Ne hagyjuk ki a gyógytornát a lábadozás idején!

Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ
megjelent:

Hajlamosak vagyunk lebecsülni egy sérülés, vagy műtét után a rehabilitáció, a gyógytorna jelentőségét, mert azt gondoljuk, ha már megfelelően tudjuk végtagjainkat mozgatni, akkor minden problémától megszabadultunk a gyógyulási időszak alatt.

Praktikus tanácsok

Elsősorban nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosuljon az, hogy egészségének megőrzése érdekében saját maga tehet a legtöbbet. Bizony egyre több azoknak a száma, akik mozgásszegény életmódot élnek, ülő vagy álló munkát végeznek. Praktikus tanácsok, konkrét tornagyakorlatok: derékfájás, hátfájás és mozgásszervi panaszok ellen.

Csakhogy szervezetünk hosszú távú érdekei úgy kívánják, hogy erre is megfelelő időt és energiát fordítsunk. Ma már számos módszer: gyógytorna, manuál- és fizikoterápia közül választhatunk. Nem kell ahhoz műtéten átesni, elég egy ártatlan bokaficam, amely után a szakemberek valamilyen rehabilitációs kezelést ajánlanak a teljes gyógyulás érdekében.

A már említett és egyébként leggyakoribb végtagi sérülés esetén, amely egy óvatlan pillanatban, rossz mozdulat miatt is megtörténhet, könnyen beduzzadhat a bokánk. Ha felelősségteljesek vagyunk, felkeressük az orvost, aki az esetek nagy százalékában néhány hétre bokarögzítő kötést ad a betegnek.

Két-három hét alatt, mivel a panaszok csökkennek, vagy teljesen elmúlnak, a beteg úgy tekinti, hogy meggyógyult a bokája. Közben csupán annyi történt, hogy a rögzítéssel tehermentesítettük a sérült szalagot és elősegítettük a gyógyulását. Ez azonban nem elegendő, hogy a szalag el tudja látni az eredeti funkcióját – fogalmazott Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ lábsebésze.

Annak érdekében, hogy a bokaficam ne történjen meg újból, nagyon fontos részt venni egy rehabilitációs programon, amely ebben az esetben bokastabilizáló gyógytornát jelent.

Az arthrosis rehabilitációja

Az arthrosis világszerte a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, amely leginkább a térd, a csípő és a kéz kis ízületeit érinti. A folyamat az ízület egészének betegsége, az ízület valamennyi alkotó elemének folyamatosan előrehaladó (progrediáló) károsodása, aminek végeredménye a fájdalom és mozgászavar. Az arthrosis rehabilitációja.

Gyógytornász vezetésével bokaerősítő, bokastabilizáló, bokahelyzet érzékelést helyreállító gyakorlatsorokkal erősítik meg a testrészt, az idegrendszer pedig megtanulja kivédeni az esetleges rossz mozdulat miatti kifordulást. Ehhez speciális instabil felületeket biztosító gyógytorna eszközöket használnak a foglalkozások során és olyan gyakorlatokat végeznek, amelyekkel modellezni lehet a bekövetkezhető szituációkat. Enélkül azonban nem tud megerősödni a bokaízület és nem lehet megtanítani a sérülés utáni helyes mozgásra.

A gyógyszerszedés nem megoldás!

Rendkívüli jelentőségű a rehabilitációs kezelési módszerek alkalmazása vállfájdalmak esetében is. Nem feltétlenül a műtét jelenti a megoldást: gyógytornával sokat tehetünk a vállízület mozgás tartományának visszaállításáért.

Az ortopéd-traumatológus szerint szintén sokakat érint, szinte népbetegségnek számít a derékfájás. Nem a gyógyszerszedés a megoldás, hiszen így csak tünetet kezel a panaszos, a kiváltó okokat nem.

Az állandósult deréktáji panaszok hátterében többnyire a csigolyák nem megfelelő mozgása áll egy állandó ülőmunka, illetve extrém fizikai terheléssel járó tevékenység esetében. Akárcsak lehetnek veleszületett gerincoszlopi eltérések, deformitások is a problémák hátterében. Ilyenkor manuálterápiás kezelés segíthet: kézi manipulációval igyekeznek a csigolyák normál anatómiai helyzetét visszaállítani, illetve erősítő és nyújtó gyakorlatokkal fenntartani.

Sokszor a gyógytorna mellett más módszert is alkalmazunk a teljes gyógyulás érdekében: a fizikoterápia során elektromos-, lézeres-, mágneses-, ultrahangos-, fényterápiás gépekkel igyekszünk a betegséget helyileg kezelni. Ezek a módszerek ízületi túlterhelésre, ínhüvely-gyulladásra egyaránt jó hatással vannak – tette hozzá a szakember.

(Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ)

Cikkajánló

Gyógytorna
Az emberek nagy többsége szívesebben jár fizikoterápiás kezelésekre, mint gyógytornára. Pedig hosszú távon a gyógytorna a leghatékonyabb kezelési mód a derékfájás, gerincbántalmak, hátfájás, lúdtalp, nyaki fájdalom, csontritkulás és egyéb mozgásszervi panaszok esetében.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.