Karácsonyi lakoma lelkiismeret-furdalás nélkül

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

A Karácsony a szeretet ünnepe, együtt a család, meghitt hangulat, gyönyörűen díszített karácsonyfák, és persze hatalmas lakomák. A szorgos háziasszonyok és a konyhában jártas urak mindent beleadnak egy 5 fogásos menüsor elkészítésébe, kezdve a töltött káposztától, egészen a mákos bejgliig.

Nincs is ezzel gond addig, amíg mindezt egészséges keretek között viszik véghez. A régi szokás, miszerint disznótoros ételek nélkül nincs ünnep, már egyre több családban kezdi megadni magát, és felváltja egy egészségesebb, könnyebb ételekből álló menüsor.

A legfontosabb szempont, amelyet észben kell tartani, hogy mindenből lehet enni, de csak mértékkel. Nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek! Az egyébként diétázó, fogyókúrázó, egészségtudatos emberek is hajlamosabbak ilyenkor engedni a hurka, kolbász, disznósajt csábításának, de a különböző betegségekben szenvedőknek (pl. epekő, hasnyálmirigy gyulladás, diabétesz) észnél kell lenni, ha nem szeretnék az ünnepeket a fekvőbeteg osztályon tölteni.

Egy karácsonyi menü is lehet egészséges, mégis finom

A fogások elkészítésénél a hagyomány mellett szem előtt kell tartani a korszerű konyhatechnológiai eljárásokat is (alufóliában, sütőzacskóban, teflon serpenyőben, római tálban való sütés, grillezés, párolás). A sláger a töltött káposzta, de kevesebb olajjal és zsíros hússal elkészítve, tölteléknek esetleg párolt zöldségek és gomba is mehet, a tetejére 20 százalékos helyett sovány tejföl vagy joghurt, és máris kész egy könnyedebb fogás.

Karácsonyra készülve

A karácsony közeledtével kiemelt figyelmet szentelünk családtagjainkra és az ünnepi előkészületekre. Azonban ebben a csodálatos időszakban is folyamatosan ki vagyunk téve a minket körülvevő világ hatásainak. A karácsonyra való készülődés fokozott terhelést jelent testileg, lelkileg egyaránt.

A sertéshús helyett már sok helyen a pulyka a főszereplő (pulykamell, bőr nélküli pulykacomb), amely szintén nagyon ízletes grillezve, rostélyon sütve, párolt zöldségekkel.

Az aduász a hal (tengeri halak, busa, harcsa), amely amellett, hogy ideális a zsírsav (omega-3 és omega-6), és fehérje tartalma, kalciumban, foszforban, vasban, jódban és cinkben gazdag, sokféleképpen elkészíthető. Ilyen a halászlé (kevés zsiradékkal), natúr, grillezett, roston sütött halszeletek, és a szálkamenteset a gyerekek is fogyaszthatják.

Köretként burgonyapüré és sült krumpli helyett burgonyasaláta, görögsaláta, párolt zöldségek, karottás rizs tálalható.

Sütemények, édességek

A legnagyobb kísértést a sütemények és egyéb édességek jelentik, de nem akkor, ha egészségesen vannak elkészítve. Ha még eddig nem tették, akkor itt az idő, hogy kipróbálják a mézes kalácsot vagy a bejglit teljes kiőrlésű lisztből elkészíteni, kevesebb cukorral és zsiradékkal.

Karcsú tippek adventre

Finomságok a karácsonyi vásárról
Mielőtt dőzsölni kezd, számoljon: 200g mandula 1206 kcalt (kilokalóriát) tartalmaz. Helyette egyen inkább sült gesztenyét (200g csak 426 kcal). Egy sültkolbász (200g) 600 kcal, egy sonka csak 240 kcal. Egy pohár forraltbor rummal 230 kcal, anélkül csak 185.

Édességek helyett gyümölcs
A különböző csokik, kekszek, édességek a karácsonyi asztal kellékei. Ám helyettesíthetjük őket gyümölccsel is: egy csokimikulás (150 gramm = 860 kcal) helyett 40 darab (!) mandarint (800 kcal) ehet meg. Érdemes kipróbálni a kandírozott gyümölcsöket is (25g = 85 kcal, és semmi zsír).

Vaj helyett kiválóan használható a hidegen sajtolt növényi olaj, cukor helyett a méz vagy a fruktóz. Desszertként ajánlható még a zabpehely szelet, kókuszgolyó, gesztenyetorta.

Karácsonykor elmaradhatatlan édesség a szaloncukor, melyből kivételesen engedélyezett 1-1 szem elfogyasztása, de a legjobb, ha a főétkezések lezárásaként teszik mindezt, és nem járnak rá a kis kalóriabombákra.

A zöldségeket és gyümölcsöket korlátlan mennyiségben szabad és kell fogyasztani. A lencséből és babból készült ételeknek magas a fehérje és kalcium tartalma, a szezonális gyümölcsök (az alma, körte, áfonya, szilva és sütőtök) vitamin és ásványi anyag tartalmáról (immunrendszer erősítés) nem is beszélve. Pár szem dió, mogyoró, mandula vagy sült gesztenye finom és rost dús csemege lehet a kis étkezésre.

Az italok terén is ügyeljenek arra, hogy ne vigyék túlzásba a szénsavas, cukros üdítők fogyasztását, a legjobb, ha limonádéval, frissen facsart gyümölcslevekkel, forralt alma lével, turmixokkal várják a vendégeket.

Az alkoholos italoktól is jobb távolságot tartani, de 1-2 dl minőségi bor ebéd vagy vacsora közben megengedett.

Próbálják betartani az étkezések időpontját és ritmusát. A mértéktelen habzsolás megterheli a szervezetet, komoly gyomorrontást lehet kapni, melynek tünetei a teltségérzet, gyomorégés, émelygés, hasi fájdalmak, hányinger, hasmenés. Az emésztés elősegítésére és a tünetek enyhítésére a legjobb gyógyír egy kis mozgás, séta a friss levegőn, de segíthetnek az emésztést serkentő, görcsoldó tabletták is.

Kerüljék az egész tányért beterítő adagokat, főleg, ha több fogásból áll a menü, így mindent meg lehet kóstolni lelkiismeret-furdalás nélkül. Ha mindezeket betartják, akkor a mérleg garantáltan nem fog többet mutatni a karácsonyi ünnepek után.

(WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.