Az Aspirin csökkentheti a gyomorrák kockázatát

Szerző: Független Hírügynökség

Az Aspirin csökkentheti a gyomorrák egyik fajtájának kockázatát - állapította meg egy amerikai tanulmány, amelyről pénteken adott hírt a BBC brit közszolgálati hírportál.

A kutatók több mint 300 ezer pácienst figyeltek 7 éven át. Azt találták, hogy lényegesen ritkább volt a gyomor középső és alsó részének rákja azoknál a pácienseknél, akik szedtek Aspirint.

Már eddig is ismert volt, hogy a rendszeres Aspirin-szedés csökkenti a bélrák előfordulását. Ennek azonban lehet mellékhatása (hasüregi vérzések), ezért az orvosok rákmegelőzésre nem tanácsolják a rendszeres Aspirin-szedést.

A megfigyelt páciensek különböző gyakorisággal szedtek Aspirint vagy más, nem szteroid gyulladásgátlót. Az összesített eredmény szerint 100 ezer Aspirin-szedőre évenként 7 gyomorrák jutott, míg az Aspirint nem szedőknél ez az arány 11 per 100 ezer per év.

Azoknál is lényegesen csökkent a gyomorrák, akik más, nem szteroid gyulladásgátlót szedtek, például ibuprofent.

Ezzel szemben az derült ki, hogy az Aspirin nem véd a nyelőcső és a gyomorszáj rákjától.

Az amerikai tanulmány a British Journal of Cancer című orvosi szaklapban jelent meg.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Megtörtént az első hazai izotóp...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.