Kihalófélben a családi kirándulás hagyománya

Szerző: MTI

Az emberek kétharmada egyáltalán nem megy már közös családi sétákra - derült ki egy Európában és Amerikában végzett nemzetközi felmérésből.

A brit Loughborough Egyetem sporttal és egészségüggyel is foglalkozó karának tudósai a felmérés során összesen 5236 embert kérdeztek meg. A válaszadók több mint fele - 52 százaléka - bevallottan kevesebbet indul közös sétára, mint tíz évvel ezelőtt.

Ennek legfőbb okaként a családtagok érdektelenségét (45 százalékban) és az időhiányt (43 százalékban) jelölték meg. A megkérdezettek 39 százaléka szerint kevés információval rendelkeznek arról, hova lehetne kirándulásokat szervezni; 38 százalék fáradtságra, 33 százalék pedig a motiváció hiányára hivatkozott.

Az országok összehasonlításából Ausztria került ki első helyen: itt ápolják a legtöbben - átlagosan az emberek 63 százaléka - a családi séták hagyományát. Legutolsó helyen Portugália végzett, itt ugyanis az emberek 71 százaléka teljesen elhanyagolja a szokást.

A megkérdezettek nyolcvan százaléka szerint a család az étkezések alkalmával tölti el együtt a legtöbb időt. Hatvanhat százalék szerint a közös üldögélések és beszélgetések, 53 százalék szerint pedig a családi televíziózás jelenti a közös programot.

Nyugtalanító eredmény

Stacy Clemens, az egyetem humánbiológiai docense szerint nyugtalanító látni az eredményt, amely szerint "a családok világszerte elhanyagolják a test karbantartásának olcsó és hatékony formáját, a közös sétát".

A karácsony közeledtével azonban kicsit újra divatba jöhet a gyaloglás: a megkérdezettek 69 százaléka nyilatkozott ugyanis úgy, hogy ily módon dolgozza le az ünnepi falatozások miatt kialakult kalóriatöbbletet. Ebben is az osztrákok és a németek járnak az élen 86 százalékos aránnyal.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Téli depresszió vagy téli lehangoltság: Milyen jelek utalnak rá?

Elhízás Elhízás

Eltérések a laboreredményben. Mire figyeljünk?

A gyermekkori passzív dohányzás...

A dohányzó szülők számos egészségügyi kockázatnak teszik ki gyermekeiket. Többek között megnövelik annak veszélyét, hogy a gyermeknél élete...

A babakori ferde fejtartásról

Az egyik leggyakoribb csecsemőkori probléma, amikor a baba ferdén tartja a fejét. Mit érdemes erről tudni? Hogyan alakulhat ki? Milyen...

A kirándulásokra...

Miután a koronavírus elleni ingyenes és önkéntes oltást felvett magyar emberek száma meghaladta az ötmilliót, a még mindig fennálló szabályok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.