• Az ideghártya-leválás kezelése

    Dr. Papp Júlia
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

    A cél a legkisebb időveszteséggel visszafektetni az ideghártyát a helyére, mivel a tápanyagellátás hiányát az ideghártya csak rövid ideig tudja károsodás nélkül elviselni. A kiváltó okot meg kell szüntetni, különben az újbóli leválás csak idő kérdése.

    Amikor szükség van beavatkozásra:

    • Ideghártyán szakadás, lyukképződés megoldás a folyadék útjának lezárása pl. lézerezéssel vagy műtéttel;
    • Gyulladás miatti folyadékképződés gyulladás csökkentése gyógyszeresen és műtéttel.
    • Daganat miatti leválás daganat sejtjeinek elpusztítása és kóros ereinek elzárása.
    • Húzó üvegtesti kötegek, lemezek műtéti eltávolítása vitrectomia során.
    Hirdetés

    Fontos

    1.: Bár a repülőutazások során a légnyomás kiegyenlített, a műtét után röviddel mérlegelni kell a repülőút biztonságosságát a gáz nyomásfüggő tágulása miatt.

    2.: Mivel a szilikon olaj víznél kisebb fajsúlyú, ahhoz, hogy a retinát stabilan visszafektesse az éles látás helyén a műtétet követő időszakban le kell hajtani a fejet.

    Gyakori műtéttípusok

    A szemgolyó belsejében belülről tamponálva sámfázva: Az üvegtesten végzett műtét vitrectomia során az üvegtestet eltávolítják és helyét megfelelő anyaggal (levegő, gáz - kénhexafluorid, perfluoroetán vagy perfluoropropán - vagy szilikon olaj) töltik ki. A behelyezett anyag az ideghártyát visszanyomja és a helyén tartja, amíg az meg nem tapad.

    Mire a levegő vagy gáz felszívódik (2 hét - 2 hónap) az ideghártya már stabilan visszatapadt, az üvegtesti teret a szervezet által termelt folyadék tölti ki.

    A szilikonolaj nem szívódik fel. Általában három hónapig marad a szemben, de bizonyos szövődmények (szürkehályog, másodlagos zöldhályog stb.) szükségessé tehetik az idő előtti olaj eltávolítást.

    Vitrectomia végezhető még üvegtesti homály, szembe került idegen anyag vagy elsüllyedt szemlencse eltávolítása miatt is.

    A szemgolyó kívülről történő bedomborítása: Cerclage szalag a külső szemizmok alá fűzve szinte nadrágszíjként körbevezetve kívülről támasztja a szemet. A szalag - legelterjedtebb a szilikon szalag - rögzítése több ponton varratokkal történik.

    Plomba szivacs párnácska, melyet az ideghártya szakadás helyének megfelelően rögzítenek fel a szem külső részére. Segítségével az ideghártya jobban vissza tud hegesedni. A két módszer kombinálható.

    Az izmok alatt futó szalag a szabad szemmozgást, izomműködést befolyásolhatja, kettősképet, kancsalságot okozva.

    Műtét utáni teendők

    Szteroid és nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő cseppek vagy tabletták alkalmazása.

    Szemnyomás-csökkentő cseppek használata erősen javallott, ha a szemnyomás magas tartományban van. A szteroid kezelés mellékhatásaként és szilikon olaj alkalmazásakor is számolni kell a másodlagos zöldhályoggal.

    Elengedhetetlen az ideghártya állapotának szoros ellenőrzése. Mindkét műtéttípusnál fennáll az ideghártya ismételt leválásának lehetősége. Az előírt kontrollokon kívül a legenyhébb tünetek visszatérése esetén is azonnal fel kell keresni a szemészeti szakrendelést. Fontos az újbóli ideghártya-leválás időben történő felismerése.

    Megelőző kezelés, lézeres kezelés

    Már az ideghártya leválás gyanújeleinek észlelésekor érdemes felkeresni a szemészeti szakrendelést. A páciensnek mindkét szemét meg kell vizsgálni. Szükség esetén megelőző kezelést kell végrehajtani az ép szemen is.

    Az ideghártya elvékonyodott területein vagy a kialakult szakadások, lyukak körül végzett lézeres kezeléssel sok esetben meg lehet előzni az ideghártya leválását.

    A lézergócokkal steril hegesedéssel rögzítjük az ideghártyát az alatta levő rétegekhez. A hegesedés kialakulásához viszont idő kell. Ezidő alatt a betegeknek különösen vigyázni kell ? komolyan kell venni a pihenésre, kíméletes életmódra vonatkozó előírásokat. Ilyenkor nehezet emelni, erőlködni, küzdősportokat végezni szigorúan tilos!

    Néhány hetet kivárva kontroll vizsgálat során ellenőrizhető mennyire fognak, tartanak a lézer gócok. Amennyiben szükséges a kezelés megismételhető, a gócok kiegészíthetők.

    Félévente panaszok nélkül is érdemes ellenőriztetni mindkét szemet.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

    Módosítva: 2018.04.07 05:21, Megjelenés: 2018.04.07 05:21
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    A védekezés alapvető eleme a maszk szigorú és szabályos használata.

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Szemhéj-remegés

    A szemhéj remegése kellemetlen tünet, mely mögött általában kimerültség, stressz vagy a szem megerőltetése áll. Előfordulhat azonban az is, hogy neurológiai betegség áll a hátterében.

    Az ideghártya-leválás

    Az ideghártya a szemgolyó belső felületén, az azt tápláló érhártyán fekszik. Szövettanilag 10 rétege van, a legkülső sejtsor pigmentált sejtekből áll. Az ideghártya-leválás (ablatio retinae) során a belső 9 réteg válik le a külső sejtsorról.

    Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a zöld hályog kialakulása között?

    Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a szervezetünkben.

    Ideghártya leválás: gyógyítható? - Az orvos válaszol

    Huszonhárom éves vagyok, 1989 óta cukorbeteg, 2008 októberében a jobb szememről leváltak a hártyák. Ön szerint műthető? Ha lehetséges, akkor mi ennek a módja? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.