Rákkeltő és veszélyes a fogakra is a dohányzás

MTI
megjelent:

A dohányosoknak kétszer akkora esélyük van fogaik elvesztésére, mint a nem dohányzóknak - állapította meg a német szövetségi fogorvosi kamara és a Német Rákkutató Központ (DKFZ).

A Berlinben bemutatott legújabb tanulmány szerint a dohányosok lényegesen gyakrabban szenvednek olyan fogínybetegségekben, mint a fogínysorvadás, amely a fogak kilazulásához vezet.

A leggyakoribb fogápolási tévhitek

"Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".
Gyakori tévhitek

Lehetséges indokként a tudósok azokat a dohányfüstben lévő káros anyagokat nevezik meg, amelyek immunológiai folyamatok során teszik tönkre az állkapocscsontot.

A tanulmány szerint azonban a dohányzás nemcsak a fogakat és a foghúst károsítja, hanem szájüregrákot is okozhat. A dohány mennyiségétől függően a cigarettázóknak kétszer vagy akár hatszor nagyobb esélyük lehet a megbetegedésre.

Szájüregi daganatok - Sok a halálos áldozat

Martina Pötschke-Langer, a DKFZ kutatója rámutatott, hogy Németországban évente mintegy tízezer ember betegszik meg szájüreg- és torokrákban, négyezer-ötszázan pedig bele is halnak - többségükben férfiak. 2007-ben a halállal végződő rákbetegségek listáján a férfiaknál a hetedik, a nőknél pedig a tizenhatodik helyen álltak ezek a betegségek.

A fogorvosoknak a jövőben sokkal erőteljesebben kell bekapcsolódniuk a dohányzás elleni harcba. "A német felnőttek 76, a fiataloknak pedig 66 százaléka jár évente legalább egyszer fogorvosnál.

Ezek a látogatások jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy felvilágosítsák a dohányosokat a kockázatokra" - mondta Dietmar Oesterreich, a fogorvosi kamara alelnöke. Németországban a felnőttek egyharmada dohányzik. Ugyanakkor - különösen a fiatalok körében - folyamatosan csökken a dohányzás mértéke.

(MTI)

Cikkajánló

Női szívinfarktus
Női szívinfarktus

Mások is lehetnek a tünetek, mint férfiaknál.

Latexallergia
Latexallergia

Tünetei, kivizsgálása és kezelési lehetőségek.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.