Nem gyógyhatású a rákellenes szer

Szerző: FH

Jelenleg étrend-kiegészítőként forgalmazzák azt a tablettát, amiről korábban azt hirdették, hogy rákellenes hatása van. Az Egészségügyi Minisztérium (EüM) félrevezetőnek és etikátlannak nevezte azt az újságcikket, amely szerint egy pécsi kutató feltalálta a rák hatékony ellenszerét.

A tárca arra figyelmeztet, hogy a tudományos irodalom egyelőre még nem értesült ezekről a szenzációs megfigyelésekről. Az elmúlt napokban viszont több sajtóorgánum ismételten közzétette a korábbi megtévesztő hírt.

A szert mint "hazai fejlesztésű gyógyhatású készítmény" hirdetik, holott ezzel a hivatkozással kizárólag gyógyszert és gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt lehet forgalomba hozni, étrend-kiegészítőt nem - olvasható az EüM keddi sajtóközleményében.

A daganatellenes készítmények gyógyszerként való engedélyeztetése csak egy központi forgalomba hozatali engedélyezési eljárással lehetséges. Az új gyógyszer dokumentációjának értékelését az Európai Gyógyszerügynökség Londonban végzi, és a forgalomba hozatali engedélyt az Európai Bizottság adja ki, amely az EU összes tagállamára érvényes.

A klinikai vizsgálatok ugyan Magyarországon is elvégezhetők, de ennek szigorú feltételei vannak, melyet az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) értékelése és az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottsága véleménye alapján kiadott engedély birtokában lehet megkezdeni. Azonban az illetékes hatóságokhoz (OGYI, ETT) mindezidáig nem érkezett ilyen kérelem. Az EüM úgy tudja, hogy a feltaláló jelenleg a Pécsi Tudományegyetemen végzi kutatómunkáját.

Kapcsolódó cikk - Újabb remény a rák ellen

A közvéleményt megtévesztő hírek, illetve az állítólagos klinikai vizsgálatok miatt az ETT javaslatára az Egészségügyi Minisztérium jogi és etikai eljárást is indít - olvasható a tárca közleményében.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Megtörtént az első hazai...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.