• Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Mit tegyünk fogyás esetén?

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel járó szorongás is okozhat étvágycsökkenést.

        A fő gond ezzel az, hogy a kezelés alatti súlycsökkenés megváltoztathatja a vér munkáját és megzavarhatja a testünk reakcióját a gyógyszerekre és terápiákra. Daganatos betegek sugárkezelésénél a fogyás nehezíti a tumor pontos célzását, ezért különösen fontos a jelentősebb mértékű fogyás elkerülése.

        Hirdetés

        A téma cikkei

        1. Étkezési nehézségek a rákkezelés idején
        2. Étvágytalanság
        3. Az ízérzékelés változása
        4. Fogyás

        Amennyiben az ideálisnál több a súlya, és szeretne leadni belőle, összpontosítson az egészségének ezen aspektusára a sugárterápiás kezelések befejezése után.

        Szerencsére számos ízletes, kényeztető mód van arra, hogy mindennapi ételeit egy kicsit kalóriadúsabbá tegye, és nagyobb valószínűséggel őrizze meg a testsúlyát.

        • Ne féljen a zsíroktól! Nem csak kalóriával dúsítják az ételt, de gyakran ízletesebbé is varázsolják azt, ami különösen fontos akkor, ha csökkent az étvágya. Adjon ételeihez vajat, tejszínt, sűrű görög joghurtot, olíva- vagy avokádóolajat, esetleg reszelt sajtot!
           
        • Öntse nyakon sűrű főzött krémmel, pudinggal a gyümölcsöket, kompótokat, mellé pedig fogyasszon a szájban könnyen olvadó, vajas kekszet!
           
        • Reggeli zabkásáját dúsítsa hajdina- vagy quionapehellyel, víz helyett pedig zsíros tejjel, tejszínnel, kókuszkrémmel készítse el. Ízesítse mézzel, juhar- vagy agávésziruppal, karamellszósszal.
           
        • Kenjen vajat, mogyoróvajat, mogyorókrémet a kenyerére, pirítósára vagy a palacsintára. Nem csak ízletesebb és kalóriadúsabb lesz tőle, de jobban is csúszik. Olasz típusú kenyér mellé tegyen egy kis tálkába olívaolajat, mártogassa abba a kenyerét!
           
        • Legyen az étkezés stresszmentes! Ha a család minden tagja árgus szemekkel figyeli, hogy miből mennyit eszik a beteg, az könnyen elveheti az étvágyát. Készítsen be egy tányér étvágygerjesztő falatot a tv-nézéshez, olvasáshoz nassolni. Gyakran akkor jön meg az étvágy, mikor az evéskényszer csökken. Fogyás esetén a rokonok hajlamosak a beteget túl sokszor és túl nagy adagokkal tukmálni – pedig a csökkentett méretű adaggal szívesebben és könnyebben megbirkózik a beteg. Ne feledje, újra szedni bármikor lehet.
           
        • Fogyasszon csokoládét! A csokinak étvágygerjesztő hatása van, amit valószínűleg a benne található teobromin okoz, melynek izomlazító hatása van, és csökkenti a gombócérzetet a torokban. Fogyasszon magas kakaótartalmú változatot magában, forró csokoládéként, vagy akár a kávéban feloldva!

        Olvasson tovább! Táplálkozás és béldaganatok - Milyen ételeket együnk?

        Forrás: WEBBeteg
        Cs. K., fordító; www.nourishbyjaneclarke.com
        Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2017.10.30 09:41, Megjelenés: 2017.10.30 09:41
      • Cikkajánló

        Fültisztítás

        Fültisztítás

        Dr. Horváth Tamás

        10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

        Mi okozhat viszketést?

        Mi okozhat viszketést?

        Dr. Csuth Ágnes

        Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

        Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

        Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

        Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

        A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

        Mikor a rák kiújul

        A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag, félelem és bizonytalanság a terápiás lehetőségeket és a jövőt illetően. A szomorúság, amit érez, teljesen normális, sőt, a második rákdiagnózis sokkal lehangolóbb lehet, mint az első volt.

        Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

        Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

        A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

        A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges életmód követése, melynek alapja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

        Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt?

        A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

        A nagy rákbeteg átalakítás

        Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás időtartama alatt, csukják le a szemüket, hogy a végeredmény leleplezése még hatásosabb legyen.

        Megdöbbentő kutatás a rákos megbetegedések okairól

        A diagnosztizált rákos megbetegedések majdnem feléért olyan életmódbeli tényezők (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, nem megfelelő táplálkozás) a felelősek, melyek kerülésével a betegség kialakulása megelőzhető lenne – állítja egy tanulmány, mely a British Journal of Cancer című szaklapban jelent meg.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.