Jelentősen növeli a gyomor- és nyelőcsőrák kockázatát a dohányzás

Medipress
megjelent:

Egy nemrég megjelent tanulmány megerősítette, hogy a nyelőcső- és gyomorrák kialakulásának kockázatát nagyobb mértékben növeli a dohányzás.

A dohányzás mellőzése és a mértékletes alkoholfogyasztás fontossága

Egy nemrég megjelent tanulmány megerősítette, hogy a nyelőcső- és gyomorrák kialakulásának kockázatát nagyobb mértékben növeli a dohányzás. Több mint 120 000 holland felnőttet követett nyomon 16 éven át az a nagyszabású vizsgálatsorozat, amelynek eredményeit a Gut szaklap oldalain tette közzé az adatokat kiértékelő kutatócsoport vezetője, Jessie Steevens, a Maastrichti Egyetem szakembere.

Az eredmények tanúsága szerint a gyomorrák két legkomolyabb formája, valamint kétféle nyelőcsődaganat kialakulásának kockázatát is jelentősen megnöveli a dohányos életmód – szám szerint 60-263 %-kal a nem dohányzókhoz képest. Meglepő módon viszont az alkohol a nyelőcsődaganatok közül csupán a pikkelysejtes karcinóma kialakulásának kockázatát emeli.

A felmérés mindazonáltal kimutatta, hogy a napi 30 grammnyi alkoholt (kb. 2-3 pohár bor) fogyasztók esetében 5-ször nagyobb valószínűséggel alakult ki ez a daganatfajta, mint az absztinenseknél. Az eredmények ismét vastagon aláhúzzák az egészségügyi szakemberek által hosszú évek óta szakadatlanul ismételt tanácsokat a dohányzás mellőzése és a mértékletes alkoholfogyasztás fontosságáról.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.