A depresszió testi tünetei

Dr. Pálvölgyi Rita
Szerző: WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

A depresszió és a testi tünetek, fizikai betegségek többféle módon, különböző mechanizmusok alapján kapcsolódhatnak egymáshoz.

Ha komorbiditásról van szó

Depresszió kapcsán akkor beszélhetünk komorbiditásról, amikor azzal egyidejűleg valamilyen testi vagy más lelki betegség is fennáll, melyeknek közös az okuk, és ez a közös alap genetikai és környezeti elemeket is tartalmazhat. Ám ilyenkor a másik betegség nem a depresszió tünete.

Krónikus testi betegségek nagy fizikai és lelki megterhelést jelenthetnek az ebben szenvedőnek. A daganatos betegségekkel, szív- és érrendszeri elváltozásokkal, cukorbetegséggel, endokrin kórképekkel, autoimmun betegségekkel stb. történő együttélés idővel a megküzdő (coping) mechanizmusok gyengülésével jár. Emiatt - a lelki tartalékok kimerülésével - gyakran megjelenik a depresszió mint másodlagos betegség.

Vannak olyan szervi elváltozások - ilyen pl. az Alzheimer kór -, melyek tünetei közé sorolható a depresszió is.

Bővebben Pszichés betegségek komorbiditása más betegségekkel

Bővebben A major depresszióval együtt járó betegségek

A depresszió fizikai tünetekben való megnyilvánulása

Az elhúzódó depresszív hangulati zavart sokszor kísérik szomatikus tünetek. Ilyenek leggyakrabban a különböző mozgásszervi, reumatológiai elváltozások (gerincbántalmak, ízületi panaszok), fejfájás, krónikus fájdalom, mellkasi tünetek, emésztőszervi elváltozások (a hasi panaszok közül puffadás, hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés egyaránt felléphet) stb. A testsúly változása is jellemző lehet. Típusos depresszió esetén a súlyvesztés, atípusos depresszióban a súly gyarapodása jellemző. A szokatlan, tartós fáradtság, energiahiány gyakori tünet. Az alvászavar - az elalvás nehezítettsége, illetve a hajnali ébredés -, és a szexuális érdeklődés csökkenése egyaránt sorolható a lelki és a testi tünetek közé is. Atípusos depresszió esetén ezek a fizikai tünetek állnak az előtérben, a hangulati élet zavara kevéssé meghatározó. A fizikai tünetek tekintetében kezelésre nem, vagy nem megfelelően reagáló esetekben mindig gondolni kell a háttérben meghúzódó depresszióra is.

Mind a leki, mind a testi tünetek kivizsgálására szükség van!

A gyógyszeres kezelés kezdetekor az antidepresszívumok mellékhatásaként is felléphetnek testi panaszok. Szédülés, émelygés, fejfájás, gyomor-bélrendszeri tünetek. Azonban ezek jellemző módon 3-4 nap alatt elmúlnak.

Ez a cikk is érdekelheti Antidepresszáns gyógyszerek szedése - Mire számíthat a beteg?

Fontos hangsúlyozni, hogy bármely okból is jelentkeznek testi tünetek a depresszió kíséretében, a lelki és a testi tüneteket is kezelni kell, figyelmet kell rájuk fordítani. Ellenkező esetben, ha valamelyik elsikkad, nem kerül diagnosztizálásra, a betegségek krónikus jelleget ölthenek, és újabb betegségek forrásává válhatnak.

Testi tünetek jelentkezése esetén mindig szükséges a fizikális kivizsgálás, csak így diagnosztizálhatók vagy zárhatók ki a háttérben esetlegesen meghúzódó testi betegségek.

Ugyanígy elengedhetetlen a depresszió és lelki panaszok megfelelő kezelése gyógyszeres és/vagy pszichoterápiával.

Ha az alapos kivizsgálás során nem találnak testi elváltozást, csak akkor merülhet fel, hogy a fizikai tünet pszichoszomatikus, ha ez beigazolódik, a testi tüneteket jellemző módon igyekszünk enyhíteni a depresszió kezelésével párhuzamosan.

Tovább

Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeutaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Izomgörcs Izomgörcs

Miért görcsöl az izom? Mi állhat az izomgörcs hátterében?

Lovasterápia Lovasterápia

Segít számos pszichés és szomatikus betegség javulásában.

A depresszió egyik legmostohább...

A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a...

A depresszió tünetei

A depresszió nem azonos a rossz hangulattal. Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse valóban depresszióban szenved.

A depresszió és a cukorbetegség...

Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a...

A depresszió kezelése -...

Hogyan kezelhető a depresszió? Mikor van szükség pszichoterápiára, mikor gyógyszeres kezelésre, és mikor a kettő kombinációjára? Mi alapján...

Az időskori depresszió

Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is...

A depresszió testi tünetei

A depresszió és a testi tünetek, fizikai betegségek többféle módon, különböző mechanizmusok alapján kapcsolódhatnak egymáshoz.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.