Bor téma

Orvosok karácsonya: Prof. Dr. Melegh Béla

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A megszokott, hagyományos karácsonyban hisz, amely nem igényli az újításokat. Hazajön ilyenkor a nagyobbik fiú Budapestről, a kisebbik fiú is szabaddá teszi magát, Szentestén nem dolgozik a gyermekorvos felesége sem. A család ünnepe. Prof. Dr. Melegh Béla, a PTE Klinikai Központ Orvosi Genetikai Intézet igazgatója nyilatkozott a WEBBeteg.hu portálnak.

Összecsendül két pohár – az ünnepi összejövetelek elé

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

A társaságban, alkalmakkor fogyasztott alkohol – ahogy ezt mondani szokás – kiválóan emeli az est fényét, oldja a stresszt, megkönnyíti a beszélgetést.

A cukorbetegek is ihatnak bort?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A bor mértékkel fogyasztva a legegészségesebb ital - Louis Pasteur francia mikrobiológus, a veszettség elleni oltóanyag kifejlesztője is így gondolta. De melyiket válassza a cukorbeteg? Ihat-e egyáltalán ebből a nedűből, ha igen, mennyit és mikor?

Alkoholfogyasztás és csontsűrűség

MTI

Napi egy pohár bor erősíti a csontokat és csökkenti a csontritkulás kockázatát - állapították meg brit kutatók.

A bor és fogak egészsége - A rizling a legveszélyesebb

MTI

Mainz városában, a Johannes Gutenberg Egyetem felnőtt emberek kihúzott fogait, különböző borokban fürdették 24 órán át, majd mikroszkóppal tanulmányozták azok felszínét, hogy a zománcréteg milyen módon és mértékben változott.

Koszorúér-betegség: A mértékletes alkoholfogyasztás jót tehet

MTI

Nemcsak az egészséges szervezetnek, de a koszorúérbetegek számára is jót tesz a mértékletes alkoholfogyasztás - igazolták olasz kutatók az Amerikai Szív Szövetség (AHA) éves chicagói konferenciáján elhangzott előadásukban.

A mérsékelt borfogyasztás segít megőrizni a szellemi frissességünket

Medipress

A norvégiai Tromsőben készült, 5033 férfit és nőt vizsgáló tanulmányból kiderült, hogy a mérsékelt borfogyasztók minden egyéb körülménytől függetlenül jobb eredményeket értek el a kognitív – emlékezés, észlelés, megfigyelőképesség – funkciókat vizsgáló teszteken.

Az angolok nem tudják, hogy az alkohol hízlal

Független Hírügynökség

Az angolok 40 százaléka nem tudja, hogy egy pohár bor ugyanannyi kalóriát tartalmaz (120-at), mint egy szelet sütemény. Ez egy olyan felmérésből derült ki, amelyet az alkoholfogyasztás visszaszorítását célzó kormányzati kampány keretében végeztek.

Már egy pohár bor is védelmet nyújthat

MTI

Akik naponta megisznak egy pohár bort, azok jelentősen csökkentik a nyelőcsőrák kifejlődésének kockázatát. A borivók és bortermelők szempontjából egyaránt biztató hír a Gastroenterology szakfolyóirat márciusi számában jelent meg.

Alkoholfogyasztási szokások Európában

Független Hírügynökség

Németországban továbbra is a sör a legkedveltebb szeszesital. Egy aktuális tanulmány szerint, míg az átlag európaiak egyharmada antialkoholista, addig Németországban a megkérdezetteknek csak 18 százaléka jelezte, hogy nem piál - jelentette szerdán a berlini rádió.