Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

A cukorbetegség több módon befolyásolja a szívbetegség kockázatát. Egyrészt a nem megfelelően kezelt cukorbetegség komoly kockázati tényezője a szívbetegség kialakulásának, hiszen az erek károsodása áll a háttérben Másrészt azok a cukorbetegek, akik olyan kockázati tényezőkkel élnek együtt melyek szív-érrendszeri betegségre hajlamosítanak, még nagyobb eséllyel betegednek meg.

Tudta? Az egészségesekhez képest cukorbetegeknél nagyobb a valószínűsége:

 • a szívinfarktusnak és egyéb szív-érrendszeri megbetegedéseknek - férfiaknál kétszeres, nőknél háromszoros a kockázat,

 • a szívinfarktus utáni szövődményeknek, pl. angina (mellkasi fájdalom), szívelégtelenség,

 • a szívbetegség miatti halálozásnak.

A magasabb vércukorszint, tovább növeli a diabéteszes szívbetegség kockázatát. A normálisnál magasabb vércukorszint még azoknál az embereknél is kockázati tényező, akik nem cukorbetegek.

A 2-es típusú cukorbetegség növeli az úgynevezett csendes szívbetegség kockázatát is – ez olyan szívbetegség, amely tünetmentesen évek alatt alakul ki.

További kockázati tényezők

A szívbetegedések kockázatát egyéb tényezők is növelik a cukorbetegeknél. Nézzük meg, tudunk-e valamit tenni ellene?

Kontrollálható kockázati tényezők

A cukorbetegség szövődményei

A diabétesszel diagnosztizált betegek nagyon fontos napi feladata a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása, ennek hiányában ugyanis számos szövődmény fenyegetheti őket. Kiemelendő terület a cukorbetegek lába, amely folyamatos odafigyelést és ápolást igényel. Szövődmények, melyeket minden cukorbetegnek ismernie kell

 • Túlsúly, elhízás – A jelentős súlytöbblet növeli a szívbetegség és a szívroham kockázatát. A túlsúly és elhízás a szívbetegségek egyéb rizikójával (pl. magas vérnyomás, magas koleszterinszint) is összefüggésbe hozhatók. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők többsége túlsúlyos.

 • Egészségtelen koleszterinszint - Ez magába foglalja a magas LDL-koleszterinszintet (úgynevezett rossz koleszterin) és az alacsony HDL-koleszterinszintet (úgynevezett jó koleszterin).

 • Magas vérnyomás – A vérnyomás akkor tekinthető magasnak, ha értéke többször is 140/90 Hgmm, vagy annál magasabb. Ha cukorbetegsége vagy krónikus vesebetegsége van, akkor 130/80 Hgmm vagy annál magasabb érték számít magas vérnyomásnak.

 • Dohányzás – A dohányzás károsíthatja és rugalmatlanná teheti a véredényeket, egészségtelen koleszterinszintet okoz, és emeli a vérnyomást. Emellett korlátozza a test szöveteibe jutó oxigén mennyiségét is!

 • Prediabétesz – Ez olyan állapot, melyben a vércukorszint magasabb a normálisnál, ez a cukorbetegség előszobája. Ha prediabétesze van, és nem tesz lépéseket annak kezelésére, valószínűleg 10 éven belül 2-es típusú cukorbeteg lesz.

 • Testmozgás hiánya – A fizikai aktivitás hiánya súlyosbíthatja a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőit, így az egészségtelen koleszterinszintet, magas vérnyomást, a cukorbetegséget és a túlsúlyt vagy elhízást is.

 • Egészségtelen étrend – Az egészségtelen étrend növeli a szívbetegség kialakulásának veszélyét. A telített- és transzzsírokban gazdag, magas koleszterin-, só- és cukortartalmú étrend súlyosbítja a szívbetegség egyéb kockázati tényezőit is.

 • Stressz – A stressz és szorongás növelheti a vérnyomást és a szívinfarktus kockázatát. A stressz emellett közvetve is emelheti a szívbetegség kockázatát, hiszen stresszes állapotban nagyobb a valószínűsége a dohányzásnak, vagy a magas zsír-és/vagy cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának.

Nem kontrollálható kockázati tényezők

 • Életkor – Az életkor előrehaladtával a szívbetegség és szívroham kockázata nő. Férfiaknál 45, nőknél 55, míg cukorbetegeknél 40 éves kor felett nő a szívbetegség kockázata.

 • Nem – 55 éves kor alatt a nőknél alacsonyabb a szívbetegség kockázata, mint a férfiaknál, ám ezután mindkét nemnél hasonló arányban növekszik a betegség kialakulásának veszélye.

 • Korai szívbetegség családi előfordulása – A szívbetegség kockázata emelkedett, ha az Ön édesapjánál vagy fiútestvérénél 55, édesanyjánál vagy lánytestvérénél 65 éves kor előtt diagnosztizáltak szívbetegséget.

 • Preeclampsia – Ez az állapot terhesség alatt alakulhat ki. Két fő tünete a magas vérnyomás és a vizelet megnövekedett fehérjetartalma. A preeclampsia a szívroham, a szívelégtelenség és a magas vérnyomás élethosszig tartó megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; nhlbi.nih.gov
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

HU_DIA_0218_00123, lezárás dátuma: 2018. 02. 07.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Az édesítőszerek szerepe a...

Miért használjanak cukor helyett édesítőszert a cukorbetegek? Milyen édesítőszerek vagy édesítőszer-típusok ajánlottak a számukra? Vannak-e, amik...

A cukorbetegség szemészeti...

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

Tippek, ha cukorbeteg van a családban

A diabétesz olyan betegség, mely egyedül nehezen kezelhető. A betegnek nagy segítséget jelent, ha családtagjai, barátai is tisztában vannak a...

Az inzulinkezelésről általában: a...

Az inzulin fontos szerepet játszik szervezetünk anyagcseréjében. Inzulin hiányában, vagy hatásának csökkenésekor elmarad a sejtek glükózfelvétele...

Az inzulinok típusai - Humán és...

A vér cukorszintjét a szervezet bonyolult, összehangolt szabályozó mechanizmus révén tartja egyensúlyban, melyen belül legfontosabb szerep a...

A rendszeres séta csökkenti az...

Nem hiába mondják, hogy a kutya segít az egészségünk megtartásában, gondoljunk csak a napi kötelező sétáltatásra. 65 év felett ugyanis a...

Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem...

A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.