Cukorbetegség - Miért szükséges a kezelési napló?

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
megjelent:

Miért szükséges a kezelési napló folyamatos vezetése? A vércukor-önellenőrzés elterjedése új távlatokat nyitott az inzulinkezelés megtervezésében. Már említettük, hogy alkalmazása elvben életmódkezelést folytató, illetve vércukor-csökkentő tablettákat szedő cukorbetegeken is támogatható, igazi jelentősége azonban inzulinnal kezeltek esetében van.

Igen fontos azonban, hogy a mért értékek folyamatosan rögzítésre is kerüljenek, szükség szerint a páciens megjegyzéseivel kiegészítve, amely megjegyzések érinthetik az aktuális életkörülményeket, étrendet, fizikai aktivitást, valamint az esetleges panaszokat is.

A rögzítés fontos további eleme, hogy a mért értékek mellé időpontjuk is feltüntetésre kerüljön, hisz a kezelés megtervezése csak ennek ismeretében lehetséges. Mindezen célok megvalósítását szolgálja a kezelési napló.

Segítségével hosszabb időszakra visszamenően felvilágosítást nyerhetünk az anyagcserehelyzet alakulásáról, az esetleges magas vagy alacsony értékek okáról, a napi vércukor-ingadozás mértékéről és az egyes életvezetési változások – étrendi, fizikai aktivitás, munkahelyi elfoglaltság stb. – vércukorszintre kifejtett hatásáról.

Követhetjük az inzulinhatást befolyásoló különböző tényezők anyagcserehelyzetre gyakorolt hatását is.

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

A kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."

Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
www.springmedkonyvaruhaz.hu

(Springmed)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.