnyezés,
 • fényérzékenység,
 • enyhe vagy erős fájdalom,
 • látásélesség csökkenése,
 • váladékozás,
 • ödéma a szemhéjon.

Egyes típusoknál más betegségre utaló tünetek is felléphetnek:

 • duzzadt nyirokcsomók,
 • torokfájás

Gyakori kérdések A szaruhártya-gyulladás tüneteivel bővebben itt foglalkozunk

A külső rétegét érintő gyulladás maradéktalanul meggyógyul, maradandó elváltozás nem alakul ki. A szaruhártya mélyebb rétegeit érintő gyulladások azonban sajnos nem gyógyulnak meg nyom nélkül. Hegek, homályok alakulhatnak ki, amelyek attól függően hol helyezkednek el, a látást is befolyásolják.

Szaruhártya-gyulladás

Baktérium okozta szaruhártya-gyulladás

A cornea baktériumok által kiváltott gyulladásos folyamata, amely kezdetben a szaruhártya gyulladását, majd szaruhártyafekély (ulcus corneae) kialakulását okozza. A keratitisek kialakulását mindig megelőzi a cornea felszínes hámhiánya, felületes sérülése, amelyen át a kórokozó a strómába hatol. Gyakran polimikrobiális fertőzés áll a gyulladás hátterében.

Gram-pozitív, Gram-negatív?

A Gram-festés gyakorlati módszer baktériumok csoportosítására. A módszer segítségével a baktériumok két csoportra oszthatók aszerint, hogy egy bizonyos festési eljárással lilára festhetők-e vagy sem:

 • Gram-pozitív baktériumok azok, amelyek kékre/lilára színeződnek és
 • Gram-negatív baktériumok azok, amelyek rózsaszín/piros színt kapnak.

A következőkben a leggyakoribb kórokozók, ágensek olvashatóak:

 • Pseudomonas aeroginosa: az egyik legveszedelmesebb Gram-negatív baktérium, mely a kontaktlencse-viselés következtében kialakuló szaruhártya-gyulladások 60 százalékáért felelős.
 • Staphylococcus aureus: gyakran előforduló Gram-pozitív, a bőr és a felsőlégutak flórájában is gyakorta fellelhető „sokoldalú” baktérium. Gócszerű, jól körülhatárolt, fehér vagy sárgás-fehér beszűrődés jellemzi a gyulladást.
 • Staphylococcus epidermidis: az orrnyálkahártyán és a kötőhártyán is előforduló baktérium, mely főleg az egyszerű szaruhártya-fekély kialakulásáért felelős.
 • Streptococcus pyogenes és Streptococcus pneumoniae: gyakran előforduló Gram-pozitív baktériumok, melyek agresszív fertőzéseket okozhatnak.

Rizikófaktorok:

 • A helytelenül tárolt és alkalmazott kontaktlencse viselése a legfontosabb rizikófaktor. A nem megfelelő higiénia alapvető fontosságú, hiszen a kontaktlencse számos kórokozó kiváló telephelye lehet.
 • A szem felszínét érintő apró sérülés, mikrotrauma (pl. sebészeti kezelések során), idegentest is gyakran lehet felelős a szaruhártya gyulladások kialakulásáért.
 • Immunfolyamatok is kiválthatják a szaruhártya gyulladásos reakcióit.

Szaruhártyafekély

Gyakori kérdések Egy hónapja szaruhártya gyulladást állapítotak meg nálam. Egy hónapi tiltást kaptam a lencsétől de mivel jégkorcsolyázok és úszok muszáj volt már hamarabb betennem. Egy hétre rá megint begyulladt ezuttal szaruhártya fekélyem lett. Érdekelne hogy ezek után a betegségek után használhatok-e a későbbiekben lencsét és hogy a betegségemek körülbelűl mennyi a gyógyulási ideje? Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus válasza az orvos válaszol rovatban

Vírus okozta gyulladások

Herpes simplex (HSV) által okozott szaruhártya-gyulladás: A herpeszes keratitis sohasem a vírussal való első találkozáskor jön létre. Az első fertőzés kötőhártya-gyulladás formájában zajlik általában, amely hamar meggyógyul. Három formája lehet:

 • felületes forma: a szaruhártya hámjában különböző (faág, csillagszerű, diffúz pontozott) beszűrődések keletkeznek, amelyek áttetsző homály formájában láthatók.
 • stromában mély gyulladásos folyamat: szürkésfehér foltok jelennek meg, melyek nem határolódnak el élesen az ép részektől. Hámhiány többnyire nem alakul ki.
 • az endothelium herpeszes infekciója: első tünetként kifejezett mértékű látásromlás jelentkezik.

Herpes zoster (övsömör) (VZV) által okozott gyulladás: Mindig egyoldali megbetegedés. A Varicella-Zoster vírusfertőzés kiújulásaként jön létre. A szem csak akkor betegszik meg, hogy ha az V. agyideg első ága is érintett. Típusos bőrelváltozások vannak jelen, a szemhéjak duzzadtak. A betegség gyakran kiújul (recidivál), ami talán megelőzhető, ha a hajlamosító tényezőket kiiktatjuk: stressz, túlzott napozás.

Adenovírusok által okozott gyulladás: egyik képviselője a keratoconjunctivitis epidemica nevű betegség, mely elsősorban a kötőhártyát betegíti meg, de az esetek nagy részében a szaruhártya is érintett.1,4,5

Gombák által okozott keratitis

A szaruhártya stromában szürkés-fehér beszűrődés, amely éles szélű, körülötte kis, satellita léziók láthatóak. A szteroid és antibiotikum cseppek hosszú távú alkalmazása egyre gyakrabban vezet a szaruhártyát is érintő gombás megbetegedéshez. A tartósan kontaktlencsét viselők is a veszélyeztetettek közé tartoznak.

Leggyakrabban Candida albicans a kórokozó, de előfordul Aspergillus fumigatus (főleg növényi sérülések után), Fusarium vagy Aktinomyces fertőzés is.1,5

Amőba által okozott keratitis

Leggyakrabban Acanthamőbák okozzák. Típusosan kontaktlencse viselőkön fordul elő, akik a kontaktlencse mosófolyadékából vagy csapvízből viszik fel a kórokozót a szaruhártyára. A cornea gyulladása herpeszhez hasonló, faág vagy csillagalakú beszűrődéssel kezdődik, majd 2-3 hét után kialakul a gyűrű alakú beszűrődés.

Mindezeken kívül léteznek endogén vagy immunspecifikus eredetű, illetve immunbetegségekhez (rheumatoid arthritis) társuló keratitisek, ritkább esetekben akár ismeretlen eredetű szaruhártya-gyulladással is találkozhatunk.

Lapozzon! Hogyan kezelhető a szaruhártya-gyulladás?

A szaruhártya-gyulladás típusai, kenetvétel és szaruhártya-átültetés:

Képek

A nagyobb méretű verzió megtekintéséhez kattintson a képre!
Bacterialis keratitis
Bakteriális keratitis
Szaruhártyafekély
Szaruhártyafekély
Keratitis dendritica
Keratitis dendritica
Aspergillus okozta keratitis
Aspergillus okozta keratitis
Acanthamoeba-keratitis
Acanthamoeba-keratitis
Szaruhártyakenet-vétel
Szaruhártyakenet-vétel
Szaruhártya-átültetés
Szaruhártya-átültetés

Dr. Cserháti Zoltán, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Cserháti Zoltán, szemész szakorvos

Felhasznált irodalom:

(1) A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szakmai protokollja a keratitisek kezeléséről (1. módosított változat). Készítette: Szemészeti Szakmai Kollégium. (2011) Egészségügyi Közlöny LXI. évf. 18. szám 2613. o
(2) Süveges Ildikó: Szemészet. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2010. 122-137.
(3) Brad Bowling: Kanski’s Clinical Ophthalmology: A Systematic Approach. 8th edition (2016) 168-199. o.
(4) Hoffman J (2015): Gonococcal conjunctivitis: the importance of good-quality conjunctival swabs. Br J Gen Pract 65(639):552-553.
(5) Leck A (2009): Taking a corneal scrape and making a dignosis. Community Eye Health 22(71):42-43.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Szemüvegválasztási útmutató a...

A megfelelő szemüveg megtalálása nem csak a dioptrián múlik. Befolyásolják szokásaink, hobbink, életkorunk, de személyes preferenciáink is, hogy...

Szembetegségek megjelenése...

Tapasztalták már, hogy homályos látás esetén, az orvosi vizsgálattal megállapított dioptriának megfelelően készült szemüveg viselése ellenére...

Szaruhártya-átültetés...

A szaruhártya-átültetés a leggyakoribb beavatkozás az összes transzplantáció közül. Elvékonyodott, nem átlátszó, heges vagy megsérült...

A szaruhártya-gyulladás tünetei és...

A szaruhártya (cornea) vizsgálata során többnyire két részt vizsgálnak: a felszínt és az átlátszóságot. A szaruhártya rétegeinek pontos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.