Az ideghártya-leválás kezelése

Dr. Papp Júlia
Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Legutóbb frissítve: 2021.12.11

A cél a legkisebb időveszteséggel visszafektetni az ideghártyát a helyére, mivel a tápanyagellátás hiányát az ideghártya csak rövid ideig tudja károsodás nélkül elviselni. A kiváltó okot meg kell szüntetni, különben az újbóli leválás csak idő kérdése.

Amikor szükség van beavatkozásra:

  • Ideghártyán szakadás, lyukképződés megoldás a folyadék útjának lezárása pl. lézerezéssel vagy műtéttel;
  • Gyulladás miatti folyadékképződés gyulladás csökkentése gyógyszeresen és műtéttel.
  • Daganat miatti leválás daganat sejtjeinek elpusztítása és kóros ereinek elzárása.
  • Húzó üvegtesti kötegek, lemezek műtéti eltávolítása vitrectomia során.

Fontos

1.: Bár a repülőutazások során a légnyomás kiegyenlített, a műtét után röviddel mérlegelni kell a repülőút biztonságosságát a gáz nyomásfüggő tágulása miatt.

2.: Mivel a szilikon olaj víznél kisebb fajsúlyú, ahhoz, hogy a retinát stabilan visszafektesse az éles látás helyén a műtétet követő időszakban le kell hajtani a fejet.

Gyakori műtéttípusok

A szemgolyó belsejében belülről tamponálva sámfázva: Az üvegtesten végzett műtét vitrectomia során az üvegtestet eltávolítják és helyét megfelelő anyaggal (levegő, gáz - kénhexafluorid, perfluoroetán vagy perfluoropropán - vagy szilikon olaj) töltik ki. A behelyezett anyag az ideghártyát visszanyomja és a helyén tartja, amíg az meg nem tapad.

Mire a levegő vagy gáz felszívódik (2 hét - 2 hónap) az ideghártya már stabilan visszatapadt, az üvegtesti teret a szervezet által termelt folyadék tölti ki.

A szilikonolaj nem szívódik fel. Általában három hónapig marad a szemben, de bizonyos szövődmények (szürkehályog, másodlagos zöldhályog stb.) szükségessé tehetik az idő előtti olaj eltávolítást.

Vitrectomia végezhető még üvegtesti homály, szembe került idegen anyag vagy elsüllyedt szemlencse eltávolítása miatt is.

A szemgolyó kívülről történő bedomborítása: Cerclage szalag a külső szemizmok alá fűzve szinte nadrágszíjként körbevezetve kívülről támasztja a szemet. A szalag - legelterjedtebb a szilikon szalag - rögzítése több ponton varratokkal történik.

Plomba szivacs párnácska, melyet az ideghártya szakadás helyének megfelelően rögzítenek fel a szem külső részére. Segítségével az ideghártya jobban vissza tud hegesedni. A két módszer kombinálható.

Az izmok alatt futó szalag a szabad szemmozgást, izomműködést befolyásolhatja, kettősképet, kancsalságot okozva.

Műtét utáni teendők

Szteroid és nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő cseppek vagy tabletták alkalmazása.

Szemnyomás-csökkentő cseppek használata erősen javallott, ha a szemnyomás magas tartományban van. A szteroid kezelés mellékhatásaként és szilikon olaj alkalmazásakor is számolni kell a másodlagos zöldhályoggal.

Elengedhetetlen az ideghártya állapotának szoros ellenőrzése. Mindkét műtéttípusnál fennáll az ideghártya ismételt leválásának lehetősége. Az előírt kontrollokon kívül a legenyhébb tünetek visszatérése esetén is azonnal fel kell keresni a szemészeti szakrendelést. Fontos az újbóli ideghártya-leválás időben történő felismerése.

Megelőző kezelés, lézeres kezelés

Már az ideghártya leválás gyanújeleinek észlelésekor érdemes felkeresni a szemészeti szakrendelést. A páciensnek mindkét szemét meg kell vizsgálni. Szükség esetén megelőző kezelést kell végrehajtani az ép szemen is.

Az ideghártya elvékonyodott területein vagy a kialakult szakadások, lyukak körül végzett lézeres kezeléssel sok esetben meg lehet előzni az ideghártya leválását.

A lézergócokkal steril hegesedéssel rögzítjük az ideghártyát az alatta levő rétegekhez. A hegesedés kialakulásához viszont idő kell. Ezidő alatt a betegeknek különösen vigyázni kell ? komolyan kell venni a pihenésre, kíméletes életmódra vonatkozó előírásokat. Ilyenkor nehezet emelni, erőlködni, küzdősportokat végezni szigorúan tilos!

Néhány hetet kivárva kontroll vizsgálat során ellenőrizhető mennyire fognak, tartanak a lézer gócok. Amennyiben szükséges a kezelés megismételhető, a gócok kiegészíthetők.

Félévente panaszok nélkül is érdemes ellenőriztetni mindkét szemet.

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Hosszútávú szemcseppkezelés

Minden hosszútávú (krónikus) szemcsepp kezelés sikerének kulcsa a jó betegegyüttműködés. Ez felöleli a cseppek sikeres bejuttatását (ami nem...

Szemhéjtoalett használata segíthet a...

Krónikus szemhéjgyulladás vagy szemszárazság is állhat az állandó könnyezés hátterében. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a viszkető, égő...

Időskori makuladegenerációban...

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk...

A zöld hályog kezelési lehetőségei

A zöld hályognál jelentkező szemnyomást konzervatív úton különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet...

A farkasvakság egyik fő oka: a...

A farkasvakságban szenvedők szürkületben, rosszul megvilágított helyiségekben látásromlást tapasztalnak, a tünetek pedig bizonytalan mozgással...

Az ideghártya-leválás

Az ideghártya a szemgolyó belső felületén, az azt tápláló érhártyán fekszik. Szövettanilag 10 rétege van, a legkülső sejtsor pigmentált...

Az üvegtest elváltozásai

Az üvegtest a szem belsejét kitöltő kocsonyás anyag, amely a szem térfogatának mintegy kétharmadát teszi ki. Vázát kollagénrostok alkotják...

A szem daganatai - Mire számíthat a...

Régebben a szem műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás a szem daganatos megbetegedése esetén, azonban ma már lézeres- és sugárterápia...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.