Az Aspirin csökkentheti a gyomorrák kockázatát

Szerző: Független Hírügynökség

Az Aspirin csökkentheti a gyomorrák egyik fajtájának kockázatát - állapította meg egy amerikai tanulmány, amelyről pénteken adott hírt a BBC brit közszolgálati hírportál.

A kutatók több mint 300 ezer pácienst figyeltek 7 éven át. Azt találták, hogy lényegesen ritkább volt a gyomor középső és alsó részének rákja azoknál a pácienseknél, akik szedtek Aspirint.

Már eddig is ismert volt, hogy a rendszeres Aspirin-szedés csökkenti a bélrák előfordulását. Ennek azonban lehet mellékhatása (hasüregi vérzések), ezért az orvosok rákmegelőzésre nem tanácsolják a rendszeres Aspirin-szedést.

A megfigyelt páciensek különböző gyakorisággal szedtek Aspirint vagy más, nem szteroid gyulladásgátlót. Az összesített eredmény szerint 100 ezer Aspirin-szedőre évenként 7 gyomorrák jutott, míg az Aspirint nem szedőknél ez az arány 11 per 100 ezer per év.

Azoknál is lényegesen csökkent a gyomorrák, akik más, nem szteroid gyulladásgátlót szedtek, például ibuprofent.

Ezzel szemben az derült ki, hogy az Aspirin nem véd a nyelőcső és a gyomorszáj rákjától.

Az amerikai tanulmány a British Journal of Cancer című orvosi szaklapban jelent meg.

(Független Hírügynökség)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Rákkutatás és rákgyógyítás:...

Az onkológia területét érintő kérdésekben - a kutatás, gyógyítás ügyeiben - illetékes Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (American Society...

Miért halnak meg egyre többen...

Egyre több meglepő eredmény születik abból, hogy a számítástechnika és a nagy internetes adatbázisok elemzése (lásd: “big data”) elfoglalta...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.