• Miért elengedhetetlen a cukorbetegek rendszeres önvizsgálata?

    Szerző: Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke

    A rendszeres önellenőrzés és önvizsgálat az egészséges emberek számára is ajánlott, hiszen segítségükkel hamarabb fény derülhet bizonyos egészségügyi problémákra, így a hatékony kezelésre is nagyobb az esély. Nincs ez másként a cukorbetegeknél sem, akiknek a betegségükből fakadóan még jobban oda kell figyelni a testük jelzéseire a komoly következmények elkerülése érdekében. Milyen lépései vannak az önellenőrzésnek?

    Cukorbetegség fennállásakor elsődleges feladat a vércukorszint folyamatos megfigyelése, ugyanis az ingadozó, túl alacsony vagy éppen túl magas szint számos kellemetlen vagy veszélyes problémát idézhet elő rövid- és hosszú távon egyaránt. Azonban nem csupán a vércukorértékeket szükséges szemmel tartani. A test egyéb jelzéseit hasonló gondossággal nyomon kell követni, például a bőr állapotának megfigyelése is a napi rutin részét kell, hogy képezze. Ezt végezheti a beteg önállóan, illetve a közvetlen hozzátartozói bevonásával is, akik segíthetnek felismerni a korai eltéréseket.

    Bővebben Miért kell a cukorbetegek vércukorszintjét beállítani?

    Mire utalhatnak a bőr változásai?

    Diabéteszes betegeknél már a diagnózis előtti időszakban is megjelenhetnek bizonyos bőrproblémák, amelyek a betegség jelzői lehetnek. Gyakran előfordul a cukorbetegség bebizonyosodása előtt a bőr kiszáradása vagy épp nyirkossága, a gyakori viszketés és vakarózás. Ezek a panaszok diagnosztizált betegeknél is fennmaradhatnak, azonban speciális higiéniai termékekkel (cukorbetegeknek kifejlesztett krémekkel) és megfelelő tisztálkodási rutin kialakításával kordában tarthatóak. Nagyon fontos, hogy a beteg zuhanyozást követően mindig szárazra törölje a bőrét, elkerülve ezzel a gombásodás lehetőségét. Törölközésnél kerülendő a dörzsölés, helyette gyengéden itassa fel a nedvességet.

    Hirdetés

    Bizonyos bőrproblémákra ugyan vannak házi kezelési lehetőségek, azonban cukorbetegség esetén az egyszerűnek tűnő panaszokat (pl. bőrkeményedést) is tilos otthoni megoldásokkal helyrehozni.

    Mindenképpen orvosi ellenőrzést igényelnek a következő állapotok:

    • bőrkeményedés, berepedezett sarkak
    • hideg, nyirkos tapintású lábak
    • elszíneződött körmök, körömgomba
    • sebek, vágások

    Hogyan vizsgálja meg a lábait?

    Tisztálkodást követően fontos rendszeresen szemügyre venni a sérülésre hajlamosabb végtagjait, a lábakat. Az önvizsgálatot segítheti, ha a szemrevételezéshez odakészít a szobába egy lámpát és egy tükröt. Lehetőleg minél stabilabb testhelyzetben (pl. ülve) vizsgálja meg a szárazra törölt lábait, a talpát és a lábujjai közét.

    Amennyiben bármilyen elváltozást észlel, pl. bőrpírt, foltokat, a körmei eltérését, a lábujjainak változását, bőrkeményedést vagy épp a bőr elvékonyodását, készítsen róla feljegyzést és fotót. Ha tudomása van róla, hogy Önnél fennáll a diabéteszes neuropátia, hetente ismételje meg a vizsgálatot, és mindenképpen tudassa orvosával is, hogy eltérések mutatkoznak a lábán. Használjon rendszeresen diabéteszes lábápolásra alkalmas krémet.

    Abban az esetben, ha sebek jelennek meg a lábán, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, aki a vizsgálatot követően kezdeményezni fogja az állapotának megfelelő komplex terápiát. Mindig tartsa be az orvosa és az ápolók tanácsait, kövesse pontosan a kezelési eljárást, így elkerülhetővé válik az állapotromlás, valamint a veszélyes szövődmények kialakulása, például a fertőzés, vérmérgezés és végső esetben a végtag amputációja.

    Fontos, hogy tudja, a cukorbetegek között is eltérő jellegű és fokú tünetek jelentkezhetnek, ezért nem szabad elbagatellizálni a kisebb elváltozásokat sem, inkább szakorvoshoz kell fordulni a saját egészsége érdekében. A diabétesszel együtt lehet élni, a vele járó következményeket pedig el lehet kerülni, amennyiben figyelemmel követi állapotát, illetve betartja kezelőorvosa, ápolója utasításait.

    (Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

    Módosítva: 2016.06.27 09:41, Megjelenés: 2016.06.27 09:41
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Egy 42 éves skót pilóta beszámolója, aki 68 napig volt lélegeztetőgépen Saigonban.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    Diabéteszes láb: Nyári veszélyek

    A nyár fokozott veszélyt jelenthet az úgynevezett diabéteszes láb-szindróma kialakulásában, ami a betegség legsúlyosabb szövődményeinek egyike, egyben a fejlett világban az alsó végtagi amputációk vezető kór oka.

    Hogyan alakul ki a diabéteszes láb?

    A perifériás erek érző működése károsodik, ezáltal csökken a fájdalomérzet, azaz észrevétlenek maradhatnak egyes sérülések, így a szövetek károsodása mélyebb lehet.

    Diabéteszes láb nyáron: ne várja meg, amíg súlyosabb lesz a betegsége

    A cukorbetegekre, főként a 2-es típusú cukorbetegekre lehet veszéllyel a diabéteszes láb, amely az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia következtében alakul ki. A nyári sérüléseket is vegye komolyan és forduljon szakorvoshoz, hogy kiderítse a háttérben lévő okokat. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

    Mennyire változtatja meg az életet a diabéteszes láb?

    Nem kell megváltoztatni az életritmust, nem kell mindent lecserélni, de a lábakat rendeltetésszerűen kell használni, minden nap, rendszeresen tisztán tartani és megfelelő módon ápolni!

    Végtagvesztéshez is vezethet, ha nem veszi komolyan! A diabéteszes láb

    Sokan csak legyintenek a diabéteszes láb kezdeti tüneteire, pedig ezek a tünetek végtagvesztéshez vezethetnek.

    Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

    A száraz bőr komoly veszélyforrást jelenthet, hiszen a hámréteg fontos védőfunkciót lát el a fertőzések megelőzősével kapcsolatosan, így ennek sérülése, akár apró sérülések formájában is behatolási kaput jelent a kórokozóknak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.