Szövődmények, melyeket minden cukorbetegnek ismernie kell

szerző: Rising Károlyné alelnök - Diabétesz-láb Szövetség
frissítve:

A diabétesszel diagnosztizált betegek nagyon fontos napi feladata a vércukorszintjük megfelelő szinten tartása, ennek hiányában ugyanis számos szövődmény fenyegetheti őket. Kiemelendő terület a cukorbetegek lába, amely folyamatos odafigyelést és ápolást igényel.

Mik a cukorbetegséghez kapcsolódó leggyakoribb szövődmények?

Emelkedett, rendezetlen vagy ingadozó vércukorszint mellett tudni kell, hogy a cukorbetegség mellé egyéb betegségek is társulnak, illetve társulhatnak. Személyenként változó, hogy a leggyakoribb szövődmények milyen sorrendben jelentkeznek vagy milyen súlyossági fokban. Ezek lehetnek:

  • látásromlás és akár vakság,
  • idegi elváltozások, neuropátia,
  • érelváltozások a kiserektől a nagyerekig, fekélyek kialakulása,
  • nephrológiai, vese problémák, pl. művese kezelésre szorul a beteg,
  • csont- és ízületi elváltozások,
  • statikai változások, nyomáspontok,
  • bőrelváltozások, sebek,
  • fertőzések.

Hogyan ismerem fel, hogy neuropátiám lehet?

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye a neuropátia. Más-más tünetet érzékelhet, ha szenzoros (érző ideget érintő), ha motoros (mozgató ideget érintő) vagy ha autonóm (vegetatív) neuropátiája van. Kérdezés nélkül is mondja el a diabetológusának, ha úgy érzi, mintha hangyák másznának vagy abroncs lenne a lábán, ha csaláncsípéshez hasonló égető érzést tapasztal lábán vagy lábszárán! Jelezze, ha érzéketlennek tűnik a lába, lábfeje; ha se a hideget, se a meleget nem érzi úgy, mint korábban. Jelezze a fájdalmakat és annak súlyosságát, típusát. Ha további műszeres vizsgálat indokolt, diabetológusa segítségével, beutalójával tovább kell mennie az általa megadott szakorvoshoz. Szakorvos dönt a gyógyszeres vagy más kiegészítő terápia szükségességéről. A cukorbetegek ezen tüneteiket és kedvező vagy kedvezőtlen tapasztalataikat szívesen megosztják egymással.

A kezeletlen, elhanyagolt neuropátia tovább ronthatja a beteg életminőségét.

Mikor mondják, hogy érzéskiesésem van?

A fájdalomérzés, tapintás-, hő- és helyzetérzés csökkenése, súlyos esetben teljes megszűnése után válik a beteg helyzete bizonytalanná. Fontos, hogy ezek felismerése után forduljon orvoshoz.

Miért sérülékenyebb a bőröm cukorbetegség alatt?

Bármilyen apró, szinte észrevétlen bőrsérülés után megindulhat a nem kívánt sebesedés, sebképződés. Az idegi elváltozás, neuropátia miatti érzékkiesés következtében a beteg nem érez fájdalmat. A bajra a váladékozó sebek szaga vagy a váladék mértéke hívja fel a figyelmet. A szövetek hiányos oxigénellátása miatt általában nagyfokú váladékképződés jelentkezhet, és ez sűrű kötéscserét indokol.

Ezt olvasta már? Lábápolási tanácsok cukorbetegeknek

A túl száraz vagy éppen nyirkos bőr a bőr védőfunkcióját nem tudja kellőképpen biztosítani. A bőrvakarás is szabad utat biztosít a kórokozóknak. A kedvezőtlen vércukorszint, a szervezet anyagcsere zavara és a fájdalomérzet kiesés tovább ronthatja az állapotot.

Miért a lábam a legveszélyeztetettebb szervem?

A cukorbetegség következtében kialakuló statikai változások jelentős része is az intő jelek közé sorolandó. Megnyilvánulásuk lehet szétterülő láb, amikor nem fér a láb a megszokott lábbelibe, kalapács ujj forma, enyhe vagy súlyos deformitások, stb. A nyomási pontok és szövetek hiányos oxigén ellátása miatt általában tipikus helyeken keletkezik a bőr folytonossági hiánya. Ha a beteg nem használ tehermentesítő eszközt, akkor a nyomási pontokon kialakul a fekély.

Hasznos lehet, ha a saját magán észlelt tüneteket feljegyzik a mért vércukor értékek mellé. Jellemző, hogy nem egyszerre ismerhetőek fel az elváltozások. Rendezett diéta és vércukorszint mellett kezdetben jól kezelhetőek a társult betegségek. Ehhez azonban ismerni kell a saját testét, annak működését. Meg kell tanulni az alap önvizsgálati módokat, fel kell ismerni az intő jeleket. Erről későbbiekben olvashat.

(Rising Károlyné, a Diabétesz-láb Szövetség alelnöke, www.sebapolas.hu)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.