A szőlőmag élettani hatásai

Szerző: WEBBeteg - Faar Ida, újságíró, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik az étrendjükbe pozitív élettani hatásaik miatt.

Óriási erő egy kicsi magban

A szőlőmagok a szőlőszem belsejében találhatóak – általában párosával. Míg a szőlőmag régebben jelentéktelen élelmiszeripari hulladéknak számított, mára már kutatásokkal igazolták, hogy nagyon értékes bioaktív anyagokban gazdag alapanyag. A belőlük készült őrlemény, olaj és kivonat rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a vérben fellelhető antioxidánsok mennyiségét (főként a kékszőlő magjából készült termékek). Az antioxidánsok hatástalanítják a szervezetben felgyülemlő káros szabadgyököket – megakadályozva, hogy azok roncsolják a sejteket –, lassítják az öregedési folyamatokat, és mintegy funkcionális élelmiszerként csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát, javítják a közérzetet és az egészségi állapotot. A szőlőmagból készült kivonat jótékony hatásait 1936-ban Dr. Szentgyörgyi Albert írta le – és ő mondta ki először, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst.

Mi található a szőlőmagban?

A szőlőmag tartalmaz rostokat, fehérjét, olajokat, tanninokat, nagy mennyiségben antioxidánsokat, mint például E-vitamint, flavonoidokat, linolénsavat, polifenolokat (például rezveratrolt, amelynek közismerten és bizonyítottan kedvező élettani hatásai vannak). Mi sem bizonyítja jobban a rezveratrol hatását, mint az a „francia paradoxonnak” nevezett jelenség, amelyet epidemiológiai vizsgálatok során figyeltek meg. Franciaországban ugyanis a magas zsírfogyasztás ellenére alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti halálozási arány, mint más hasonló fejlettségű államokban. Azt feltételezik, hogy ez a vörösborfogyasztási szokásokkal áll összefüggésben. A vörösborban – és a kék szőlőben – található rezveratrol kedvező élettani és biokémiai hatásai széleskörűek: tágítja az ereket, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, csökkenti a gyulladásokat, gátolja a daganatok növekedését, lassítja az öregedést, megakadályozhatja a cukorbetegség szövődményeinek kialakulását.

Szőlőmagolaj

A szőlőmagokból hideg sajtolással – egy viszonylag drága és bonyolult eljárással – szőlőmagolajat készítenek. Ennek során a magokat megtörik, rostálják, megszárítják, portalanítják, majd nagy nyomáson kipréselik belőlük az olajat. Az így, szinte cseppenként kinyert olaj minősége lényegesen jobb az olcsóbb, nagyüzemi módszerekkel – hőkezeléssel vagy oldószeres eljárással – létrehozott olajénál, mert nem károsodik a tápanyag- és bioaktívantioxidáns-tartalom.

A szőlőmagolaj többszörösen telítetlen zsírsavakból áll: 72%-a linolsav, 16%-a olajsav, 7%-a palmitinsav, 4%-a sztearinsav, kevesebb mint 1%-a α-linolénsav. Nagyon gazdag E-vitaminban. Színe zöldessárga, illata a dióéhoz hasonló, íze kellemes. Mivel jobban bírja az akár 200°C-os hőkezelést is, mint a többi olaj, ha sütéshez használjuk, kevesebb káros égéstermék keletkezik, és az íze sem változik meg. Emellett használhatjuk salátákhoz, páclevek készítésénél is. Bioaktív hatóanyagai: bioflavonolok, antioxidánsok, klorofill, oligomer procianidinok, polifenolok (pl. resveratrol), fenolok, tokoferol (E-vitamin), szteoridok. Tartalmaz A-, C-, F-vitamint és B-vitaminokat.

Egészségre gyakorolt hatásai megsokszorozódnak, hiszen külsőleg-belsőleg egyaránt alkalmazható. Telítetlenzsírsav-összetételének köszönhetően kedvezően hat az idegrendszerre és az érrendszerre. Szabályozza a sejtek vérellátását – segítve ezzel a bőr és a kollagénrostok rugalmasságának megőrzését. (Emiatt a kozmetikai ipar kéz- és arckrémekhez, fürdő- és masszázsolajokhoz keveri). Véd az érelmeszesedéstől azáltal, hogy növeli a „jó”, azaz a HDL-koleszterin szintjét, és csökkenti a „rossz”, azaz az LDL-koleszterin szintjét. Csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét, lassítja az öregedést, védi a sejteket a káros hatásoktól, enyhíti a változókor tüneteit, javítja az emlékezőtehetséget.

Szőlőmagőrlemény

A szőlőmag felhasználásának másik lehetősége a hideg sajtolással kipréselt szőlőmagok mikroőrleménnyé alakítása, amelynek eredményeképpen minden a szőlőmagban megtalálható antioxidáns még koncentráltabban lesz jelen. A szőlőmagőrlemény por állagú, frissszőlőmag-ízű, és 100%-osan felszívódik a szervezetben. Az őrleményben van rutin, kaempferol, kvercetin, rezveratrol, katechin, epikatechin, oligomer proantocianidin, P1-, P2-, B1-, B2-, B3-vitamin, értékes ásványi anyagok (vas, magnézium, réz, cink, szelén, kálium). Külsőleg alkalmazva rugalmassá teszi a bőrt, ránctalanít. Belsőleg gyulladáscsökkentő, élénkíti az agyműködést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza az érelmeszesedést, fokozza a véráramlást, csökkentve a hisztamin termelődését enyhíti az allergiás tüneteket, védi a szaruhártyát. Magas rosttartalmával segíti az emésztőrendszer egészségének megőrzését. Rendszeres fogyasztása segít a betegségekből való gyorsabb felgyógyulásban, növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet. Napi ajánlott mennyisége: 3-5 gramm – joghurtba, turmixba, müzlibe, meleg teába keverve, vagy kenyérbe sütve. Bár igen drága, de sütőipari adalékanyagként is alkalmazzák.

Ezt olvasta már? Miért fontos kiemelten figyelni a folyadékfogyasztásra magas rostbevitel mellett?

Szőlőmagkivonat

A gyógyszerészeti minőségű kivonatok készítéséhez magas hőmérséklet és oldószerek kellenek. A kapott kivonatot egyre szélesebb körben alkalmazzák – hiszen a magas antioxidánstartalom (proantocianidinek, rezveratrol, flavonoidok) hatékony védelmet biztosít olyan betegségekben, amelyek a szabadgyökök károsító hatásaival hozhatóak összefüggésbe (szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, érelmeszesedés, rák). Rendszeres fogyasztása csökkenti a vastagbélrák, a prosztatarák, a mellrák, a gyomorrák és a tüdőrák kialakulásának kockázatát, és megelőzheti a kemoterápiás kezelések mellékhatásai okozta károsodásokat. Több tanulmány szerint a szőlőmagkivonat sokkal hatékonyabb a szabadgyökök elleni védelemben, mint az A-, C- és E-vitaminok. Az oligomer proantocianidinek a C-vitaminnál ötvenszer, az E-vitaminnál hússzor erősebb antioxidáns hatással rendelkeznek, ahogy szerepet játszanak a sebgyógyulásban is; kivonataik kombinációja nyújtja a legkedvezőbb szív- és érrendszeri hatást.

Szőlőmagolaj, -őrlemény vagy -kivonat – óriási erő egy pici magban, bátran használjuk ki egészségre gyakorolt pozitív hatásait.

Olvasson tovább! A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

Forrás: WEBBeteg
Faar Ida, újságíró
Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Felhasznált irodalom:

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás Rákkutatás

Nemcsak az érintett szervre, hanem a genetikai célpontra kell fókuszálni.

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

Táplálkozási tanácsok kijárási...

Nagyot fordult velünk a világ a koronavírus mostani megjelenésével. Az eddigi szokásaink, napi rutinunk egyik napról a másikra a múlté lett....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.