• Diabétesz és szívbetegség

    Dr. Felszeghy Enikő
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus

    Cukorbetegség esetén nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulásának, ezért a diabéteszes betegeknek nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a megelőzésre.

    A napi rutin részévé kell válnia az egészséges életmód és a rendszeres önellenőrzés megvalósításának.

    Mérhető értékek

    A vércukorszint mindennapos mérése mellett a betegnek ajánlott évente két alkalommal HbA1c vizsgálatot végeztetnie, mert ez az érték megmutatja az elmúlt 2-3 hónap átlagos vércukorszintjét. Amennyiben a cukorbetegség mellett valamilyen szívbetegség lehetősége is fennáll, az eredmény az elfogadhatónál magasabb HbA1c szintet jelez.

    Cukorbetegeknél a 130/80 Hgmm vérnyomásérték fenntartása a cél, amelyet minden nap ellenőrizni kell. Emellett ajánlott a koleszterinszint éves megállapítása is. Megfelelő értéknek számít, ha az LDL nem éri el a 100 mg/dl-t, a HDL a férfiaknál 40 mg/dl feletti, a nőknél pedig 50 mg/dl feletti. A triglicerid szintje akkor megnyugtató, ha nem haladja meg a 150 mg/dl értéket.

    Hirdetés

    Egészséges életmód

    A fizikai erőnlét és a vérkeringés serkentése érdekében ajánlott napi félórát aktív mozgással tölteni. Ez lehet egy nagyobb séta vagy egyéb mozgásforma, amely a páciens személyiségének és állapotának megfelelő.

    Az étrend kialakításakor törekedni kell a telített zsírok és a koleszterin mennyiségének csökkentésére. Az egyik legfontosabb célkitűzés az ideális testsúly elérése, amely szükség esetén speciális diétát és testedzést igényel. Ajánlott a magas zsírtartalmú tejtermékek, a vaj, az állati zsiradék, a kókuszolaj és a vörös húsok mellőzése. Az étkezési korpa, a zab és egyéb teljes kiőrlésű gabonafélék beiktatása, valamint a zöldségek és a gyümölcsök gyakori fogyasztása viszont az egészség megőrzését szolgálja.

    A dohányzást mindenképp mellőzni kell, akár orvosi segítség közreműködésével. A kezelő orvos abban is tanácsot adhat, hogy a betegnek érdemes-e kis mennyiségben Aspirint szednie, amely a szakmai tapasztalatok szerint csökkenti a szívbetegség és a stroke kialakulásának kockázatát. Az orvos által előírt gyógyszereket a betegnek az utasításoknak megfelelően kell szednie.

    Érelzáródás esetén

    A cukorbetegség egyik káros következménye a koleszterin szintjének kóros megemelkedése, amely érelzáródást okozhat. Ha az erek állapota nem megfelelő, számos egyéb panaszt tapasztalhat a beteg.

    Amennyiben az agyi erek vérellátása akadozik, agyi infarktus – ún. stroke – alakul ki, amely az agyi funkciók súlyos károsodásával járhat, pl. a beszédközpont sérülésével.

    Gyakori tünet a mellkasi fájdalom (angina), amely kisugározhat a végtagok és a hát irányába. Az általános közérzetet rontja a fokozott izzadás és a gyengeségérzet. Fizikai megterhelés esetén a fájdalom fokozódik, nyugalmi állapotban csillapodik, de ha nem kezelik megfelelően, egyre gyakrabban tapasztalhatja a páciens.

    Amikor a szív nem kap elég vért, szívinfarktus alakul ki. Ilyenkor a beteg a mellkasi fájdalom mellett hányingerre, gyomorbántalmakra, nagymértékű elgyengülésre és izzadásra panaszkodhat. A tünetek fennállása esetén a betegnek azonnali orvosi ellátásra van szüksége.

    Szívinfarktus figyelmeztető jelei:

    • mellkasi fájdalom

    • fájdalom a karokban, a hátban, az állkapocsban vagy a nyakban

    • gyomorfájdalom vagy egyéb gyomortáji panasz    

    • szapora légzés

    • izzadás

    • hányinger

    • fényérzékenység

    Olvasson tovább! Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus

    Módosítva: 2016.09.12 09:41, Megjelenés: 2016.09.12 09:41
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    koronavirus.gov.hu

    Hétfőtől életbe lépnek az új védelmi intézkedések. Lássuk a részleteket!

    Aanyajegyek

    Aanyajegyek

    Dr. Vincze Ildikó

    Minden változás gyanús! Az ellenőrzés panaszmentesen is szükséges.

    Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

    Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

    A cukorbetegség elhanyagolt szövődményei

    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.

    A nem kezelt neuropátia következményei

    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.

    A szívfejlődési rendellenességekről

    A veleszületett szívfejlődési rendellenességek a relatíve gyakori fejlődési rendellenességek közé tartoznak. Az élveszületések körülbelül 1 százalékában fordulnak elő. Súlyosságukat, összetettségüket tekintve igen különbözőek lehetnek.

    Szívbetegség és sportolás

    A sport, a rendszeres mozgás nagyon fontos az egészséges életmód kialakításában, az egészséget megőrző-fejlesztő hatását szerencsére egyre többen ismerik fel.

    Szívbaj kezelése az ideggyógyászaton?

    A szívbetegség a felnőttek fő haláloka szerte a világon, így hazánkban is. Nem véletlen hát, hogy naponta érkeznek hírek a kardiológia területéről a fogyasztott étel, gyógyszer, az életmód: a mozgás/fizikai aktivitás, a gének (a felsorolás még hosszan folytatható) szerepéről, arról, miként okozhatják vagy előzhetik meg a (szív)bajt. Ám azt eddig kevesen feltételezték, hogy a keringés egészségét vizsgálók és az idegtudományok képviselői közös kutatásba foghatnának.

    Miért veszélyes a nőkre az alváshiány?

    A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon - szó szerint - szívügyünkké válhat - ám a szívbetegség kialakulásának kockázata csak a nőket érinti, a férfiakat alig.

    A fiú, akinek a mellkasán kívül van a szíve

    A négyéves kínai Zhang Weiyuan ún. Cantrell-pentalogiával született. Ez azt jelenti, hogy a szívét sem izmok, sem a szegycsont nem védi, csak a bőr fedi. A betegség igen ritka, egymillió születésből körülbelül öt ilyen eset fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Körömgombától szenved?
    Néhány hajlamosító tényező még inkább elősegíti a gomba megtelepedését.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások