A nyári hőség az egészséges embert is megviseli

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A hét elején 39 fok körüli maximumok várhatók nappal, de például a Duna-Tisza-köze déli részén 40 fok is lehet. A nyári hőség mindenki számára olyan időjárási környezetet teremt, mintha mediterrán vagy szubtrópusi vidékre utazna.

Nyári életmódunkat a nagy meleghez és a magas UV-B sugárzáshoz kell igazítanunk, hogy csökkentsük a kellemetlen közérzetet, elkerüljük a rosszullétet, valamint az egészségre veszélyes, károsító hatásokat. A magas hőmérséklet fokozott védekezésre készteti a szervezetet, hogy hőegyensúlyunkat megtartsuk: izzadunk, ezáltal folyadékot veszítünk, fokozódik a szomjúságérzetünk, szaporábbá válhat szívverésünk, légzésünk. Vérellátásunk romlik az erek kitágulása miatt, amit szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság jelez. Komolyabb esetben fejfájás, esetleg légszomj vagy remegés, ájulásérzés léphet fel. A legfontosabb, hogy előzzük meg a túlhevülést és a folyadékvesztést - olvasható az Országos Gyermekegészségügyi Intézet tájékoztatójában.

Megdőlhet az országos napi melegrekord, amely 1905 óta 38 fok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint tartós hőséghullám várható hazánkban, ezért július 4. szerda 24.00 óráig III. fokú hőségriadót rendelt el az országos tisztifőorvos az ország egész területére. A legmagasabb fokozatú riadójelzést akkor adja ki az ÁNTSZ, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 ºC-ot.

Az Országos Mentőszolgálat a tartósnak ígérkező kánikulában teljes kapacitással, sőt a Balaton partjainál megerősített egységekkel dolgozik. A kánikulai csúcsban a mentők riasztásainak száma akár 30 százalékkal is megemelkedhet - tudtuk meg a Mentőszolgálattól.

Az idősek viselik a legrosszabbul a kánikulát. Szombaton a nagy melegben több ájulásos eset volt, egy ember bevásárlás közben, egy másik pedig a tömegközlekedési eszközön lett rosszul. Emellett a mentősöknek szokatlanul sok embert kellett a detoxikálóba szállítaniuk. Ennek oka, hogy a kánikula az alkohol hatását felerősíti, a nagy melegben elfogyasztott sör vagy bor akár eszméletvesztést is okozhat.

Állandóan szomjas vagyok

Az izzadással távozó folyadékot, ásványi sókat pótolni kell. Mindenképpen cukor- és szénsavmentes italokat fogyasszunk, mert ezek nem csökkentik a szervezet folyadékmegtartó képesség. Fontos, hogy ne alkohollal, hanem ásványvízzel vagy hideg teával enyhítsük szomjunkat. Kiemelt figyelmet kell fordítani a szoptatós anyákra, mivel ők a szoptatással biztosítják a gyermekük folyadékigényét is.

Onnan tudhatjuk biztosan, hogy elegendő folyadékot fogyasztottunk, hogy bőséges szalmasárga vizeletet ürítünk.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal azt tanácsolja: a harmadfokú hőségriadó idején a munkahelyeken ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy igyanak 15-20 percenként legalább egy pohár hideg ivóvizet akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat.

Nincs étvágyam

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

július 3. keddtől – péntekig: 19, 25ºC/34, 39ºC

július 7. szombat: 20, 25ºC/31, 38ºC

július 8. vasárnap: 19, 25ºC/30, 35ºC

Nem kell megijedni, ha a gyerekek étvágya csökken a melegben, fontos, hogy bőségesen fogyasszanak folyadékot. Az étkezésben részesítsük előnyben a könnyű életeket, a salátákat és gyümölcsöket, kerüljük a nehéz, zsíros ételeket.

Figyeljünk arra, hogy könnyebben megromolhatnak a főtt ételek, ne tároljuk azokat több napig, az autós utazáskor pedig inkább száraz élelmiszert vigyünk magunkkal, ne tegyünk a szendvicsbe felvágottat, sajtot, vagy ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, minél hamarabb fogyasszuk el - tanácsolja az általunk megkérdezett háziorvos.

Nem elégszer hangsúlyozzuk!

  • Lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban 10 és 16 óra között. Ha mégis elkerülhetetlen, akkor keressünk árnyékos, szellős helyet.
  • A kültéren dolgozóknak felváltva, rövid ideig szabad csak a tűző napon tartózkodni, arra kell késztetni őket, hogy könnyű, világos színű ruházatban végezzék feladataikat.
  • A lakásban legalább a pihenésre használt helyiséget sötétítsük el függönnyel, jobb, ha nappal bezárjuk az ablakokat.
  • A klímaberendezésre sokan érzékenyek - különösen vigyázni kell a csecsemőkre. A készülékeket mértékkel használjuk, a külső hőmérsékletnél csak 4-5°C-kal alacsonyabbra beállítva.
  • Hűtsük, frissítsük a testünket, a gyermekek testét naponta többször is nedves törléssel, esetleg lemosással, zuhannyal frissítsük.
  • Nedvesítsük be nyugodtan hajunkat, a gyerekeknél bátran vizezzük be az arcukat és a hajukat is. Így a hűtést 30%-kal növelhetjük.
  • Várandós anyák óvják a magzatot is az erős sugárzástól, napozáskor fedjék le a hasukon a méh területét.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Magas vérnyomás hatásai Magas vérnyomás hatásai

A kezeletlen magas vérnyomás milyen elváltozásokat eredményezhet?

Túl sok stressz Túl sok stressz

Hogyan jelezheti testünk, hogy túl sok stressznek vagyunk kitéve?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021.08.17. 15:03
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022.07.05. 21:33
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022.07.20. 11:42
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.06.24. 16:33
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2019.08.25. 13:33
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.