Egyértelmű helyzetekben történhet a baj az ünnepek alatt

Emineo Magánkórház
megjelent:

Néhány nap és az év legmeghittebb ünnepéhez érkezünk, de gyakran előfordul, hogy a legszebb pillanatok néhány másodperc alatt pokolivá változnak. Hogy az ünnep valóban a szépsége miatt maradjon emlékezetes, nem árt néhány jó tanácsot megfogadni.

Karácsonyi veszélyek

A média nem ritkán jelentős szerepet tulajdonít a karácsonyi balesetek és vészhelyzetek reflektorfénybe állítására, azonban a hazai statisztikák szerencsére ezt nem támasztják alá. Mindemellett nem árt, ha legalább kicsit ilyenkor átismételjük, vagy éppen megalapozzuk elsősegélytudásunkat. Karácsonyi veszélyek>>

A Karácsony a meghittségről, a szeretetről, a családról szól, de vitathatatlan, hogy a várakozás időszaka rohanással, kapkodással, stresszel és feszültséggel telik. Van, amely elkerülhetetlen, de a baleseteket könnyedén megelőzhetjük. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ szakmai vezetőjeként széles körű tapasztalattal rendelkezik az alapján, milyen sérülésekkel keresik fel leggyakrabban baleseti ügyeletüket.

A sütés, főzés minden családban rutinszerű elfoglaltság, de egy apró figyelmetlenség miatt is szenvedhet valaki súlyos égési sérülést, miközben benyúl a sütőbe, vagy odateszi a fazekat a tűzhelyre.

Ha megégette a kezét, azonnal tegye folyó, hideg víz alá legalább tíz percre, hiszen így csökkentheti a fájdalmat és elkerülheti a bőr további elhalásának terjedését. Ha a sérülése csupán egy-két centis, bőrpír, vagy apró hólyagok alakultak ki, nem kell feltétlenül orvoshoz sietni. Ne tegyen semmit a sérült testrészre, bármilyen népi gyógymódot is ismer, inkább pihentesse rövid ideig a kezét, majd a fájdalom csökkenésével, megszűnésével folytathatja a megkezdett munkát. Ha nagyobb, több ujjnyi területet érintő sérülést szenvedett, nagyobb hólyagok jelentek meg, azonnal keressen fel egy orvost, hogy ő lássa el.

Tipp: legyen körültekintő és egy védőkesztyű a legkisebb munkafolyamat esetében is jól jöhet.

Sebek és vérzések ellátása

Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget, figyelve a higiénés szabályokra is! Sebek és vérzések ellátása>>

Ugyancsak nem árt az óvatosság, miközben pucoljuk a halat, vagy szeleteljük a pulykát, hiszen könnyedén megvághatjuk kezünket. Ha nagyobb vágás keletkezett, már csak saját megnyugtatásunk miatt is célszerű megmutatni végtagunk egy orvosnak, hogy kiderüljön, nem sérültek-e mélyebben a rétegek, esetleg idegek.

Tipp: lehetőség szerint vágassa megfelelő méretre a halat, pucoltassa meg, így nemcsak időt spórolhat, hanem elkerülhet egy esetleges sérülést is.

Mielőtt megszólalnak a csengők, nekiállunk függönyt mosni, takarítani, hogy minden a legszebb pompájában díszelegjen az ünnepekre. Létrára mászunk, porszívózunk, felmosunk. Ezek azok a házimunkák, amelyek során a leggyakrabban kificamodik a boka, vagy húzódik meg a derék, legrosszabb esetben eltörik valamelyik végtag.

Tipp: kérjen segítséget valamelyik családtagtól, amíg felmászik a létrára, hogy még stabilabban tartsa a létrát. Porszívózás közben figyeljen a madzagra, használja a hosszabbított csövet, hogy elkerülje a derékfájdalmakat és vegyen fel gumitalpú papucsot, vagy zoknit, hogy ne csússzon el felmosás után.

A Karácsony egyik legszebb pillanata, amikor a család együtt díszíti a fát. Általában a férfiak faragják a talpba a növényt, gyakran súlyos vágásos-, csonttöréssel, zúzódással járó sérülést okozva ezzel maguknak.

Tipp: célszerű a faárusoknál befaragtatni a fenyőt a talpba, ha otthon teszi, védőszemüveget viselve kerülheti el az esetleges faforgács, tűlevél okozta szemsérüléseket. A védőkesztyű itt is jó szolgálatot tehet.

Sok magyar háztartásban ilyenkor hal kerül az ünnepi asztalra, de a szálka sok problémát okozhat. Amennyiben 1-2 falat kenyér lenyelése után sem szűnik meg a panasz, és továbbra is éles, szúró érzés tapasztalható és a nyelés is nehézségekkel jár, haladéktalanul fel kell keresni egy ügyeletet. A fül-orr-gégész egy speciális eszközzel távolítja el a szálkát, amely idővel akár olyan területre is vándorolhat, ahonnan még nehezebb lesz kiszedni.

Tipp: vásároljon filézett halat, passzírozza le a leveshez, vagy ha egyik sem illik bele az elképzelésekbe, a hal fogyasztása közben figyeljen oda minden falatra!

És ami a legfontosabb, mindig legyen rajta a szemünk gyerekeinken, nehogy olyat egyenek, tegyenek, amely miatt kezelésre szorulhatnak az év legszebb ünnepén!

(emineo.hu)

Cikkajánló

Lézerkezelés
Lézerkezelés

Mire alkalmazzák a bőrgyógyászatban?

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Rybaltovszki Henrik és Huszár Zsoltné dr.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.