Enzimes béldaganatszűrés - Otthon elvégezhető teszt a vastagbélrák felismerésére

Dr. Kónya Judit
szerző: Dr. Kónya Judit, családorvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

Az enzimes béldaganatszűrés a széklet vizsgálatán alapuló teszt. Nem invazív eljárás, alkalmazása drasztikus beavatkozástól mentes, nem jár fájdalommal. Alkalmazásához nem szükséges orvosi ellenőrzés, bárki számára otthon is elvégezhető. Kevésbé pontos ugyanakkor a kolonoszkópiához képest, így pozitív eredmény esetén további vizsgálat szükséges.

Hogyan működnek az enzimes béldagantszűrő tesztek?

A teszt megbízhatósága 85 százalék, azaz 100 vastagbéldaganatos vagy végbélrákos betegből 85 esetében ad pozitív eredményt. Az eljárás alapja, hogy a daganatos sejtek anyagcseréje eltér az egészséges sejtekétől. Az eltérő anyagcsereutak végtermékei a vastag- és végbélrák (colorectalis carcinomák) esetében a székletben jelennek meg. Ebben az esetben a daganatsejtek egy M2-PK nevű enzimet (a piruvát kináz enzim egyik formája) termelnek, melynek székletben mérhető szintjét határozza meg a teszt.

Az M2-PK enzimet csaknem minden rosszindulatú daganat, továbbá a jóindulatú bélrendszeri polip is termeli. A teszt specificitása 83 százalék a vastag- és végbélrák vonatkozásában, vagyis a pozitív esetek 83 százalékában colorectalis carcinoma a diagnózis. Egyéb esetekben további vizsgálatokkal polip, vagy más bélrendszeri daganat igazolható. Az 1 cm-nél nagyobb méretű polipokat 60 százalék eséllyel mutatja ki.

Mikor nem ajánlott az alkalmazása?

A teszt fals pozitív lehet heveny és idült gyulladásos emésztőrendszeri megbetegedések esetén, ezért például gyulladásos bélbetegségben (IBD), vagy bármely hasmenéssel járó fertőzéses betegség esetén nem használható. Tévesen negatív lehet az eredmény, ha a széklet nem elég koncentrált (például hasmenés esetén), ezért alkalmazása egyéb hasmenéssel járó állapotok esetén sem javasolt.

Aranyeresség, végbélrepedés (fissura), vagy egyéb sérülés miatt a székletben megjelenő vér a tesztet nem befolyásolja, így emellett elvégezhető.

Mi a teendőnk az enzimteszt eredménye alapján?

Az enzimes daganatszűrés - habár nagyon csábítóan hangzik azok számára, akiknek fenntartásaik vannak a vastagbéltükrözéssel - nem helyettesíti az endoszkóposan végzett szűrővizsgálatokat. Annak ellenére, hogy az érzékenységi mutatószáma egész magas, mégsem éri el a kolonoszkópia 100%-os hatékonyságát.

Ha az enzimes teszt pozitív eredményt ad, akkor nem kerülhető el a kolonoszkópia. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy vastagbéltükrözés során lehetőség van a látott elváltozásokból szövettani mintát venni, vagy a polipot eltávolítani.

Ha a teszt eredménye negatív, akkor azt javasolják, hogy évente ismételjük meg az önvizsgálatot, és akkor forduljunk szakorvoshoz, ha pozitívvá válik. A béldaganatok általában lassan, évek alatt alakulnak ki, ezért az évente ismételt enzimes béldaganatszűréssel - sorozatos negatív eredmények birtokában - az egyéni kockázat jelentősen csökken. Amennyiben a teszt negatív, a már kialakult béldaganat veszélye nagyon alacsony, de 50 éves kor felett ebben az esetben is érdemes vastagbéltükrözést végeztetni ahhoz, hogy a daganatmegelőző adenómák, polipok biztonsággal felderíthetők legyenek, mert ezek kimutatására - mint láthattuk - a teszt csak korlátozottan alkalmas. A daganatmegelőző állapotok felderítésével és kezelésével ugyanis a végbél- és vastagbélrák kialakulásának esélye csaknem nullára csökkenthető.

Összességében az elképzelés, hogy széklet vizsgálattal kimutatható a daganatos folyamat, nagyon innovatív és sok lehetőség rejlik benne, de egyelőre nem tudja kiváltani az endoszkópos szűrés hatékonyságát.

Milyen szűrési lehetőségek állnak rendelkezésre az enzimes szűrés mellett?

  1. Székletvérteszt
  2. Vastagbéltükrözés
  3. Laboratóriumi székletvér vizsgálat
  4. CT-kolonoszkópia
  5. Flexibilis szigmoidoszkóp
  6. Kapszulás endoszkópia

Tovább A vastagbéldaganat kivizsgálási lehetőségeiről részletesen

Dr. Kónya JuditDr. Dunás-Varga VeronikaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.