Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Az ízérzékelés változása

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Rákos betegeknél gyakran előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzékelés. A kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a szájban fémes, keserű vagy sós ízt érezhet a beteg. Emellett bizonyos gyógyszerek, így például a demencia, Parkinson-kór, rheumatoid arthritis és magas vérnyomás kezelésére szolgáló készítmények szintén kellemetlen szájízt okozhatnak. Fogászati probléma, terhesség és megfázás is okozhat ilyen jellegű panaszokat.

A téma cikkei

1. Étkezési nehézségek a rákkezelés idején
2. Étvágytalanság
3. Az ízérzékelés változása
4. Fogyás

Szerencsére az ízérzékelés változása általában csak ideiglenes, és ízekben gazdag ételek fogyasztása segíthet mindaddig, míg a beteg javulást nem tapasztal.

Fűszerek használata

Használjon zöldfűszereket és adjon csípős ízeket az ételeihez. Amennyiben a szája is sebes és fáj, előfordulhat, hogy egyes fűszerek rontanak a panaszokon, ezért csak fokozatosan és mértékletesen vezessen be új ízeket.

Zöldfűszerek közül ajánlott a rozmaring, kakukkfű, kapor, petrezselyem, oregánó, majoránna, bazsalikom, őrölt kömény, lestyán, zsálya, ezek mellett az ánizs, a fahéj és a vanília is fokozhatják az ételek élvezeti értékét.

Ez a cikk is érdekelheti Önt! Étkezési nehézségek a rákkezelés idején

Édes helyett keserű

Cserélje az édes ízeket keserűre. A sós és édes ízek érzékelése megváltozhat, és gyakran a keserű, élesebb ízek, mint a friss gyömbér, édesgyökér, csicseriborsó vagy fokhagyma vonzóbbakká válnak, mint az édes.

Játsszon az ízekkel, hogy kitapasztalja, adott helyzetben melyik a legjobb. Adjon a salátáihoz chilit, lime-ot, citromot vagy ecetet, esetleg wasabit, mustárt, tormát.

Húsok elkészítése

Marinálja a húsokat borban, fokhagymával, gyömbérrel, citromfűvel vagy zöldfűszerekkel, vagy tálalja azokat karakteres ízű szósszal.

Savanyúságok

Adjon karakteres ízű savanyúságot a hideg húsok, sajtok mellé, a krumplipüréhez pedig nagyon jól illenek a sajtok.

Italok ízesítése

Fogyasszon gyógynövényes italokat, ha a kávé vagy a tea már nem vonzó. Tegyen a vízbe friss mentát vagy citromfüvet, reszeljen gyömbért a forró vízbe!

Az édesgyökér és az édeskömény is izgalmas ízt adhat az italainak, fogyasztásuk különösen hányinger esetén javasolt. A kamillatea jellegzetes és kellemes íze mellett segítheti az esetleges szájüregi gyulladások gyógyulását.

Fémes szájíz csökkentése

A fémes szájíz enyhítésére próbálkozzon más ízesítésű fogkrémmel, illetve gyömbérből vagy édesköményből készült teával. Az édesköménnyel, tökmaggal ízesített kétszersültek, kenyerek sokat segíthetnek, akárcsak a rozmaringgal vagy kakukkfűvel készült ételek.

Próbáljon a fém evőeszközökről bambuszból vagy műanyagból készültre váltani – ez is csökkentheti a fémes szájízt!

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; www.nourishbyjaneclarke.com
Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Étkezési nehézségek a rákkezelés...

Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott...

Étkezési nehézségek a rákkezelés...

Az étvágyat számos fizikai és lelki tényező befolyásolja, például a fájdalom, az emésztési problémák (hasmenés, hányinger, hányás, puffadás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.