• A vörösbor szívre gyakorolt hatása

        Szerző: MTI

        Temérdek tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adatai gyűltek össze a mérsékelt- és nagyfokú alkoholfogyasztás egészségügyi hatásaival kapcsolatban, de kis mennyiségű bor megivására vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem történt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után.

        Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredményei igazolták, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják.

        Hirdetés

        Nemrég hatalmas amerikai tanulmány igazolta, hogy azok a nők, akik a mediterrán konyha szokásait hűségesen követik, ritkábban fejezik be életüket hirtelen szívhalállal, mint azok, akik ezzel nem törődnek.

        Sienna városának orvosegyetemén Matteo Cameli és munkatársai azt vizsgálták, hogy igen kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését. Átlagosan 25 éves önkénteseket toboroztak a mini tanulmányhoz, a 64 résztvevőből 29 volt nő. A vizsgálati alanyok csak alkalomszerűen ittak szeszt.

        A szívműködés és vérnyomás alakulása

        A vizsgálatban megivott vörösbor testsúlykilónként fél milligramm alkoholnak felelt meg, a kontroll napon ugyanolyan mennyiségű gyümölcslét fogyasztottak. A vizsgálat újdonsága volt az is, hogy a szív mindkét kamrájának a működését különleges ultrahangtechnikával mérték.

        A vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy az igen kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. A valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött. A vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette.

        Az olasz kutatók tanulmányát az Alcoholism: Clinical & Experimental Research közölte. Minden szakértő hangsúlyozza, hogy az eredmények klinikai jelentősége nem tisztázott: itt további vizsgálatokra van szükség.

        Mediterrán étrend


        Egységes mediterrán étrend voltaképp nincs: a fogalom ma használt értelmezése leginkább a Kréta szigetén szokásos étkezésnek felel meg. Évtizedekkel ezelőtt ott végeztek részletes vizsgálatokat a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a helyi diéta összefüggéséről, aminek során általános tanulságokat vontak le. Olajos magvakkal különösen egészséges a mediterrán étrend>>

        (MTI)

        Módosítva: 2011.07.26 09:17, Megjelenés: 2011.07.26 09:17
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Vitiligo

        Vitiligo

        Dr. Csuth Ágnes

        Bármely életkorban, minden rasszban kialakulhat ez a bőrbetegség.

        Bőrápolás kisokos

        Bőrápolás kisokos

        Budai Allergiaközpont

        A száraz, érzékeny bőr ápolása még nagyobb odafigyelést igényel.

        Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

        Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

        Az időskori alultápláltságra figyelmet kell fordítani

        A sovány embereknek általában az anyagcsere lebontó folyamata zajlik gyorsabban, felfokozottan. Ez gyakran alkati kérdés, aminek genetikai háttere nyomon követhető. A soványabb testalkatú emberek többsége nem eszik tudatosan kevesebbet, noha sokan ügyelnek az egészséges étrend megválasztására, gyakran érzik azt, hogy többet esznek, mint kellene, mégsem híznak. Az alultápláltak szervezete ezzel szemben fontos tápanyagokból szenved hiányt, aminek következtében számos hiánytünet, hiánybetegség alakulhatnak ki náluk.

        A vörösbor hatása a szervezetre

        A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen.

        A szőlőlé is van olyan jó, mint a vörösbor

        Már szinte mindenki által ismert tény, hogy napi egy pohár vörösbor pozitívan hat a szív- és érrendszerre. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon a bor fermentálatlan testvére, a szőlőlé, hasonló erényekkel rendelkezik-e.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.