Évek óta antidepresszánst szedek, hogy hagyjam abba? - Az orvos válaszol

Szerző: WEBBeteg

Évek óta szedek antidepresszánst. Már jól vagyok, de a kezelő orvosom azt mondja, hogy szedjem még. Megpróbáltam önállóan is leszokni, de nagyon erős elvonási tünetei lettek: hirtelen mély depresszió. Hogy tudnám abbahagyni a gyógyszer szedését? - A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Két részre osztanám a problémát: az egyik, hogy meddig kell szedni a gyógyszert?

Látatlanban nem kérdőjelezném meg az orvos tanácsát, hiszen ő tudja, miért javasolja még tovább a gyógyszer szedését. Ez korábban cikkben is megjelent, hogy akkor is "kellhet még szedni" a gyógyszert, mikor már valaki tünetmentes!

Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről

Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé.
A gyógyszerfüggőségről>>

Tulajdonképpen erre vannak tapasztalati szabályok. Javaslom, tegye fel a kérdést az orvosának, hogy mivel indokolja és meddig szedje így a gyógyszert (mert kell legyen magyarázat, a döntés soktényezős!).

Másrészt a antidepresszívumról való leszokásról: mindig fokozatos leszokást javaslunk, általában dózis csökkentéssel ill. ritkább szedéssel, aminek a ritmusa készítmény (és személyiség) függő, pont a megvonási tünetek elkerülése végett.

Ez is egyénre szabott; legjobb, ha kezelőorvosa irányításával történik!

(WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter)

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Hogyan kezelhető a szorongás?

A szorongásos betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és tovább is tart a betegségük. A háttérben álló szorongás azonban...

A depresszió kezelése -...

Hogyan kezelhető a depresszió? Mikor van szükség pszichoterápiára, mikor gyógyszeres kezelésre, és mikor a kettő kombinációjára? Mi alapján...

A depresszió testi tünetei

A depresszió és a testi tünetek, fizikai betegségek többféle módon, különböző mechanizmusok alapján kapcsolódhatnak egymáshoz.

Az antidepresszív gyógyszeres...

A depresszió kezelése során előfordul, hogy mellékhatásokat tapasztalhat a beteg. Fontos, hogy ilyenkor ne hagyja el önkényesen az antidepresszív...

A terhesség alatt szedett...

Azoknál a gyerekeknél gyakoribb az autizmus, akik édesanyja a terhesség alatt vagy röviddel azelőtt antidepresszánsokat szedett.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.