• A védőoltások itthon a leghatékonyabbak

    Szerző: FH

    Magyarország világelső a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek tekintetében, vagyis itt fertőződnek meg a legkevesebben oltással megelőzhető betegségekkel.

    A ma kezdődő Európa Védőoltási Hét kapcsán a szakember elmondta: az a tény, hogy jelenleg a lakosság 99 százaléka 10 fertőző beteség ellen átoltott, olyan nemzeti érték, amelyet mindenképp meg kell őrizni.

    A kötelező védőoltásoknak köszönhetően Magyarországon például még kanyarós megbetegedés sem törtémt az ezredforuló óta. Összehasonlításképp csak tavaly Angliában 13-an haltak meg ebben a betegségben, és jelenleg is nagy kanyaró járvány van Ausztriában.

    Hirdetés


    Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályvezetője szerint a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel kapcsolatos kiváló magyar eredmények annak köszönhetőek, hogy hazánkban ingyenesek az oltások, a legoptimálisabb korban kapják a gyerekek, ráadásul anyagi vagy társadalmi helyzettől függetlenül ugyanazokkal a feltételekkel adják mindenkinek. Hozzátette: Ez az a terület, ahol teljes az egyetértés az orvosok, a döntéshozók és a lakosság között: az orvosok szakmailag a döntéshozók anyagilag - idén 4,5 milliárd forinttal - támogatták a kötelező védőoltások ügyét. Szerencsére a szülők is együttműködnek, évente néhány esetet leszámítva, minden gyermeket elhoznak beoltatni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A főosztályvezető azt is elmondta: Magyarországon a kötelező védőoltások jogi háttere is nagyon erős: néhány éve az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálta át a védőoltások szabályozását, tavaly pedig az Alkotmánybíróság (AB). Mindkét hatóság helyénvalónak találta ezeket, sőt, az AB kimondta, hogy a gyermekeknek akár a szüleik ellenében is joguk van a védőoltással megelőzhető fertőző betegségekkel szembeni védelemre.

    Magyarországon jelenleg 10 betegség ellen adják korhoz kötötten a kötelező védőoltásokat. Ezek: BCG, TBC, diftéria, szamárköhögés, tetanusz, járványos gyermekbénulás, az agyhártyagyulladás egyik típusa, kanyaró, rubeola, mumpsz és hapatitisz B. Az állam egyébként felelősséget vállal arra az esetre, ha bármelyik védőoltásnál valamilyen szövődmény lépne fel. Ilyenkor az állam kártérítést fizet.

    Az Egészségügyi Világszervezet által szervezett hétfőtől vasárnapig tartó Európai Védőoltási Hét üzenete is az, hogy minden gyermeknek szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre. A világszervezet először 2005-ben hirdette meg a védőoltási hetet, azzal a fő céllal, hogy emelkedjen az oltottak száma, ugyanis csak ebben az évben Európában csaknem 600.000 csecsemő nem kapott védőoltást torokgyík, szamárköhögés és tetanusz ellen. Az első évben 9, idén 33 ország, köztük hazánk vesz részt a védőoltási hét programjaiban.

    Legutóbb frissült: 2008.04.21 16:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

    Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

    Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

    Láthatatlan veszély a medencék környékén

    A víz nemcsak felüdülést jelenthet a nyári hónapokban, hanem igen jó közvetítő közeg is lehet számos baktérium, vírus és gomba számára. Ha nem vigyáznak a medencék tisztaságára, ezen kórokozók felszaporodva a fürdőzők megbetegedését okozhatják.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.