• Élet depresszióval - Javulás lépésenként, motivációk és életmódtényezők

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

    A depresszió összetett kérdés, nagyon sokféle ok, külső körülmény is eredményezheti azt a lelki állapotot, hangulatot, amit depresszió néven betegségként diagnosztizálunk.

    A téma cikkei

    Áttekintés
    7/1 A depresszió - Bevezető
    7/2 A depresszió okai
    7/3 A depresszió tünetei
    7/4 A depresszió típusai

    Élet depresszióval
    7/5 Mik a kezelési lehetőségek?
    7/6 Hogyan érezhetném jobban magam?
    7/7 A család szerepe a gyógyulásban

    A depressziók egy része biológiai eredetű, pl. a szezonális depressziók (az őszi-téli, sötétebb évszakokban fokozott kockázattal), vagy a szülés utáni, a hormonális változásokon alapuló depressziónál, ám az esetek nagy részében a munkahelyi, családi, anyagi gondok, azaz külső körülmények állnak a tünetek mögött.

    A külső tényezők által befolyásolt depresszióknál is megfigyelhetőek azok a molekuláris szintű változások, mint más depresszióknál, tehát a gyógyszeres kezelés itt is indokolt, sőt szükséges lehet. Fontos azonban a probléma alapos megismerése, mert ha külső tényezők vezettek a depressziós állapothoz, önmagában csak a gyógyszer nem fogja a probléma okát megoldani. Család ellen nincs orvosság, ahogy a mondás tartja.

    Minden 4-5. ember átél depressziós időszakot élete során

    Annak, hogy életünk során depressziós időszakunk, epizódunk legyen, elég magas, 20% feletti, tehát minden negyedik-ötödik ember találkozik ezzel. Jó esetben egyszer, de mivel a depresszió kialakulása egyfajta válasz is lehet élethelyzeti nehézségre, így többször is átélhetünk ilyen időszakot, ha alacsony a stressztűrő képességünk, akkor akár sűrűn is jelentkezhet. Rendszeres előfordulása esetén recidiv depresszióról beszélünk.

    Sajátos, és gyakran látott formája a depressziónak a disztímia, ami egy enyhébb, de krónikus, vagyis tartósan fennálló forma, és mivel idővel gyakorlatilag a személyiség részévé válik, így nem könnyű az eredményes kezelése.

    Hirdetés

    Depresszióval nem jó élni

    A szürke hétköznapok ekkor tényleg szürkék, sőt a hétvégék is, a beteg mindenben a rosszat látja, nem akar semmihez se kezdeni, mert úgyse sikerül. A barátaihoz sincs kedve, korábbi szórakozásait, hobbijait is hanyagolja, izolálódik, magába fordul, sokat őrlődik, rágódik dolgokon, de ezek a gondolkodások eredménytelenek, és inkább arról győzik meg, hogy nincs kiút, nincs megoldás, és úgysem sikerülne.

    Ez a gondolatmenet csak így leírva is mutatja, hogy könnyű eljutni az öngyilkossági gondolatokig, vagy alkat és körülmények függvénye, de az alkohol- vagy droghasználat is megjelenhet, felerősödhet, mint egyfajta rossz válasz a depresszió uralta élethelyzetre. Kár mondani, de ettől nem jobb, csak bonyolultabb lesz a probléma.

    Ne fogadjuk el a tüneteinket, állapotunkat megváltoztathatatlannak, próbáljunk tenni ellene

    Ha a depressziós állapotot felismerjük magunkon, vagy környezetünk, esetleg családorvosunk ad ilyen véleményt, érdemes mérlegelni pszichiáterhez, pszichológushoz fordulást. Persze a depresszió lényege, hogy a kedv és kezdeményező erő hiányzik, így gyakran a család dolga a beteget orvoshoz vinni, sőt súlyos esetben kórházi felvétel is szükséges lehet.

    Mi a súlyos eset? Például ha a betegnek öngyilkossági gondolatai, sőt ilyen terve van. Vagy, ha a depresszió részeként súlyosan elhanyagolja önmagát, például akár a táplálkozás is megsínyli a betegséget.

    Fontos ismerni a terápiás lehetőségeket

    A beteg gyógyszeres vagy pszichoterápiás kezelést kaphat, legjobb, ha mind a kettőt párhuzamosan, de a pontos terápiás terv a depresszió hátterének ismeretében alakítható ki. Nyilván nagyobb a szerepe háttérproblémák esetén a pszichoterápiának, de a gyógyszeres támogatás az ilyen esetekben is fontos lehet. A gyógyszeres és pszichoterápiák időigényesek, akár heteket-hónapokat is igényel a terápia. Egyes tünetek, pl. szorongás és alvászavar esetén gyorsan érhető el eredmény gyógyszerekkel. Főleg súlyos esetekben az ECT, köznapi nevén az „elektrosokk” terápia is szükséges lehet, mert sokkal gyorsabb eredményt garantál, a beteg pedig altatásban-érzéstelenítésben kapja, mint egy kisműtétet, aminek a gyógyszerekkel ellentétben mellékhatás kockázata sincs. Az ECT helyét is átveheti a jövőben - bizonyos esetekben - a koponyán keresztüli mágneses stimuláció, a TMS, ami a depresszió kezelésének egy régebb óta ismert, de a gyakorlatban az USA-ban és Nyugat-Európában térhódítását most kezdő módszer.

    A terápiában a beteg részéről a legfontosabb a türelem és a nyitottság

    Türelem kell, mert sem a gyógyszeres, sem a pszichoterápia nem hat azonnal, nincs minden problémát megoldó csodapirula vagy varázsige. És nyitottság is kell, mert a terápia együttműködés a valóságban, nem elég az itt vagyok, gyógyítsatok meg, ha akartok hozzáállás. Ez különösen igaz a pszichoterápiákra, ahol a beteg aktív részvétele nélkül nem működik a terápia.

    Ezt olvasta már? Pszichoterápia, a gyógyító szavak ereje

    A depresszió lezajlása után a gyógyszeres terápiát még tünetmentesen is folytatni kell egy ideig, sokszor ismétlődő depresszió esetén pedig megelőzésként a tartós gyógyszerszedés a javasolt.

    Mindenképpen érdemes fejlesztenünk a stressztűrő képességünket, legyünk aktívak, legyen társasági életünk. Az élet akár naponta termelhet olyan eseményeket, amiket ha nem tudunk lekezelni, vagy nincs kivel megbeszélni otthon, akkor ok lehet újabb és újabb depressziós időszakokra. És talán a legfontosabb, hogy legyenek céljaink, tudjuk mindig, hogy merre akarunk menni az életben.

    Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

    Módosítva: 2019.08.02 13:03, Megjelenés: 2018.07.11 16:28
   • Cikkajánló

    SARS-CoV-2 koronavírus

    SARS-CoV-2 koronavírus

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az új típusú koronavírus képes terjedni a levegőben is, ezt bizonyítékok támasztják alá.

    Elsősegély

    Elsősegély

    T. A., újságíró

    Veszélyek a vízparton és a vízben. Elsősegély és segítségkérés!

    A depresszió kezelése

    Sokan nem így tudják, de az enyhe depressziót is kezelni kell a súlyosabbra fordulás elkerülése céljából. Ugyanakkor általánosan érvényes, hogy minden esetben érdemes pszichiáterhez fordulni. Lássuk, melyek a terápiás lehetőségek.

    A depresszió tünetei

    A depresszió nem azonos a rossz hangulattal. Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse valóban depresszióban szenved.

    A depresszió és a cukorbetegség kapcsolata

    Magyarországon a becslések szerint mintegy félmillió diagnosztizált cukorbeteg él, de valószínűleg még nagyjából ennyi ember nem tud a betegségéről. Ami a depressziót illeti, havonta 200 000 beteggel számolhatunk, de közülük mindössze 25-30 százalék áll kezelés alatt.

    Az időskori depresszió

    Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is keresnek segítséget. Máskor a testi tünetek, krónikus betegségek nyomják el a depresszió jeleit. A betegek sokszor maguk is szégyellik hangulatuk nyomottságát, a motiválatlanságot, a keserűséget, személyiségük megváltozását. Ez is akadálya lehet a szakember felkeresésének.

    A depresszió típusai

    A depresszió egy tünettani fogalom, mely több, egymástól jelentősen eltérő betegséget foglal magába. Milyen módon különböztethetjük meg egymástól a depresszió különféle változatait?

    Európai Pszichiátriai Társaság: programok kellenek az öngyilkosságok megelőzésére

    Az öngyilkosságra mint globális népegészségügyi problémára hívták fel a figyelmet a nemzeti pszichiátriai társaságok a lelki egészség világnapja alkalmából, tájékoztatva az embereket a megelőzés lehetőségeiről.

    Depresszió: Az örömtelenség (anhedónia) kezelése

    Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Markáns lelki jelenségről van szó, melyet az érintett szenvedéssel él át a következményes kiüresedésérzés miatt. A változás a környezet számára viszont nem feltétlenül jól látható, ők inkább azt érzékelik, hogy az egyén mennyire megváltozott, nem a régi.

    Depressziót okozhat a nőknél a túl hosszú munkaidő

    Nagyobb a depresszió kockázata azoknál a nőknél, akik heti 55 óránál többet dolgoznak - mutatták ki brit kutatók, akik szerint férfiak esetében ez nem áll fenn.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.