Hirdetés
   • Támad a lábgomba!

    Szerző: Független Hírügynökség

    A leggyakoribb nyári fertőzés okozója, a lábgomba a hazai strandokon is jelen van. A fürdőzőknek nemcsak ettől kell tartaniuk: nem ritka a fürdőzés után a hasmenés, a középfül-gyulladás és a láz sem.

    Lábgomba teszt


    A lábgomba egy nagyon gyakori fertőző betegség. A lábgomba-fertőzés rizikója megbecsülhető az alábbi teszt kitöltésével. A lábgomba teszt kitöltése>>

    A lábgombát nem a vízben, hanem a medence peremén lehet összeszedni, a kórokozó ugyanis a fa-, háncs,- és gumifelületeken telepszik meg. - mondta el a Független Hírügynökségnek Dr. Kádár Mihály, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiéniás Főosztályának vezetője.

    A lábgomba tünetei először a lábujjak között és a talpon jelentkeznek, ide tartozik a kínzó viszketés, a bőr hámlása, kipirosodása, vagy berepedezése. A gombával fertőzött köröm sárgás színű lesz, formája eltorzul, később pedig nyomásra fájdalmas lehet. Gyakran egyik körömről terjed a másikra, a tünetek pedig tartós kezelés után is kiújulhatnak.

    Hirdetés

    A lábgomba tünetei

    Ha lábgombáról (tudományos nevén Tinea pedis) beszélünk, legtöbbször Dermatophytonok által okozott fertőzésre gondolunk.
    A lábgomba tünetei>>

    Dr. Kádár Mihály szerint mindig ajánlott a parton papucsban közlekedni, a lábujjakat pedig szárazon kell tartani. Ezenfelül kerülni kell a zárt cipőket is. A lábgombát 3-6 hétig kell kezelni, az erre kifejlesztett kenőcsök ugyanis először csak a szaporodást gátolják. A súlyosabb fertőzésnél érdemes felkeresni a bőrgyógyászt is, hogy célzott kezelést kapjon a bőrfelület.

    A gyerekek sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a fürdőhelyeken. A gyermekmedencék vize ugyanis sokkal melegebb, így jó táptalaj a különböző kórokozóknak, másrészt pedig pancsolás közben gyakorta kerül víz a szájukba. Szüleik többnyire hasmenéssel, fül-panaszokkal, lázzal, vagy felsőlégúti megbetegedésekkel viszik őket orvoshoz.

    Természetes vizeinkre nem lehet panasz, hiszen például a Balaton vízminősége kitűnőt kapott az európai fürdőhelyekről szóló június eleji felmérésben. A magyar tenger menti strandok túlnyomó többsége nemcsak a kötelező, hanem az ajánlott higiéniai normáknak is megfelel. Piros jelzést csak a Duna alsó, illetve a Tisza felső folyásánál kiépített néhány fürdőhely kapott.

    (FH)

    Módosítva: 2008.06.10 09:42, Megjelenés: 2008.06.10 09:42
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Férfiegészség

    Férfiegészség

    Balogh Mária, újságíró

    A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

    Fejfájások elterjedtsége

    Fejfájások elterjedtsége

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

    Lábgombára gyanakszik? Íme, a tünetek

    Ha lábgombáról (tudományos nevén Tinea pedis) beszélünk, akkor térségünk egyik legelterjedtebb fertőző betegsége a téma. Ennek ellenére kevesen ismerik fel a tüneteit, ezért nem is kezelik azt.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    Láthatatlan veszély a medencék környékén

    A víz nemcsak felüdülést jelenthet a nyári hónapokban, hanem igen jó közvetítő közeg is lehet számos baktérium, vírus és gomba számára. Ha nem vigyáznak a medencék tisztaságára, ezen kórokozók felszaporodva a fürdőzők megbetegedését okozhatják.

    Nyáron gyakoribb a gombásodás - Napgomba és atlétaláb

    Ma Magyarországon a lakosság 60-70 százalékának van valamilyen gombás eredetű panasza, ezen belül a körömágyon megjelenő fertőzés az egyik leggyakoribb: nagy esély van rá, hogy legalább egyszer életében mindenki átesik egy ilyen problémán.

    A melanoma szűrése életet menthet(ne)

    A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint az elmúlt 15 évben kétszeresére nőtt a melanomás esetek száma, éves átlagban 2800 új diagnózis születik hazánkban. Ez a rákfajta se válogat, mindkét nemnél, bármely életkorban kialakulhat - gyakran érint fiatalokat, nőket. Az UV sugárzásnak való kitettség a legnagyobb kockázati tényező, ezt növeli - az örökölt hajlam mellett -, ha sok vagy szabálytalan megjelenésű anyajegy van a bőrön.

    Hogyan kezelhető a lábgomba, és hogy előzhető meg a kialakulása?

    A lábgomba könnyen kezelhető. Kezelés nélkül azonban csak ritkán szűnik meg, sőt tovább is terjedhet.

    A lábgomba

    A lábgomba (atlétaláb) kellemetlen tünetekkel járó fertőzés, amelyet fonalas gombák okoznak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.