Miért elengedhetetlen a cukorbetegek rendszeres önvizsgálata?

szerző: Rising Károlyné alelnök - Diabétesz-láb Szövetség
frissítve:

A rendszeres önellenőrzés és önvizsgálat az egészséges emberek számára is ajánlott, hiszen segítségükkel hamarabb fény derülhet bizonyos egészségügyi problémákra, így a hatékony kezelésre is nagyobb az esély. Nincs ez másként a cukorbetegeknél sem. Milyen lépései vannak az önellenőrzésnek?

A diabétesszel élőknek - betegségükből fakadóan - még jobban oda kell figyelni a testük jelzéseire a komoly következmények elkerülése érdekében.

Cukorbetegség fennállásakor elsődleges feladat a vércukorszint folyamatos megfigyelése, ugyanis az ingadozó, túl alacsony vagy éppen túl magas szint számos kellemetlen vagy veszélyes problémát idézhet elő rövid- és hosszú távon egyaránt. Azonban nem csupán a vércukorértékeket szükséges szemmel tartani. A test egyéb jelzéseit hasonló gondossággal nyomon kell követni, például a bőr állapotának megfigyelése is a napi rutin részét kell, hogy képezze. Ezt végezheti a beteg önállóan, illetve a közvetlen hozzátartozói bevonásával is, akik segíthetnek felismerni a korai eltéréseket.

Bővebben Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

Mire utalhatnak a bőr változásai?

Diabéteszes betegeknél már a diagnózis előtti időszakban is megjelenhetnek bizonyos bőrproblémák, amelyek a betegség jelzői lehetnek. Gyakran előfordul a cukorbetegség bebizonyosodása előtt a bőr kiszáradása vagy épp nyirkossága, a gyakori viszketés és vakarózás. Ezek a panaszok diagnosztizált betegeknél is fennmaradhatnak, azonban speciális higiéniai termékekkel (cukorbetegeknek kifejlesztett krémekkel) és megfelelő tisztálkodási rutin kialakításával kordában tarthatóak. Nagyon fontos, hogy a beteg zuhanyozást követően mindig szárazra törölje a bőrét, elkerülve ezzel a gombásodás lehetőségét. Törölközésnél kerülendő a dörzsölés, helyette gyengéden itassa fel a nedvességet.

Bizonyos bőrproblémákra ugyan vannak házi kezelési lehetőségek, azonban cukorbetegség esetén az egyszerűnek tűnő panaszokat (pl. bőrkeményedést) is tilos otthoni megoldásokkal helyrehozni.

Mindenképpen orvosi ellenőrzést igényelnek a következő állapotok:

  • bőrkeményedés, berepedezett sarkak
  • hideg, nyirkos tapintású lábak
  • elszíneződött körmök, körömgomba
  • sebek, vágások

Hogyan vizsgálja meg a lábait?

Tisztálkodást követően fontos rendszeresen szemügyre venni a sérülésre hajlamosabb végtagjait, a lábakat. Az önvizsgálatot segítheti, ha a szemrevételezéshez odakészít a szobába egy lámpát és egy tükröt. Lehetőleg minél stabilabb testhelyzetben (pl. ülve) vizsgálja meg a szárazra törölt lábait, a talpát és a lábujjai közét.

Amennyiben bármilyen elváltozást észlel, pl. bőrpírt, foltokat, a körmei eltérését, a lábujjainak változását, bőrkeményedést vagy épp a bőr elvékonyodását, készítsen róla feljegyzést és fotót. Ha tudomása van róla, hogy Önnél fennáll a diabéteszes neuropátia, hetente ismételje meg a vizsgálatot, és mindenképpen tudassa orvosával is, hogy eltérések mutatkoznak a lábán. Használjon rendszeresen diabéteszes lábápolásra alkalmas krémet.

Abban az esetben, ha sebek jelennek meg a lábán, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, aki a vizsgálatot követően kezdeményezni fogja az állapotának megfelelő komplex terápiát. Mindig tartsa be az orvosa és az ápolók tanácsait, kövesse pontosan a kezelési eljárást, így elkerülhetővé válik az állapotromlás, valamint a veszélyes szövődmények kialakulása, például a fertőzés, vérmérgezés és végső esetben a végtag amputációja.

Fontos, hogy tudja, a cukorbetegek között is eltérő jellegű és fokú tünetek jelentkezhetnek, ezért nem szabad elbagatellizálni a kisebb elváltozásokat sem, inkább szakorvoshoz kell fordulni a saját egészsége érdekében. A diabétesszel együtt lehet élni, a vele járó következményeket pedig el lehet kerülni, amennyiben figyelemmel követi állapotát, illetve betartja kezelőorvosa, ápolója utasításait.

(Szerző: Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, sebapolas.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.