• Azonosították a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorait - Az inszomnia is felkerült a listára

    Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító; Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

    A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának önálló rizikófaktora.

    A vizsgálat 34 olyan kockázati tényezőt azonosított, amely a cukorbetegség kialakulását befolyásolja: 19 tényező növelte, míg 15 csökkentette a betegség kialakulásának kockázatát. Továbbá 21 egyéb lehetséges, még nem bizonyított tényezőt is megjelöltek. A betegség kialakulására nézve új rizikótényezőként azonosították az inszomniát (álmatlanságot), amely az alvászavarok leggyakoribb és leginkább közismert típusa.

    Hirdetés

    A vizsgálatról

    Susanna Larsson és Shuai Yuan, a Karolinska Intézet (Stockholm, Svédország) munkatársai az általuk készített vizsgálatban ún. mendeli randomizációs (MR) technikát alkalmaztak, ami a genetikai variációkat természetes próbaként használja fel a potenciálisan módosítható kockázati tényezők és az egészségügyi kimenetelek közötti ok-okozati kapcsolat vizsgálatára a megfigyelt adatok vonatkozásában. A mendeli randomizációra - a megfigyeléses vizsgálatokhoz képest - kevésbé valószínű, hogy hatással vannak a zavaró tényezők, vagy a fordított ok-okozati viszony.

    A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában szerepet játszó lehetséges rizikófaktorok azonosítása érdekében a kutatók megvizsgálták a PubMed orvostudományi adatbázisban található meta-analíziseket és áttekintő cikkeket, és 1360 releváns cikkre bukkantak. Összesen 97 olyan rizikótényezőt találtak, amelyeket meg lehetett vizsgálni a mendeli randomizáció alkalmazásával. 

    Az alvászavart új kockázati tényezőként azonosították 

    A kutatás során ok-okozati összefüggéseket találtak a 34 (19 rizikófaktor és 15 protektív) tényező és a 2-es típusú cukorbetegség között. Az inszomniát (álmatlanságot) új kockázati tényezőként azonosították, azaz az inszomniában szenvedő emberek esetében 17%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, mint azok esetében, akik nem szenvednek ebben az alvászavarban.

    A 2-es típusú cukorbetegség további rizikófaktorai a következők:

    Depresszió, magas szisztolés vérnyomás, dohányzás, kávé (koffein) fogyasztás, a vérplazma izoleucin-, valin- és leucin aminosav szintjei, kóros májfunkció, a gyermekkori és felnőttkori testtömeg-index (BMI), a testzsír-százalék, a viszcerális (zsigeri) zsírtömeg, a nyugalmi pulzusszám, és a szabad zsírsav plazma szintje.

    A 15 tényező, ami a 2-es típusú cukorbetegség csökkent kockázatával állt összefüggésben:

    Plazma alanin-szint (aminosav), HDL-koleszterin és az összkoleszterin-szint, nők pubertáskori életkora (első menstruáció), tesztoszteron szintek, születéskori testtömeg, testmagasság, zsírmentes testtömeg (nőknél), a keringő D-vitamin szint és végül a tanulással töltött évek száma.

    Testsúlytól független kockázati tényező

    A BMI értékekkel korrigálva nyolc rizikófaktor állt statisztikailag szignifikáns összefüggésben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatával. A nyolc testsúlytól független kockázati tényező közt az inszomnia is szerepelt.

    • További testsúlytól független kockázati tényezők (pozitívan korreláltak a 2-es típusú cukorbetegséggel): a szisztolés vérnyomás, dohányzás és a májenzim értékek.
    • A magasabb összkoleszterin-szint, HDL-koleszterinszint, tesztoszteron-, és nemi hormon szintek továbbra is protektív tényezők maradtak (fordított összefüggésben álltak a 2-es típusú cukorbetegséggel) a korrekciót követően.
    • A 2-es típusú diabétesz további 21 lehetséges kockázati tényezője (amelyek esetében a bizonyítékok gyengébbek voltak, mint a többi, fentebb említett tényező esetében) a következő volt: alkoholfogyasztás, reggeli étkezés kihagyása, napközbeni alvás, rövid alvásidő, vizelet nátrium szintjei.

    A szerzők az alábbi következtetést vonták le: „vizsgálatunk megerősített néhány korábban megállapított rizikófaktort és új, potenciális kockázati tényezőket azonosított a 2-es típusú cukorbetegségre vonatkozóan a legfrissebb összefoglaló szintű adatok felhasználásával. Az közölt eredmények népegészségügyi jelentőséggel a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges megelőzését illetően. A prevenciós stratégiákat több szempont alapján kell kialakítani, figyelembe véve az elhízottak és a dohányzók számának csökkentését, valamint a mentális egészség, az alvásminőség javítása”.

    Hasznos

    Forrás: Insomnia identified as a new risk factor for type 2 diabetes in new study (medicalxpress.com)
    F. Zs. fordító
    Lektorálta: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus szakorvos

    Módosítva: 2020.10.28 11:03, Megjelenés: 2020.10.28 11:03
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    A cukorbetegség megduplázza a COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázatát

    A cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss tanulmány szerint.

    Azonosították a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktorait - Az inszomnia is felkerült a listára

    A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának önálló rizikófaktora.

    Végzetes álmatlanság, a fatális familiáris inszomnia

    A fatális familiáris inszomnia diagnózisának felállítása nagyon nehéz, mivel a betegség rendkívül ritka. Az is lehet, hogy csak a beteg halála után, a kórbonctani vizsgálat eredményének ismeretében derül fény a betegségre.

    Az alvászavar és típusai

    Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.

    Hitek és tévhitek az alvászavarokról

    A teljes felnőtt lakosság kb. 10 százaléka küzd súlyos vagy krónikus alvási nehézségekkel (ennél nagyobb számban fordul elő átmenetileg ez a probléma). Melyek a legfontosabb alvászavarral kapcsolatos hiedelmek?

    Délutáni szunyókálás: a rossz alvási szokás növeli a cukorbetegség kockázatát

    A rendszeres délutáni szunyókálás növeli a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – derült ki egy új kutatásból. A felmérés során 16 480 embert vizsgáltak, s azt tapasztalták, hogy azoknál, akik rendszeresen pihennek ebédidőben, 26 százalékkal nagyobb a betegség előfordulási esélye.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.