• Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakértő

        Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

        Nagyon fontos, hogy odafigyeljen arra, hogy a megfelelő módon táplálja a szervezetét, különösen akkor, ha a rákkezelés megnehezíti a táplálkozást. Kevés szó esik róla, de gyakran maga az alultápláltság okozza a beteg halálát, és nem a betegség. 

        Hirdetés

        Mit lehet tenni, ha a kezelések mellékhatásai miatt nem tud rendszeresen és eleget enni?

        Hányinger

        Amikor rosszul érzi magát, valószínűleg az étkezés az utolsó dolog, amire gondolni szeretne. Ugyanakkor ebben az időszakban igazán fontos, hogy megfelelő mennyiségben lássa el szervezetét az alapvető tápanyagokkal (fehérjékkel, gabonákkal, friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, sovány húsokkal és folyadékkal).

        A téma cikkei

        1. Étkezési nehézségek a rákkezelés idején
        2. Étvágytalanság
        3. Az ízérzékelés változása
        4. Fogyás

        Gyakran csak a megfelelő ötletekre van szükség ahhoz, hogy leküzdje a betegségével és a kemoterápiával járó kellemetlenségeket:

        • Mivel a hányinger hullámokban törhet Önre, használja ki azt a napszakot, amikor nem érzi magát olyan rosszul. Előfordulhat, hogy segít, ha a vacsorát hamarabb fogyasztja el, vagy több kisebb étkezést vezet be a szokásos három étkezés helyett.
           
        • Vezessen étkezési és tüneti naplót, melyben pontosan feljegyzi, hogy mit fogyasztott az elmúlt 24 órában és hogyan érezte magát! Ez nem csak a megfelelő táplálkozási szakaszok kialakítását segíti, de hasznos segítséget nyújt a kezelőszemélyzetnek is - például fontolóra vehetik a gyógyszermódosítást is, ami enyhítheti a mellékhatásokat.
           
        • Mivel az étel elkészítése közben jóllakhat az illatokkal is, még mielőtt evett volna, ezért jó, ha talál valakit, aki segít a főzésben. Érdemes nagyobb adagokat előkészíteni, amiből fagyaszthat azokra az időkre, mikor rosszul van. A fagyasztás nem csökkenti az élelmiszerek tápanyagtartalmát, de fogyasztáskor friss körettel kiegészítve növelheti az étel vitamintartalmát.
           
        • A pirítós vagy egy egyszerű rizs- vagy tésztaétel nem terheli meg a gyomrot, és ha ezek mellé még zöldséget vagy gyümölcsöt, és valamilyen fehérjeforrást is el tud fogyasztani, az igazi pluszt jelenthet.
           
        • A terápia idején a párolt, főtt zöldségek fogyasztása könnyebb, mint a nyers változatoké, és így is hasznos tápanyagokhoz juttatja a szervezetét.
           
        • Ha rosszul érzi magát, és nincs kedve egy tányér ételhez sem, egy bögre levessel is pótolhat egy-egy étkezést, amely tápláló és egyben nyugtató hatású a szervezetre.

        Olvasson tovább! Kemoterápiás hányinger és hányás

        Ízérzékelési zavarok, sebes száj és nyelési nehézségek

        Mind a kemoterápia, mind a sugárkezelés gyakori mellékhatásai lehetnek, melyek nagymértékben befolyásolják, hogy milyen típusú étel fogyasztásához van a betegeknek kedve. Beszéljen orvosával, ha ilyen jellegű panaszoktól szenved, illetve próbálja ki az alábbi tanácsokat:

        • Igyon sok folyadékot, hogy hidratáltan tartsa szervezetét, amely a száját sem hagyja kiszáradni, így az kevésbé lesz sebes. Ez pedig az étvágyán is javíthat. A folyadékfogyasztást megkönnyíti, ha változatos italokat iszik, a víz mellett fogyasszon gyümölcsteákat, hígított gyümölcsleveket, a kedvenc gyümölcsből és tejből készült turmixokat.
           
        • Ha a fájdalom intenzív, próbálkozzon olyan könnyen lenyelhető élelmiszerek fogyasztásával, mint a hígabbra főzött rizottó, a kisméretű, szószban gazdag töltött tészta vagy a puhára főzött csirke. Jó szolgálatot tesznek ilyenkor a zöldséggel dúsított, tésztás levesek is. A leveseit táplálóbbá teheti tejföl vagy tejszín hozzáadásával.
           
        • A főzelékfélék szintén könnyen fogyasztható ételek, amelyeket zsíros tejföllel habarva még energiagazdagabbá lehet tenni. Érdemes inkább a kevésbé puffasztó zöldségekből készíteni, mint például puhára főzött burgonyafőzelék, sárgarépa-, vagy finomfőzelék.
           
        • Fogyassza héj nélkül a kenyeret, amire készíthet könnyen csúszó, de zöldségekben gazdag szendvicskrémeket és dúsíthatja vékonyra szeletelt, magas nedvességtartalmú zöldségekkel (pl. uborka, paradicsom).
           
        • A sütőben készült egytálételek textúrája általában puhább, így könnyen nyelhető, tehát jó választás, ha ezekkel a mellékhatásokkal küzd.
           
        • A fagylalt, a hideg joghurt vagy csokoládéhab mind fájdalmat enyhítő, ízletes desszertnek számítanak. Érdemes belőlük mindig tartani valamennyit a hűtőben.
           
        • A fémes ízérzékelés enyhítésére műanyag evőeszközökkel étkezzen a beteg.

        Fogyás

        A túlzott fogyás veszélyes lehet az invazív gyógyszerek és terápiák miatt legyengült szervezet számára. Sugárterápia esetén a túlzott súlycsökkenés nehezíti a pontos célzást, amely a kezelés alapfeltétele, ezért beszéljen orvosával arról, hogyan kerülhető el a fogyás. Szerencsére számos egyszerű és finom módja van annak, hogy akár a mindennapi ételeket is plusz kalóriával lássa el:

        • Adjon a pürékhez, húsokhoz vajat, tejszínt, sűrű joghurtot, olívaolajat, reszelt sajtot.
           
        • Készítsen sűrű, krémes pudingot párolt gyümölcsökkel vagy lekvárral, fogyasszon hozzá lágy, vajas kekszet.
           
        • A tejbegrízt vagy zabkását teljes tejből készítse, adjon hozzá mézet vagy barnacukrot, és tálalja tejszínhabbal.
           
        • A pirítóst vajazza meg alaposan, így nem csak könnyebben fogyasztható, de magasabb a kalóriatartalma is.
           
        • Fokozható az étvágy, ha savanykásabb ízű italokkal kínáljuk a betegek, mint például paradicsomlé, grapefruitlé, naracslé vagy sárgarépalé – ezekből 1-1 kanállal adjunk étkezés előtt, így fokozódik a nyálelválasztás, valamint a gyomorsavtermelődés.

        Hízás

        A kezelést követő túlzott mértékű hízás különösen a hormonokkal kapcsolatos daganatok (pl. prosztatarák, mellrák) esetén jelenthet problémát. Gyakori a túlevés szorongás vagy depresszió esetén, mikor az étel nyújt vigaszt, de jelentkezhet a gyógyszerek mellékhatásként is. Beszéljen kezelőorvosával, hogy kiderítsék, a súlygyarapodás összefüggésben áll-e a kezelésével. Amennyiben a gyógyszeren nem lehet változtatni, előfordulhat, hogy a súlygyarapodás elér egy bizonyos maximumot, amint a szervezet hozzászokik a gyógyszerhez.

        A kezelésből való felépülés során azonban nem javasolt az alacsony kalóriájú étrend, hiszen az energiamegvonással kimerülés jár. Emellett megváltoztathatja azt is, ahogy a szervezete reagál a gyógyszerekre, ami megzavarhatja a gyógyulási folyamatot. Ugyanakkor előnyös módon is ellenőrzése alatt tarthatja az étkezését, és egészségesen fogyhat:

        • Vezessen étkezési naplót egy pár héten át, mely segít felmérni, valójában mennyit eszik.
           
        • Csökkentse a cukros élelmiszerek fogyasztását, csokoládé és sütemények helyett válasszon természetesen édes gyümölcsöket. A sózatlan mogyorófélék jó alternatívái lehetnek a chipseknek, de ropogtathat kölesgolyót, puffasztott rizs, búza-, vagy kukoricapelyhet is.
           
        • Tartsa egyensúlyban a vércukorszintjét és édesség iránti vágyát úgy, hogy lassú felszívódású, teljes kiőrlésű gabonából készült szénhidrátokat választ.
           
        • Kerülje a kalóriadús telített zsírokat, melyeket leginkább a vajas, tejszínes, sajtos élelmiszerekben és zsíros húsokban talál.
           
        • Helyezze a hangsúlyt a zöldségekre, salátákra és a sovány húsokra, mint a csirke vagy hal.
           
        • Fogyasszon több folyadékot ivóvíz, édesítetlen teák formájában, ezáltal is növelhető a telítettségérzés.

        Ez a cikk is érdekelheti A daganatos fájdalom kezelése

        WEBBetegForrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; www.nourishbyjaneclarke.com
        Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakértő

        Módosítva: 2018.08.25 16:04, Megjelenés: 2017.07.13 13:11
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Monitor előtti munka

        Monitor előtti munka

        Halmosi Edina

        Mire érdemes odafigyelnie szemei egészségének megőrzése érdekében?

        Down-szindróma

        Down-szindróma

        Dr. Antalffy Katalin Anita

        A Down-szindróma súlyos fejlődési rendellenességgel járó betegség.

        Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Az ízérzékelés változása

        Rákos betegeknél gyakran előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzékelés. A kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a szájban fémes, keserű vagy sós ízt érezhet a beteg. Emellett bizonyos gyógyszerek, így például a demencia, Parkinson-kór, rheumatoid arthritis és magas vérnyomás kezelésére szolgáló készítmények szintén kellemetlen szájízt okozhatnak. Fogászati probléma, terhesség és megfázás is okozhat ilyen jellegű panaszokat.

        Étkezés csontvelő-transzplantáció után

        Ahhoz, hogy szervezetünk könnyedén megbirkózzon a betegségekkel, fontos, hogy az energiát szolgáltató tápanyagokkal megfelelően el legyen látva. Fokozottan igaz ez azokban az esetekben, ahol a műtétet követően az immunrendszer nagymértékben legyengül. A csontvelő transzplantáció után az emésztőrendszer is súlyosan károsodik, a táplálékfelvétel nehezített, ezért gondos odafigyelést kíván a beteg táplálása.

        A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

        A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges életmód követése, melynek alapja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

        Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Étvágytalanság

        Az étvágyat számos fizikai és lelki tényező befolyásolja, például a fájdalom, az emésztési problémák (hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, székrekedés, ízérzékelés megváltozása), a betegség okozta szorongás, félelem vagy a lehangoltság. A nem megfelelő táplálkozás azonban az egyik legfontosabb megoldandó probléma daganatos betegeknél, hiszen a szervezetnek fokozottabb tápanyagellátásra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a betegséggel vagy felépüljön egy műtétből, és jobban viselje a terápiákkal járó mellékhatásokat.

        Mit kell tudni a TNM-rendszerről?

        Minden daganatos betegség kezelésének alapvető követelménye a pontosan meghatározott TNM-besorolás, mivel csak az ismert és precízen besorolt onkológiai betegség kezelhető optimálisan az előírt onkológiai protokollok betartásával. A TNM-rendszer az onkológiai betegség előrehaladottságának pontos meghatározására szolgál.

        Mozogjunk az életünkért!

        Fél óra sport heti három alkalommal drasztikusan, 40 százalékkal csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A mozgás a rák kezelésében is segít, az orvosok szerint ezt kellene támogatnia a betegkasszáknak.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.