• Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

    A cukorbetegség több módon befolyásolja a szívbetegség kockázatát. Egyrészt a nem megfelelően kezelt cukorbetegség komoly kockázati tényezője a szívbetegség kialakulásának, hiszen az erek károsodása áll a háttérben Másrészt azok a cukorbetegek, akik olyan kockázati tényezőkkel élnek együtt melyek szív-érrendszeri betegségre hajlamosítanak, még nagyobb eséllyel betegednek meg.

    Tudta? Az egészségesekhez képest cukorbetegeknél nagyobb a valószínűsége:

    • a szívinfarktusnak és egyéb szív-érrendszeri megbetegedéseknek - férfiaknál kétszeres, nőknél háromszoros a kockázat,

    • a szívinfarktus utáni szövődményeknek, pl. angina (mellkasi fájdalom), szívelégtelenség,

    • a szívbetegség miatti halálozásnak.

    A magasabb vércukorszint, tovább növeli a diabéteszes szívbetegség kockázatát. A normálisnál magasabb vércukorszint még azoknál az embereknél is kockázati tényező, akik nem cukorbetegek.

    A 2-es típusú cukorbetegség növeli az úgynevezett csendes szívbetegség kockázatát is – ez olyan szívbetegség, amely tünetmentesen évek alatt alakul ki.

    Hirdetés

    További kockázati tényezők

    A szívbetegedések kockázatát egyéb tényezők is növelik a cukorbetegeknél. Nézzük meg, tudunk-e valamit tenni ellene?

    Kontrollálható kockázati tényezők

    A cukorbetegség szövődményei

    A diabétesszel diagnosztizált betegek nagyon fontos napi feladata a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása, ennek hiányában ugyanis számos szövődmény fenyegetheti őket. Kiemelendő terület a cukorbetegek lába, amely folyamatos odafigyelést és ápolást igényel. Szövődmények, melyeket minden cukorbetegnek ismernie kell

    • Túlsúly, elhízás – A jelentős súlytöbblet növeli a szívbetegség és a szívroham kockázatát. A túlsúly és elhízás a szívbetegségek egyéb rizikójával (pl. magas vérnyomás, magas koleszterinszint) is összefüggésbe hozhatók. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők többsége túlsúlyos.

    • Egészségtelen koleszterinszint - Ez magába foglalja a magas LDL-koleszterinszintet (úgynevezett rossz koleszterin) és az alacsony HDL-koleszterinszintet (úgynevezett jó koleszterin).

    • Magas vérnyomás – A vérnyomás akkor tekinthető magasnak, ha értéke többször is 140/90 Hgmm, vagy annál magasabb. Ha cukorbetegsége vagy krónikus vesebetegsége van, akkor 130/80 Hgmm vagy annál magasabb érték számít magas vérnyomásnak.

    • Dohányzás – A dohányzás károsíthatja és rugalmatlanná teheti a véredényeket, egészségtelen koleszterinszintet okoz, és emeli a vérnyomást. Emellett korlátozza a test szöveteibe jutó oxigén mennyiségét is!

    • Prediabétesz – Ez olyan állapot, melyben a vércukorszint magasabb a normálisnál, ez a cukorbetegség előszobája. Ha prediabétesze van, és nem tesz lépéseket annak kezelésére, valószínűleg 10 éven belül 2-es típusú cukorbeteg lesz.

    • Testmozgás hiánya – A fizikai aktivitás hiánya súlyosbíthatja a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit, így az egészségtelen koleszterinszintet, magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a túlsúlyt vagy elhízást is.

    • Egészségtelen étrend – Az egészségtelen étrend növeli a szívbetegség kialakulásának veszélyét. A telített- és transzzsírokban gazdag, magas koleszterin-, só- és cukortartalmú étrend súlyosbítja a szívbetegség egyéb kockázati tényezőit is.

    • Stressz – A stressz és szorongás növelheti a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. A stressz emellett közvetve is emelheti a szívbetegség kockázatát, hiszen stresszes állapotban nagyobb a valószínűsége a dohányzásnak, vagy a magas zsír-és/vagy cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának.

    Nem kontrollálható kockázati tényezők

     

    • Életkor – Az életkor előrehaladtával a szívbetegség és szívroham kockázata nő. Férfiaknál 45, nőknél 55, míg cukorbetegeknél 40 éves kor felett nő a szívbetegség kockázata.

    • Nem – 55 éves kor alatt a nőknél alacsonyabb a szívbetegség kockázata, mint a férfiaknál, ám ezután mindkét nemnél hasonló arányban növekszik a betegség kialakulásának veszélye.

    • Korai szívbetegség családi előfordulása – A szívbetegség kockázata emelkedett, ha az Ön édesapjánál vagy fiútestvérénél 55, édesanyjánál vagy lánytestvérénél 65 éves kor előtt diagnosztizáltak szívbetegséget.

    • Preeclampsia – Ez az állapot terhesség alatt alakulhat ki. Két fő tünete a magas vérnyomás és a vizelet megnövekedett fehérjetartalma. A preeclampsia a szívroham, a szívelégtelenség és a magas vérnyomás élethosszig tartó megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; nhlbi.nih.gov
    Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

    HU_DIA_0218_00123, lezárás dátuma: 2018. 02. 07.

    Módosítva: 2018.06.04 11:25, Megjelenés: 2018.06.04 11:25
   • Cikkajánló

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Néhány egyszerű szabályt betartva csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket. (x)

    Autoimmun betegség

    Autoimmun betegség

    Dr. Brugós László

    Milyen tünetekkel járnak az autoimmun betegségek? Mire figyeljünk?

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    Diétás szabályok cukorbetegség esetén

    A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják.

    A cukorbetegség megelőzése - Kiknek kell fokozottan odafigyelniük?

    Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

    A cukorbetegség nőgyógyászati szövődményei

    A cukorbetegség bakteriális és gombás nőgyógyászati fertőzésekre egyaránt hajlamosít. Az egyik leggyakoribb és legismertebb nőgyógyászati gyulladásos kórkép, mely a cukorbetegséggel társul, a vulvovaginalis candidiasis.

    Csontritkulás és cukorbetegség

    A csontritkulás (oszteoporózis) a csontszövet szerkezetének károsodásával, a csonttömeg vesztésével járó anyagcserezavar. A betegségnek számos rizikófaktora van, többek között idült szervi károsodások, hormonális, endokrin eltérések, közöttük a cukorbetegség is.

    Cukorbetegség - Nyári veszélyek

    A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható állapot. E kór a nyári melegben komoly veszélyeket jelenthet a beteg embernek.

    Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei

    Minden betegre legalább egy ember jut, akinél még nem jelentkeztek a cukorbetegség tünetei, ezért nem is tud róla. Figyelemfelhívó tünet lehet a szomjúság, a nehezen gyógyuló seb, de a diabétesz az esetek többségében kezdetben tünetszegény, a panaszok alapján nehezen felismerhető.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.