Fogínygyulladás téma

Duzzadt fogíny - Mi okozhatja? Mi a teendő?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész - 2023.01.24. 11:33
Fogíny
Az ínyduzzanat gyakran tapasztalt jelenség, amely az esetek többségében az íny egyik fogat körülvevő területére korlátozódik. A háttérben számos ok meghúzódhat: helytelen fogmosás következtében megrekedő ételdarabka, ami aztán idővel gyulladáshoz és fogszuvasodáshoz vezet, illetve szabálytalan fogselyemhasználat.

Fogínygyulladás: okok és kezelés

WEBBeteg - Dr. Gosztonyi Julianna Johanna, fogorvos - 2022.12.26. 05:28
Fogínygyulladás
A leggyakoribb fogászati panaszok közé sorolható a fogíny gyulladása (gingivitis), amelyet élete során szinte mindenki megtapasztal. A kellemetlen tüneteket azonban nem szabad elbagatellizálni, mert kezeletlen formában súlyos panaszokat is okozhat.

A főbb periodontális betegségek

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész - 2022.10.16. 15:33
Fogínygyulladás
A fogágy betegségei és a fog körüli (periodontális) betegségek közé egy egész csoport kórkép tartozik, amelyek hátterében egyéb megbetegedések is állhatnak. A leggyakoribb a fogágygyulladás vagy fogágysorvadás, melyet azonban mindig megelőz az íny gyulladása.

Dohányzás: nem csak a tüdőnek és szívnek méreg

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022.08.22. 17:30
A dohány méreg - nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is. A dohányosok körében ötször nagyobb a fogíny és az fogágy gyulladásának esélye, így a fogaikat is nagyobb eséllyel veszítik el.

Fogápolás és cukorbetegség

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.05.28. 04:03
A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A helyes fogápolás, orális higiénia így különösen fontos a cukorbetegek számára, hiszen a nem megfelelő vércukorszint miatt a szokásosnál sokkal nagyobb a kockázata az orális egészségügyi problémáknak.

Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.05.21. 11:33
Fogápolás
Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő különböző gyulladásos folyamatokkal járnak együtt.

Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.02.09. 17:03
Fogínyvérzés
A fogínyvérzés igen elterjedt probléma, hátterében a legtöbb esetben fogínygyulladás áll, ami a nem megfelelő szájhigiénia miatt is kialakulhat.

Mitől alakulhat ki fogkő és hogyan távolítható el?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.01.14. 18:33
Fogkő
A fogkő ásványosodott foglepedék (plakk), melynek színe különféle lehet: a fehértől a sárgáson, barnáson át egészen a feketéig. Megjelenhet a fogíny alatt, illetve a fogínyen kívül is, és hozzájárul a fogíny gyulladásának kialakulásához. A fogkövet otthon nem lehet leszedni, kizárólag fogorvos tudja eltávolítani.

Szinte az egész testre kihat egy gyulladásos folyamat

Több mint TestŐr - 2018.10.16. 14:24
Egy fog- vagy fogínygyulladást nem csak a fogak miatt fontos kezelni. A gyulladásos folyamatok az egész testre kihatnak. A megelőzést segítheti a gyulladásgátló étrend. A növényi hatóanyagok legtöbbje ilyen, így a legtöbb gyulladás megelőzhető a szervezetben. A konkrét gyulladással pedig szakorvoshoz kell fordulni.

Mi a jó fogszabályozás titka?

Oxygen Medical - Dr. Ameri Sahar, fogszakorvos, esztétikai fogászati specialista - 2017.06.30. 21:41
A fogakat nem csak gyerekkorban érdemes szabályoztatni, felnőttként is esztétikusabbá tehető a mosoly, kiküszöbölhetők a rendellenességek. Dr. Ameri Sahar, fogszabályozó szakorvos szerint az eljárás akár a fogvesztést is megelőzheti.

Fogszuvasodás, ínygyulladás, fogápolás...

Oxygen Medical - 2016.11.08. 02:10
Ne csak a fájdalom jelentkezésekor forduljunk fogorvoshoz, hanem rendszeresen, félévente ellenőriztessük a fogaink állapotát. Az időben felfedezett problémák ellen sokat tehet a szakember.

Szájzuhany

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító - 2015.07.12. 17:11
Manapság nagy az érdeklődés a szájzuhany alkalmazása iránt. Több tanulmány is alátámasztotta a feltevést, miszerint a szájzuhany rendszeres használata jótékony hatással van az egészségre.

A fogínygyulladás okai és kezelése

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015.03.10. 14:55
A fogíny gyulladásának (gingivitis) viszonylag jellegzetes, mással össze nem téveszthető tünetei vannak. A fogíny megduzzad, és vérezhet is, fogmosás vagy evés közben.

Gyakori szájbetegségek és tüneteik

WEBBeteg - Ötvenentúl.hu - 2014.12.25. 22:12
Az ajkak, a fogíny és a száj nyálkahártyája igen érzékeny terület. A legkisebb sérülés vagy fertőzés okozta sebesedés is rendkívül kellemetlen.

Fogágybetegségek okai

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2014.12.03. 21:41
A parodontitis többnyire enyhébb tünetekkel kezdődik: a fogíny gyengén vérzik, picit megdagad és kivörösödik, majd egyre érzékenyebb lesz, és végül begyullad az egész íny. Legtöbb esetben már a kezdődő parodontitis is fájdalommal jár.

Miért veszíthetjük el fogainkat?

Ötvenentúl - 2014.10.26. 08:11
A közvélekedés úgy tartja, hogy a fogatlanná válásban elsősorban a fogszuvasodás játssza a főszerepet. Ezzel szemben valójában a foghiányokért a fogínygyulladások és a nyomunkban fellépő fogágybetegségek legalább ilyen mértékben tehetők felelőssé.

Bélféreg elleni szer a fogínyproblémák ellen?

Oxygen Fogászat - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos - 2014.04.08. 23:23
Ausztrál kutatók állatoknál alkalmaztak először egy bérférgek ellen használatos szert a fogínygyulladás ellen. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat fogorvosa szerint a további kutatások jelentősek lehetnek a periodontitis elkerülése, és végső soron a fogak megtartása érdekében.

A száj szervezetünk kapuja

Medipress - 2011.04.30. 02:51
Miután megmossuk a fogunkat, alig koppan a fogkefe a pohár alján, máris újra megkezdődik a lepedék képződése.
Pennsylvaniai kutatók a British Journal of Obstetrics and Gynecology szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban azt állítják, hogy az ínybetegség biztonságosan kezelhető terhesség alatt, és jelentősen csökkentheti az ínybetegséggel összefüggő koraszülés kockázatát.

Visszatérő fogínygyulladás

Orvos valaszol - Dr. Varga Éva - 2012.08.15. 18:37
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Azzal a problémámmal fordulok Önhöz, hogy ismételten fogínygyulladásban szenvedek. Már 4 napja tartanak a tüneteim (fel van dagadva a fogíny, gyulladt, ez külsőleg is jól látható, nem a fogaktól ered a fájdalom, hane

Fogínygyulladás

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009.06.01. 22:22
Tisztelt Szakértő! Kb. egy éve tudom, hogy autoimmun pajzsmirigy-alulműködésem van. Mióta elkezdtem a hormonpótlást, mindenféle újabb és újabb "bajom" lett., Amitől most nagyon meg vagyok ijedve, hogy tavaly november elején már kihúzta a fogorvos

Inygyulladások és fájdalom

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009.04.27. 20:42
Tisztelt doktor Úr! Hónapok óta bizsergett a jobb szemfogam egész gyökere, s kellemetlen, szembe és fejbe sugárzó nyomást okozott. Ez a fog gyökérkezelt, csonkolt fog volt. A gyökkérrészen az ínyem jóval duzzadtabb volt, mint a többi fogé. A rön