Cukorbeteg vagyok és sikerült fogynom, mi a következő lépés?

szerző: Dr. Bibok György, diabetológus - Cukorbetegközpont
frissítve:

A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők az esetek többségében túlsúllyal rendelkeznek, mely csak ront az állapotukon. Éppen ezért lényeges a terápiájuk keretein belül a súlyfelesleg leadása. Amennyiben ez sikerül, úgy érdemes felkeresni szakembert, aki módosíthat az addigi kezelésen. A témáról dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

Ezért fontos a súlyfelesleg leadása cukorbetegség esetén

A 2-es típusú cukorbetegség egyik legfőbb rizikófaktora a túlsúly, mely nem csak provokálhatja a vércukorszint emelkedését, de ronthat is a már kóros állapoton. A súlyfelesleg ugyanis igen nagy terhet ró az egész szervezetre, mivel mindent fokozott munkára késztet. Sajnos a plusz kilók hátráltatják a megfelelő vércukorszint megtartását, melynek fő oka a túlsúllyal megjelenő inzulinrezisztencia.

Tovább Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei

A szakemberek szerint elhízás esetén a szervezet kevésbé képes reagálni az inzulinra, így a sejtek nem tudják felvenni megfelelő mennyiségben a cukrot, így azok éheznek. Ennek hatására egyre több inzulin termelődik (mely segítené a glükóz sejtekbe való beépülését), ám egy idő után az azt termelő hasnyálmirigy kifárad, és kialakul a már relatív inzulinhiánnyal is járó diabétesz.

Éppen ezért igen fontos a cukorbetegség kezelésében a súlyfelesleg leadása, hiszen enélkül egyik terápia sem lehet maximális hatékonyságú.

Hogyan fogyhatok cukorbetegen?

A cukorbetegeknek a fogyás tehát elengedhetetlen az állapotuk javítása érdekében, és ehhez több fronton kell „támadni”. A diabetes elsődleges kezelése az életmódterápia, mely személyre szabott szénhidrát tartalmú diétát és rendszeres testmozgást foglal magában.

Tovább Hogyan segíthet az életmód-terápia a cukorbetegeknek?

Amennyiben a vércukor-emelkedés túlságosan nagy, illetve, ha az életmód változtatással sem ért el a beteg jelentősebb eredményt, úgy gyógyszeres és/vagy inzulin terápiára is szükség van. Amennyiben az illető betartja a szükséges kezelést, a mozgást és az orvos és dietetikus által javasolt étrendet, úgy megszabadulhat a plusz kilóktól. Ezáltal nem csak a közérzete és az önbizalma lesz jobb a páciensnek, de csökken a diabétesz okozta esetleges szövődmények rizikója is- mondja dr. Bibok György, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Végre lefogytam! Hogyan tovább?

Ha a cukorbeteg jelentősebb súlyfeleslegtől szabadult meg, úgy érdemes felkeresnie diabetológusát, ugyanis a kevesebb zsírréteg hatására javul a sejtek inzulinra való érzékenysége, így a vércukorszint is csökken. Ez azt is jelenti, hogy az addigi terápia módosítására lehet szükség, hiszen előfordulhat, hogy az túlzott mértékben lecsökkentené a glükóz szintjét és nagyobb eséllyel alakulna ki hipoglikémia, ami szintén káros lehet szív- és érrendszeri szövődmény szempontjából.

Éppen ezért ilyenkor érdemes konzultálni szakemberrel, aki csökkentheti a gyógyszerek dózisát, esetleg más készítményt javasolhat (pl. inzulin helyett gyógyszer), sőt, az is előfordulhat, hogy az életmódterápián kívül semmilyen készítmény alkalmazása nem lesz szükséges a jövőben.

Természetesen rendszeres kontroll ekkor is szükséges, hogy az esetleges kedvezőtlen változásokat is felismerjük időben, és újra elkezdhessük a megfelelő gyógyszeres terápiát, ha szükséges.

Dr. Bibok György, diabetológusCukorbetegközpont
Dr. Bibok György, diabetológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Brasnyó Pál, belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Diabetes - Dr. Végh Dániel, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.