• Anyatej, a természetes védelem

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Életre szóló nyereség jelmondattal rendezik meg idén a szoptatás világhetét. Az anyatej ugyanis hosszú távon is kihat a gyermekek egészséges fejlődésére.

    Hazánkban az anyukák 30-40 százaléka táplálja a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően hat hónapos koráig csak anyatejjel kisbabáját. Ez a ’90-es évekhez képest lényeges javulást mutat, de ha összehasonlítjuk például a kormányprogram révén támogatott Guatemala adataival, ahol az egyévesek 81, a kétévesek 47 százaléka szopik, akkor van még min javítanunk.  Az anyatejes táplálás fontosságára hívja fel a figyelmet az augusztus 1-jei világnap és augusztus első hetében a szoptatás világhete is.

    -Az anya és gyermeke közötti érzelmi kötődés kialakulásában is fontos szerepet játszik a szoptatás: lényeges a szülés utáni első, közvetlen bőrkontaktus, ami segíti az anya és csecsemője közötti egymásra hangolódást. Az első hat hét, melyet nem véletlenül nevezünk  gyermekágyas időszaknak, megtanítja az édesanyát a baba testbeszédének értelmezésére. A szoptatás megnyugtatja a csecsemőt, így az kevesebbet sír. Mindemellett az édesanya egészségét is óvja: véd a csontritkulás ellen, javítja az anyagcserét, csökkenti az emlőrák és a petefészekrák  gyakoriságát. Minél tovább szoptat az anyuka, annál erősebb ez a védő hatás – sorolja az anyatej pozitív hatásait Kovács Judit, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet klinikai főorvosa.

    Hirdetés

    -Az evolúció során az anyatej összetétele úgy változott, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmazzon a csecsemő testi és szellemi képességeinek fejlődéséhez. Az emlő a vérből állítja elő az anyatejet, melynek fő alkotórészei a fehérje, a víz és a cukor, és emellett minden benne van, amire egy kisbabának szüksége van. Ezért ajánlják a szakmai szervezetek – köztük a WHO és Unicef is – kizárólag az anyatejes táplálást a csecsemők 6 hónapos koráig, és a szoptatás folytatását akár két éves koron túl is az anyatejet kiegészítve a megfelelő mennyiségű és minőségű  táplálékokkal – mondja a neonatológus.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az anyatej immunerősítő, javítja az értelmi képességeket, a szoptatás pedig természetes fogszabályzó. Az anyatejes babák ellenállóbbak az allergiák és az autóimmun betegségek – például a Crohn-betegség, az egyes típusú cukorbetegségasztmaekcéma – ellen, ritkábban híznak el serdülőkorban, és kevésbé hajlamosak a magas vérnyomásra továbbá az érelmeszesedésre. Ezek az  anyatejes táplálás életre szóló hatásai. Rövid távon is jótékony:  a szülés utáni 1-2 órában termelődő előtej például „filmszerű” bevonatot képez a beleken, ami védi a tápcsatornát a fertőzések ellen, és elősegíti a gyermek immunrendszerének fejlődését is. Az anyatejben található érlelő anyag előkészíti a gyomrot és a béltraktust annak későbbi funkciójára, az emésztésre, és a szüléssel járó stressz ellen is védelmet nyújt.

    Életmentő anyatej - Miért jó a csecsemőnek, ha féléves koráig szopik?

    Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) augusztus első hetét a szoptatás világhetévé nyilvánította. Az 1990. augusztus 1-jén elfogadott nyilatkozat felszólítja a kormányokat: biztosítsák az édesanyáknak, hogy csecsemőiket hathónapos korukig kizárólag szoptathassák, majd 1991. február 15-én megalakult a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (WABA). A WHO 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej világnapjává. Életmentő anyatej - Miért jó a csecsemőnek, ha féléves koráig szopik?>>

    (Debreceni Egyetem)

     

     

     

    Legutóbb frissült: 2014.07.31 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Fogamzásgátlás szülés után

    A szülést követően (akár természetes úton történik, akár császármetszéssel) az anya szervezetében olyan hormonális változások következnek be, amelyek elindítják az anyatej termelődésének folyamatát. A változást az okozza, hogy a szülés során az újszülöttön kívül a méhlepény is távozik az anya szervezetéből, amely a magzat táplálásán túlmenően fontos hormontermelő szerv is egyben.

    5+1 érdekesség az anyatejről

    A szoptatás egyszerű, kényelmes és biztonságos, az anyatejben a kicsi fejlődéséhez szükséges összes tápanyag megtalálható. Az Anyatejes Táplálás Világnapján dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusának segítségével hívjuk fel a figyelmet a szoptatás fontosságára.

    A szoptatás világhete - Az anyatejes táplálás jelentősége

    Világszerte évente 820 000 gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya.

    Folyadékpótlás kisgyermekkorban

    A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás csecsemőknél könnyen vezethet kiszáradáshoz, nagyobb gyerekeknél pedig csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki. Mikor, mit és mennyit igyanak a gyermekek?

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    A hatékony szoptatás feltételei

    A szoptató édesanyák egyik leggyakoribb félelme, hogy nem képesek a csecsemőjük számára elegendő anyatejet termelni. Annak eldöntésére, hogy a szopott mennyiség megfelelő-e, a mérleg csak részben ad támpontot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.