Egészségvédő hatású a mérsékelt alkoholfogyasztás?

MTI
megjelent:

Egészségesebbek idős koruk felé közeledve azok a nők, akik naponta egy adag alkoholos italt fogyasztanak, mint a teljesen absztinensek - idézte a Harvard egyetem kutatóinak megállapítását szerdán a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).

A 14 ezer nő bevonásával készült tanulmány szerint a mérsékelten alkoholt fogyasztó nők jóval nagyobb eséllyel érték meg 70 éves korukat jó egészségben, mint a nagyivók és az absztinensek. A heti alkoholmennyiség egyenletes szétosztása előnyösebbnek mutatkozott az egészség szempontjából, mint a hétvégére szorítkozó nagyobb italozás.

1-2 pohár bor vagy sör és egészséges életmód

Az ötvenes éveik közepén járó nők közül azok, akik napi 15-30 gramm alkoholt ittak, 28 százalékkal nagyobb eséllyel jutottak el általánosan jó egészséggel - rák, szívbetegség vagy diabétesz nélkül - hetvenes éveikbe, mint azok, akik egyáltalán nem ittak alkoholt. 15-30 gramm alkohol egy-két adag italnak felel meg, például 1,25-2,5 deciliter bornak vagy egy-két pohár sörnek.

Az ok-okozati összefüggés ugyanakkor nem egyértelmű az alkoholfogyasztás és az egészséges öregedés között, a szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy más életmódi tényezők is közrejátszottak azoknál a nőknél, akik általánosan jó állapotban érték meg idősebb korukat.

A Harvard közegészségügyi kara kutatóinak tanulmányát a PLoS Medicine című szakfolyóirat ismertette részletesen.

A mérsékelt alkoholfogyasztás egészségügyi hatásai

A mérsékelt alkoholfogyasztás kedvező egészségügyi hatásait már több, nagy tanulmány igazolta. Főleg a borivással kapcsolatosan figyelték meg, hogy az ebédhez, vacsorához elfogyasztott pohárnyi italt kedvelők ritkábban kapnak szívinfarktust vagy szélütést, mint azok, akik soha nem isznak, vagy egész nap emelgetik a poharat. Mitől véd meg a mérsékelt alkoholfogyasztás?>>

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.