• Évek óta antidepresszánst szedek, hogy hagyjam abba? - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    Évek óta szedek antidepresszánst. Már jól vagyok, de a kezelő orvosom azt mondja, hogy szedjem még. Megpróbáltam önállóan is leszokni, de nagyon erős elvonási tünetei lettek: hirtelen mély depresszió. Hogy tudnám abbahagyni a gyógyszer szedését? - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Kérdező!

    Két részre osztanám a problémát: az egyik, hogy meddig kell szedni a  gyógyszert?

    Hirdetés

    Látatlanban nem kérdőjelezném meg az orvos tanácsát, hiszen ő tudja, miért javasolja még tovább a gyógyszer szedését. Ez korábban cikkben is megjelent, hogy akkor is "kellhet még szedni" a gyógyszert, mikor már valaki tünetmentes!

      Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről


    Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé.
    A gyógyszerfüggőségről>>

    Tulajdonképpen erre vannak tapasztalati szabályok. Javaslom, tegye fel a kérdést az orvosának, hogy mivel indokolja és meddig szedje így a gyógyszert (mert kell legyen magyarázat, a döntés soktényezős!).

    Másrészt a antidepresszívumról való leszokásról: mindig fokozatos leszokást javaslunk, általában dózis csökkentéssel ill. ritkább szedéssel, aminek a ritmusa készítmény (és személyiség) függő, pont a megvonási tünetek elkerülése végett.

    Ez is egyénre szabott; legjobb, ha kezelőorvosa irányításával történik!

    (WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

    Módosítva: 2012.06.22 14:37, Megjelenés: 2012.06.22 14:37
   • Cikkajánló

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    Aktívan inkontinenciával

    Aktívan inkontinenciával

    M. J., újságíró

    Milyen típusú termék a megfelelő azoknak, akik szeretnének aktívak maradni?

    Európai Pszichiátriai Társaság: programok kellenek az öngyilkosságok megelőzésére

    Az öngyilkosságra mint globális népegészségügyi problémára hívták fel a figyelmet a nemzeti pszichiátriai társaságok a lelki egészség világnapja alkalmából, tájékoztatva az embereket a megelőzés lehetőségeiről.

    Hogyan kezelhető a szorongás?

    A szorongásos betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és tovább is tart a betegségük. A háttérben álló szorongás azonban kezelhető, ezáltal nemcsak a szorongás tartható kézben, hanem a szövődmények is megelőzhetőek.

    Depressziót okozhat a nőknél a túl hosszú munkaidő

    Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem áll fenn.

    Az antidepresszív gyógyszeres terápiák szexualitást befolyásoló mellékhatásai

    A depresszió kezelése során előfordul, hogy mellékhatásokat tapasztalhat a beteg. Fontos, hogy ilyenkor ne hagyja el önkényesen az antidepresszív szert, hanem ossza meg orvosával a panaszait, ugyanis számos megoldás létezik a mellékhatások megszüntetése érdekében.

    A terhesség alatt szedett antidepresszánsok növelik az autizmus kockázatát

    Azoknál a gyerekeknél gyakoribb az autizmus, akik édesanyja a terhesség alatt vagy röviddel azelőtt antidepresszánsokat szedett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.