Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Étvágytalanság

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember megjelent:

Az étvágyat számos fizikai és lelki tényező befolyásolja, például a fájdalom, az emésztési problémák, a betegség okozta szorongás, vagy lehangoltság. A nem megfelelő táplálkozás az egyik legfontosabb probléma daganatos betegeknél, hiszen a szervezetnek fokozottabb tápanyagellátásra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a betegséggel, és jobban viselje a terápiával járó mellékhatásokat.

A téma cikkei

1. Étkezési nehézségek a rákkezelés idején
2. Étvágytalanság
3. Az ízérzékelés változása
4. Fogyás és rákkezelés

Az étvágytalanság és a rendszertelen vagy elégtelen étkezés igen hamar testsúlycsökkenést és gyengeséget okoz a betegeknél, ami nemcsak a szervezetet veszélyezteti, de félelmet is kelthet a betegekben, hogy esetleg a betegség győzedelmeskedik.

Daganatos betegeknél a hozzátartozó vagy gondozó is aktív szerepet játszik abban, hogy támogassa a beteget a megfelelő táplálkozásban, az étel elkészítésében, a meleg, nyugodt légkör kialakításában. Számukra fontos, hogy próbáljanak holisztikus szemlélettel közelíteni a helyzethez, mivel nem csak a fizikai, de az érzelmi tényezők is jelentős szerepet játszanak a beteg rossz étvágyban.

Jó tanácsok a daganatos betegek gondozóinak

Gyakorlati problémák

Derítse ki, hogy a beteg rossz étvágyát a sebes, fájdalmas nyálkahártyák, a nem jól illeszkedő protézis, vagy csak az étel elkészítésével járó kellemetlenségek, esetleg a rágási vagy nyelési nehézség okozza. Ha ismert a kiváltó ok, a megoldást is könnyebb kitalálni.

Tovább Hogyan befolyásolja a gyógyszerek hatását a táplálkozás?

Hangulat és étel

Sokan nem szeretnek egyedül enni, ami komoly gondot jelent, ha a beteg egyedül él. Márpedig ha valaki lehangolt, hajlamos az evést is elbagatellizálni. Szakítson időt rá, hogy leüljön a beteghez, vagy beszélgetés közben szemezze le neki a szőlőt, hámozzon meg egy mandarint, anélkül, hogy azzal nyaggatná, miért nem eszik többet. Az ételek hőmérséklete is befolyásolhatja az étkezési kedvet, a túl forró ételek és italok fájdalmat okozhatnak, ezért javasolt a langyos ételek kínálása a betegek részére.

Figyelje a fogyasztást

Azt tudjuk az étvágytalanságról, hogy minél kevesebbet eszünk, gyakran annál kevésbé gondolunk az evésre. Ez alultápláltsághoz és tápanyaghiányhoz vezethet, mely következtében lassabb a sebgyógyulás, és depresszió is jelentkezhet. Próbálja meg nyomon követni a napi tápanyagbevitelt – pl. látogassa meg a beteget étkezési időkben.

Próbálja evésre csábítani

Emlékezzen vissza rá, hogy hozzátartozója mely ételeknek nem tudott régebben ellenállni. Az étel illata, megjelenése, íze gyakran vált ki kísértést annak elfogyasztására is, és nem csak jóleső érzést kelt, de megfelelő tápanyagokkal is ellátja a beteget.

Ösztönözze az evést régi emlékekkel

Gyakran kötődnek szép emlékek egy-egy étel fogyasztásához. A nyári szünet kezdetéhez kapcsolódó meggyes rétes, a kedvenc étel, mellyel a nagyi vigasztalt, a strandon elmaradhatatlan lángos stb. A beteg számára kedves személyekről, helyszínekről, ételekről készített fotók nézegetése is jó módszer lehet a hangulatának és egyúttal étvágyának javítására.

WEBBeteg Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; /> Lektorálta: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.