• A gyógyíthatatlan betegség során fellépő öngyilkosságról

    WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

    A gyógyíthatatlan betegség diagnózisa, bejelentése az élet legnagyobb krízishelyzetei közé tartozik. Amikor a beteg tudomására jut, hogy fokozódó tünetei hátterében az életét közvetlenül veszélyeztető kór áll, a szembenézés nagyon nehéz, sokszor nem is sikerül. Sokan lebénulnak a hír hallatán, hirtelen üressé válnak. Mások megkérdőjelezik a diagnózist, megint mások hevesen elutasítják a lehetőséget.

    Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?
    Hazánkban sajnálatos módon kiugróan magas az öngyilkosságok száma. Az sem ismeretlen tény, hogy a karácsonyi ünnepek alatt az öngyilkosságok, illetve öngyilkossági kísérletek száma kismértékben megnövekszik, különösen az egyedül élők körében. Ismerjük fel az árulkodó jeleket és szükség esetén segítsünk bajba jutott ismerőseinken!

    Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?

    Lassan kezdetét veszi egy folyamat, mely hosszan tart, szorongással, félelemmel, depresszióval, bizonytalansággal teli, jelentősen romolhat a beteg életminősége. Több stádium követi egymást, végül a beteg képessé válhat a megváltoztathatatlan vég tudomásul vételére, a megbékélésre.

    Ezt a küzdelmet nem tudja mindenki végigjárni. A gyógyíthatatlan, halálos végű betegséggel való harcot sokan feladják, és önkezükkel vetnek véget életüknek.

    Mikor követnek el leggyakrabban öngyilkosságot?

    Öngyilkosságot leggyakrabban a diagnózissal való szembesülés, később a betegség kiújulása, daganatos betegségek esetén a kemoterápia időszaka alatt követnek el. A krónikus fájdalom okozta lelki kimerülés szintén vezethet e döntés megszületéséhez.

    Félhet a beteg a későbbi fájdalmak elviselésére való képtelenségétől, tarthat a kiszolgáltatott magatehetetlenségtől, a magánytól.

    Hirdetés

    Kik a veszélyeztetettek?

    Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája
    A daganatos megbetegedés nemcsak a test számára jelent óriási megterhelést, hanem a léleknek is. Ha a betegség kezelése alatt a páciens érzései és gondolatai is kitüntetett figyelmet kapnak, az nagymértékben javíthatja a gyógyulás esélyeit.

    Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája

    Az öngyilkos magatartást ebben a súlyos helyzetben is több tényező befolyásolja. A legfontosabb talán a beteg alapszemélyisége. Ennek labilitása, korábbi pszichiátriai betegség, a megküzdő képesség gyengesége hajlamosít az öngyilkosság elkövetésére.  Jellemzően a férfiak nagyobb arányban hajlamosak a fatális döntés meghozatalára. Ha a családban vagy a tágabb környezetben történt hasonló helyzetben elkövetett öngyilkosság, azt a beteg mintának tekintheti, ezért családjának, orvosainak, ápolóinak, gondozóinak, környezetének fokozottan oda kell rá figyelni.

    Az egészségügy szerepe

    Nagyon jelentős az egészségügyi ellátórendszer szerepe. A köztudatban sokszor a valóságnál sokkal sötétebb kép él bizonyos, - elsősorban daganatos – betegségekkel kapcsolatosan. Sokan azonosítják ezt a megmásíthatatlan, közeli véggel. Alapvető fontosságú, hogy a gyógyító team milyen mértékben képes felvállalni a beteg teljes körű, testi-lelki gyógyítását. Hogyan közli a kezelőorvos a tényeket, fenntartja-e a reményt a gyógyulásra, vagy a folyamat érdemi lassítására, a fájdalom kezelésére – akár speciális fájdalomközpont bevonásával. Képes-e az ellátórendszer a folyamatos kapcsolat fenntartására, a paciens kérdéseinek megválaszolására, a változásokra történő reagálásra, a bizalom fenntartására, szükség esetén pszichiáter bevonására.

    Család szerepe a legfontosabb

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A család és a környezet szerepe szintén meghatározó. Miközben ők is súlyos terheket hordoznak, nagy félelmeket élhetnek át, ők azok, akik a mindennapos küzdelmet együtt vívják a beteggel. Reagálni tudnak a változásokra, az újabb igények, szükségletek megjelenésére. Közülük kerülnek ki azok, akikkel a paciens képes beszélni betegségéről, félelmeiről, végakaratáról. Ők azok, akik képesek oldani a magányt, az izolációt, melyet a betegséggel való küzdelem teremt.

    Fejlődő technika, javuló életkilátások

    Fontos az ismeretterjesztés, a média szerepe. Lassan oldódik és árnyalódik csak az a kép, mely a daganatos és a gyógyíthatatlan betegségekről a köztudatban él. A diagnosztikus és terápiás lehetősek fejlődése meghatározó módon képes befolyásolni bizonyos betegségek kimenetelét, ezzel együtt pedig azt a folyamatot is, amelyet a paciensnek a betegsége során végig kell járnia.

    Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

    Legutóbb frissült: 2017.09.22 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Depresszió a híres emberek életében

    A sok tekintetben zseniálisat alkotó emberek életét viszonylag gyakran kísérik különféle mentális betegségek, amelyek miatt életük egyes szakaszaiban vagy akár egész életükben is súlyosan depressziósak lehetnek. A depresszió ugyan gyakran hozzásegíti őket olyan művek megalkotásához, amelyre a búskomor lelkiállapotok átélése nélkül nem lettek volna képesek, sokuk élete azonban tragikusan, életük önkezükkel történő kioltásával végződik, amikor lelki szenvedéseiket már nem képesek többé ép ésszel elviselni.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Öngyilkosság - A sötétbe vivő út

    A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet.

    Gyógyíthatatlan betegek szerető menedéke: a hospice ház

    A menthetetlen daganatos betegek testi és lelki szenvedését egyre több helyen igyekeznek méltó és szakszerű ápolással enyhíteni hazánk hospice házaiban. A szenvedőknek és a családtagoknak fájdalmas és tragikus érzés az elmúlással farkasszemet nézni. A kegyelmi időben a magyar emberek kétharmada otthonában, a családja, szerettei mellett vágyódik élete utolsó szakaszát eltölteni. Nem mindenki tudja azonban vállalni, hogy a nap huszonnégy órájában, szakértelemmel a szeretett személy mellett marad. A hospice házak szakemberei gondoskodással veszik körül betegeiket és a családtagokat.

    Visszavonta keresetét a Pszichiátriai Társaság

    Végül csak a rá eső perköltséget kellett megfizetnie annak a klinikai szakpszichológusnak, aki ellen egy cikke miatt a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) személyiségi jogi pert indított még tavaly tavasszal.

    Folyamatos felügyelet szükséges

    Az egészségügyi szolgáltatókkal szemben indított kártérítési perek egyik típusügye az olyan öngyilkossági eset, ami a beteg pszichiátrián történő nem megfelelő felügyeletével hozható összefüggésbe. Az ilyen betegeknél a bírói gyakorlat szigorú, folyamatos, állandó felügyeletet vár el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.