Antidepresszáns és terhesség

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta frissítve:

Az antidepresszánsok szedése kulcsfontosságú kezelési lehetőség a depresszió legtöbb típusában. A terhesség szempontjából ugyanakkor ezeknek a gyógyszereknek előnyeik mellett kockázataik is vannak, amit orvosa mérlegel a gyógyszerfelírásnál.

Miért fontos a terhesség alatti depresszió kezelése?

Kezeletlen depresszió esetén előfordulhat, hogy a kismama számára gondot okozhat önmaga és családja ellátása, ami terhesség idején kiemelkedően fontos lenne. Egy nagyon egyszerű példa, hogy nem vesz részt a terhesgondozás keretében biztosított vizsgálatokon, vagy nem fordít elég figyelmet a terhesség esetén ajánlott táplálkozásra. De a terhesség alatti depresszió súlyos mértéket is ölthet: akár direkt, vagy indirekt öngyilkossági gondolatok is megjelenhetnek, ami életet veszélyeztető állapotnak minősül.

A terhesség alatti depresszió kockázatokat jelent a magzat fejlődése szempontjából is. Magasabb a koraszülés és az alacsony születési súly kockázata, továbbá a szülés után növeli a babával való kötődési problémák rizikóját is. A depressziós betegek sokkal hajlamosabbak az olyan kockázatos viselkedésekre (dohányzás, alkohol- és egyéb szerfogyasztás), melyek kifejezetten káros hatással vannak a magzatra.

Szedhetők antidepresszánsok a terhesség alatt?

Az antidepresszánsok terhesség idején történő alkalmazása a várható előnyök és a lehetséges kockázatok mérlegelésén alapul. Sok kismama aggódik a depresszió elleni gyógyszerrel összefüggésbe hozott születési rendellenességek lehetősége miatt. Egyes antidepresszánsok valóban összefüggésbe hozhatók a baba egészségügyi problémáinak nagyobb kockázatával, másrészről azonban a kezeletlen depresszió is kockázat, ami az esetek jelentős részében felülmúlja a gyógyszerszedésből fakadó rizikót.

Általánosságban nem ellenjavallt az antidepresszánsok szedése terhesség alatt, összességében ugyanis nagyon alacsony a születési rendellenességek kockázata az antidepresszánsokat szedő nők csecsemőinél. Mint minden gyógyszer esetében, lehetségesek mellékhatások, ezért kezelőorvosa megpróbálhatja minimalizálni a gyógyszerhatóanyag mennyiségét, különösen az első trimeszterben. Ezt általánosságban egyetlen gyógyszer felírásával lehet elérni, a legalacsonyabb hatásos dózisban.

Általában az alábbi irányelvek alapján mérlegelhető a gyógyszeres kezelés:

  • Azok a terhesek, vagy terhességet tervezők, akik súlyos depresszióban vagy bipoláris zavarban szenvednek, súlyosan pszichotikusak vagy öngyilkosságra hajlamosak, a gyógyszeres kezelését nem hagyhatják abba.
  • Az enyhén depressziós, vagy az elmúlt 6 hónapban csak néhány tünetet mutató kismamáknál csökkenthető, vagy abbahagyható az antidepresszáns szedése, ám a szoros orvosi ellenőrzés továbbra is ajánlott. Emellett javasolt pszichoterápia, és/vagy relaxációs technikák elsajátítása és gyakorlása.
  • Az antidepresszáns folytatására vagy megváltoztatására vonatkozó döntés attól függ, hogy a depresszió ellenőrzés alatt áll-e. A kockázatok közé tartozik annak a lehetősége, hogy egy másik gyógyszer esetleg nem hat, ami a depresszió kiújulását okozhatja.
  • Semmiképpen sem szabad a kezelőorvos (pszichiáter) nélkül dönteni a dózismódosításról, vagy saját hatáskörben a gyógyszer elhagyásáról.

Emellett fontos a gyógyszer nélküli terápiás eljárások, a pszichoterápia és az életmódterápia, a rendszeres testmozgás. A pszichoterápia és más alternatív gyógyszermentes terápiák egyes kismamáknál alternatívát jelenthetnek az antidepresszánsok helyett, ám sajnos ez sem mindenki esetében működik.

Tudnivalók az antidepresszánsok egyes típusairól

Szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k)

Az ún. szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k) elsősorban enyhe és közepesen súlyos depresszió, és a szociális kapcsolatokkal összefüggő félelmek (szociális fóbia) kezelésére szolgálnak. Ellentétben a régebbi típusú antidepresszánsokkal (például triciklikus antidepresszánsok) az SSRI-k jól tolerálhatók, azaz ritkábban vannak mellékhatásaik és kevésbé erős szereknek számítanak.

A legtöbb SSRI terhesség alatt is a választható gyógyszerek közé tartozik. Ezek közé tartozik a citalopram, a szertralin, az eszcitalopram és a fluoxetin hatóanyag. A kockázatok közé tartozik a várandós személy magas vérnyomása és a koraszülés. Ezek a kockázatok kicsik. A kezelőorvos és a védőnő is figyel minderre a terhesgondozás során. A paroxetin hatóanyagtartalmú SSRI azonban kis mértékben növelheti a csecsemők szívfejlődési rendellenességeinek kockázatát, ha az első trimeszterben alkalmazzák. Emiatt a legtöbb egészségügyi szakember nem javasolja a paroxetin szedését terhesség alatt.

A legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy az SSRI-k nem kapcsolódnak születési rendellenességekhez. Egy tanulmány szerint azonban az SSRI-k csoportjába tartozó hatóanyagok első trimeszterben történő szedése mellett átlagosan kétszer több újszülöttnél találtak szívfejlődési rendellenességet, azonban így is rendkívül ritka ezen esetek száma, a csecsemők messze túlnyomó többsége veleszületett szívhiba nélkül jön világra.

Dán kutatók megállapítása szerint a terhességük alatt SSRI típusú antidepresszánst szedő nők babái átlagosan öt nappal korábban születtek, mint a kontrollcsoportban. Nem találtak viszont különbséget a kutatók az újszülöttek súlyában és fejkörfogatában.

Szerotonin és noradrenalin újrafelvétel-gátlók (SNRI-k)

Egyes SNRI-k is a terhesség alatti kezelési lehetőségek közé tartoznak. Ilyen a duloxetin és a venlafaxin. Ezek a gyógyszerek mellékhatásként a terhesség alatt magas vérnyomáshoz vezethetnek, ezért fontos a szoros vérnyomáskontroll.

Bupropion

A bupropion általában nem tartozik a terhesség alatt elsőként választandó antidepresszánsok közé, de alkalmazásuk nem kizárt olyan esetekben, amikor más típusú gyógyszer nem bizonyult hatásosnak a depressziós tünetek enyhítésében. A kutatások arra utalnak, hogy a bupropion terhesség alatti szedése összefügghet a vetélés vagy a szívhibák kockázatának kisebb mértékű emelkedésével.

Triciklikus antidepresszánsok

Az ebbe a gyógyszercsoportba tartozó nortriptilin és amitriptilin szintén nem tartozik az elsőként vagy másodikként alkalmazott kezelések közé terhesség alatti depresszióban. Ha más gyógyszerek nem voltak hatékonyak, akkor azonban a legkisebb hatásos dózisban alternatívát jelenthetnek terhesség idején is. A triciklikus antidepresszáns klomipramin összefüggésbe hozható a csecsemők születési rendellenességeivel, beleértve a szívproblémákat is.

Gyógyszerkereső Antidepresszáns gyógyszerek listája

A gyógyszerszedés abbahagyása is kockázatokkal jár
A negatív hatások egy része az antidepresszánsok alkalmazásának abbahagyásával hozható összefüggésbe. A terhesség utolsó trimeszterében szedett antidepresszáns esetén a kezelés leállítása az újszülöttek esetében egy-két héten fennálló ingerlékenységet, táplálkozási nehézségeket, légzészavart okozhat.

Kutatások a gyógyszerek mellékhatásairól

Nem egyértelmű az összefüggés a terhesség alatti antidepresszánsok és a csecsemők autizmus spektrumzavarának kockázata között, ezért további kutatások szükségesek. Egyes tanulmányok egyáltalán nem mutatták ki a kockázatot, a legtöbb tanulmány pedig alacsony kockázatot mutatott ki.

Egyes kutatások összefüggésbe hozzák az antidepresszánsok terhesség alatti használatát a terhesség alatti cukorbetegség (gesztációs diabétesz) magasabb rizikójával. A magasabb kockázat kifejezetten a venlafaxin és az amitriptilin antidepresszánsokhoz kapcsolódik. További kutatásokra van szükség ezen a téren is, mivel más tanulmányok azt mutatják, hogy az SSRI antidepresszánsok terhesség alatt történő alkalmazása egyáltalán nem növeli a terhességi cukorbetegség kockázatát.

Egy tanulmány szerint az antidepresszánsokat (SSRI, SNRI és triciklikus antidepresszáns) szedő nők gyermekeinek motoros készségei az első hónapokban valamivel lassabban fejlődnek, mint a gyógyszeres kezelés alatt nem álló nők csecsemői. A terhesség alatt antidepresszánsokat szedő nők gyermekei átlagosan 16 nappal később ülnek fel, és egy hónappal később kezdenek el járni, mint azok a gyerekek, akik anyja nem szedett ilyen gyógyszereket. A kutatást vezető Dr. Lars Henning Pedersen (Aarhus Egyetem) hozzáteszi, hogy eme késés ellenére a gyerekek még abszolút a normális fejlődésnek számító időszakon belül voltak, illetve 19 hónapos korukra eltűnt a motoros fejlődésbeli különbség a gyerekek között. A nyelvi és szociális fejlődés terén nem volt kimutatható szignifikáns eltérés.

A terhesség kilenc hónapja
Kövesse végig a várandósság kilenc hónapját, s tudjon meg mindent arról, hogy mi megy végbe az anya, és magzata szervezetében ezen időszak alatt. A WEBBetegen minden kérdésére választ találhat A baba fejlődéséről szóló cikksorozatban.

Ez is érdekelheti Antidepresszáns gyógyszerek szedése - Mire számíthat a beteg?

WEBBeteg
Forrás: Antidepressants: Safe during pregnancy? (Mayo Clinic); Pregnancy and antidepressants (WebMD); MTI

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.