Haematoma, vérömleny - Mi állhat a kialakulásának hátterében?

Dr. Árki Ildikó
szerző: Dr. Árki Ildikó, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

Lila, kék, majd zöld-sárga foltok láthatók a bőrünkön kisebb-nagyobb sérülések, ütések nyomán.

A téma cikkei
5/1 Vérömleny
5/2 Mit kell tudni a zúzódásokról?
5/3 Vérömleny kezelése
5/4 Vérömleny terhesség alatt
5/5 Vérömleny a köröm alatt

A kék-lila foltok, amelyek leggyakrabban fizikai hatások következtében jönnek létre, a véredények sérüléseiből származnak. Vér lép ki az érpályából a szövetek közé. Enyhébb sérülésnél a bőrben, erőteljesebb, mélyebb sérülésnél pedig általában az izomszövetben jön létre a vérömleny. Ez sok esetben duzzanattal és fájdalommal jár. Sokszor kisebb ütéseket nem is veszünk szinte észre, és a kis erőbehatás következtében csak másnapra jön létre kék folt, duzzanat. Nagy sérülésnél gyorsan létrejön a vérömleny, fájdalmas duzzanattal. Minél mélyebb sérülésről van szó, annál kevésbé látható a haematoma. Nagyméretű, mélyen fekvő vérömlenyeknél gyakrabban szükséges az orvosi beavatkozás.

Miért alakul ki a véraláfutások váltakozó színe?

A felületes sérülésnél a bőrben lap szerint terjedő véraláfutás (suffusio) keletkezik. A vérömlenyek, véraláfutások jellegzetes színe a vörösvértestekben található vastartalmú haemoglobinból ered. A haemoglobin lebomlása során keletkező vegyületek adják a véraláfutások változó színét, a lila-kék foltok idővel zöldessé majd sárgássá válnak. A vérömlenyek gyógyulásuk során felszívódhatnak vagy szervülhetnek. Gyógyulásuk függ a sérülés helyétől és erősségétől, sokszor hetekig is tarthat. Általános kezelésük a jegelés, borogatás, a vérömleny felszívódását elősegítő krémek használata.

Hol és miért alakulhat ki vérömleny?

Vérömleny nemcsak a bőrben vagy izomban jöhet létre, hanem még mélyebben fekvő területeken, például a csonthártya alatt, amely csak képalkotó vizsgálattal fedezhető fel. Speciális helyeken is kialakulhat, súlyos állapotot hozhat létre. Erre a legjobb példa a koponyasérülések során létrejövő epidurális és subdurális vérzés, haematoma. Előbbinél a koponya és a keményagyhártya, utóbbinál az agyhártyák közötti bevérzésről van szó. Vér kerülhet az ízületi üregekbe vagy a mellüregbe súlyos sérülések során.

Gyakran előforduló, enyhe hatásra létrejövő súlyos haematoma - például térdízületi bevérzés - véralvadási zavarra, vérzékenységre utalhat. Még kisebb sérülések esetén is a szokásosnál súlyosabb vérzésekkel kell számolni K-vitamin-antagonista véralvadásgátló gyógyszert (acenokumarol, warfarin), vagy aspirint és más vérrögösödést gátló készítményt szedő betegek esetében.

Az enyhe behatásra, könnyen kialakuló vérömlenyek olykor súlyos betegségek kísérői is lehetnek, pl. leukémiáé, myelodiszpláziás szindrómáé.

Véralvadási zavarok és fogamzásgátlás
A vér csodálatos képessége, hogy az ereken belül folyékony halmazállapotban kering, de amint kikerül a vérpályából (illetve egyéb tényezők hatására) megalvad, és szilárd halmazállapotúvá válik. Véralvadási zavarok és fogamzásgátlás

Dr. Árki Ildikó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.