A B-vitaminban gazdag ételek csökkentik a premenstruációs szindróma kockázatát

Szerző: MTI

A B-vitaminban gazdag étrendet követő nők esetében kisebb a valószínűsége a premenstruációs szindróma kialakulásának - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azok a nők, akik például spenótban és teljes kiőrlésű gabonákban gazdag étrendet követnek 25 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek a premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlenségeitől. A táplálék-kiegészítőkből nyert B-vitaminok esetében azonban nem érvényes ugyanez a jótékony hatás.

A szakemberek több mint háromezer nő étkezési szokásait vizsgálták meg, akik tíz év alatt három táplálkozási kérdőívet töltöttek ki. Ez idő alatt nagyjából 1050 résztvevőnél jelentkeztek a PMS enyhébb, illetve súlyosabb tünetei, köztük a szorongás, depresszió, ingerlékenység, hasi fájdalom, kimerültség és puffadás. A szakemberek a B-vitaminok közé tartozó tiamin és riboflavin hatásaira koncentráltak a vizsgálat során.

Az eredmények azonban nem azt jelentik, hogy kifejezetten ez a két vitamin felelős a PMS kialakulásának megakadályozásáért, hanem például előfordulhat, hogy azok a nők, akik többek szoktak fogyasztani ezekből a vitaminokból, olyan más szokásokkal, illetve sajátosságokkal is rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a tünetek megelőzéséhez. Azoknak, akik szeretnék elkerülni a PMS tüneteket "talán érdemes lenne megvizsgálniuk az étrendjüket, hogy vajon elegendő tiaminban és riboflavinban gazdag élelmiszert esznek-e naponta" - hangsúlyozta Elizabeth Bertone-Johnson, a tanulmány társ-szerzője, a Massachusettsi Egyetem közegészségügyi társprofesszora.

B-vitamin teszt
Tesztelje, hogy szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága! A B-vitamin hiány megállapításához szükséges vizsgálat költséges. Amennyiben Ön B-vitamin hiányban szenved, nagy valószínűséggel ez a teszt rávilágít majd a problémára a vitaminhiány első jelei alapján. Töltse ki B-vitamin tesztünket!>>

Hozzátette: a PMS kockázatának csökkentésére jó alternatíva lehet az étrend átalakítása, főleg a gyakran költséges és mellékhatásokat okozó egyéb kezelési módokkal szemben. Nagyjából két-három kisebb csészényi teljes kiőrlésű gabona, háromnegyed bögrényi száraz bab, vagy 85 gramm vörös hús már fedezi az ajánlott napi tiamin bevitelt - mondta a szakember. Nagyjából egy-vagy két csészényi gabona, vagy 85 grammnyi marhamáj pedig elegendő a riboflavin szükségletek fedezésére. A szakemberek most először vizsgálták meg a premenstruációs szindróma kialakulása és a tápanyagok közötti összefüggéseket - árulta el Ellen Freeman, a philadelphiai Pennsylvania Egyetem szülész-nőgyógyászati és pszichiátriai professzora.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A premenstruációs szindróma...

A nők 80 százaléka szenved a menstruációt megelőzően fejfájástól, hangulatingadozástól, felfúvódástól és egyéb problémáktól...

Premenstruációs szindróma, vagy...

Mi a különbség a premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) és a premenstruációs szindróma (PMS) között? Hogyan kezelhető a PMDD?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.