Cukorbetegség diagnózis a fogorvostól?

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent:

A rendszeres fogászati szűrések nem csak a sajgó vagy szúvas fogak felismerését és kezelését teszik lehetővé, de a legújabb kutatások szerint akár a cukorbetegség gyanújára is felhívhatják a figyelmet. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa a figyelemfelkeltő jelekről beszélt.

Sokan nem tudnak a betegségükről

Akár a fel nem ismert cukorbetegséget vagy az ezt megelőző állapotot is felismerhetik a fogorvosok egy-egy vizsgálat során – ezt a hír jelent meg a Journal of Dental Research című szaklapban.

A Columbia Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a szakemberek olyan betegeknek is felhívhatják a figyelmét a gyanús jelekre, akikben addig fel sem merült, hogy cukorbetegek lennének.

A kutatás célja az volt, hogy könnyebben felismerhetővé váljon a magas vércukorszint a fogászati pácienseknél. Már korábban is kutatták a beazonosítás lehetőségeit, de most először vontak be egy ilyen irányú tanulmányba 600, 40 éves vagy annál idősebb felnőttet. Ők valamennyien Észak-Manhattanben látogattak meg fogászati klinikákat és korábban nem született cukorbetegségről vagy az azt megelőző inzulin-rezisztenciáról szóló diagnózisuk.

Fogápolási tippek cukorbetegeknek

A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A helyes fogápolás, orális higiénia, így különösen fontos a cukorbetegek számára, hiszen a nem megfelelő vércukorszint miatt, a szokásosnál sokkal nagyobb a kockázata az orális egészségügyi problémáknak. Fogápolás és cukorbetegség

A rizikófaktorok jeleznek

A résztvevőkből 530 páciens jelezte, hogy a rendelkezik bizonyos rizikófaktorral, tehát előfordult a családjában cukorbetegség, magas koleszterinszint, magas vérnyomás vagy elhízás. Ők fogászati szűrővizsgálaton és célzott hemoglobin A1c teszten vettek részt, ujjbegyből vett vér elemzésével.

Annak érdekében, hogy pontosítsák az eredményeket és beazonosíthassák a későbbi figyelemfelkeltő jeleket, a páciensek később visszatértek egy éhgyomri vérvételre is, amely egyértelműen kimutathatja a cukorbetegséget és az inzulin-rezisztenciát.

A kutatók szerint a rizikófaktorokkal rendelkező pácienseknél két fontos paraméterből jó eséllyel lehet következtetni a cukorbetegségre: az egyik a hiányzó fogak száma, a másik a mély parodontális tasakok aránya. Normális esetben ugyanis az íny és fog közti kis rés – az ínybarázda – legfeljebb 3 mm vagy annál kisebb.

Parodontózis teszt

A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Természetesen nem helyettesíti a fogorvosi vizsgálatot, még abban az esetben sem, ha jó eredményt ért el. Parodontózis tesztünk

Amikor gyulladás következtében tapadásveszteség alakul ki, ez a távolság megnő, mélyebb lesz, így otthoni hagyományos fogtisztítással már nem tisztítható.

A tasak mélyén megtelepednek és elszaporodnak a baktériumok még nagyobb gyulladást okozva, ezáltal elhanyagolt esetben tovább romolhat az állapot, még mélyebb tasakok jönnek létre, tovább romlik a fog tartószövetének állapota, amely a fog mozgathatóságához és elvesztéséhez is vezethet. Ezek a tényezők a cukorbetegség gyanújára adhatnak okot.

A szűrés sok tényezőre kiterjed

Már azt is érdemes tekintetbe venni, hogy a parodontális betegségek az első komplikációk közé tartoznak, amelyek a cukorbetegségre figyelmeztethetnek – ismerteti dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogszakorvosa. A diabétesz korai felismerését nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen így számos komoly következmény kivédhetővé válik.

Különösen jó eredményeket lehet elérni, ha a cukorbetegség megelőző állapotát, az inzulin-rezisztenciát ismerjük fel, hiszen ilyenkor az életmódbeli változtatásokkal még megelőzhető a betegség kialakulása.

Éppen ezek miatt a kevéssé közismert kockázati tényezők miatt is elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi vizit. Ilyenkor ugyanis a szakember nem csupán a szuvas fogak, de többek közt a szájüregi daganatok után is kutat. A megelőzés és a korai felismerés pedig akár életet is menthet, illetve egy komoly betegség kialakulását akadályozhatja meg.

(Orvostkeresek Egészségmagazin)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.