Allergia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Allergia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Tehéntej-allergia és laktózintolerancia

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
2022-01-14 14:33

A két betegség közti különbségek és hasonlóságok gyakran keverednek a köztudatban, pedig lényeges eltéréseket találunk mind a kiváltó okok, mind a kezelés terén. Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus segítségével összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A gyógyszerallergia

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
2022-01-10 07:36

Leggyakrabban antibiotikumok és egyes gyulladáscsökkentők okoznak allergiás reakciókat, ugyanakkor a nem kívánt hatásokat csak kis mértékben okozza az allergia.

Mit kell tudni a tejfehérje-allergiáról?

WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
2021-12-28 12:33

Sokan nem tudják, hogy az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, így a tejallergia (tejfehérje-allergia), azaz a kazeinallergia sem keverendő össze a tejcukor-érzékenységgel, azaz a laktózintoleranciával!

Mi okozza a dióallergia kialakulását?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
2021-12-24 20:36

A mogyoróallergia mellett a dióallergia tartozik a leggyakoribb ételallergiák közé. Cikkünkből megismerheti a betegség kialakulásának módját, tüneteit, kezelését, valamint megelőzését is.

Húsallergia - okok, tünetek és kezelés

WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-12-23 13:03

Ha húsfogyasztást követően bedugul az orrunk, vagy épp folyni kezd, hányingerünk támad, vagy bőrkiütéseink lesznek, akkor elképzelhető, hogy húsallergiánk van.

Ételallergia vagy ételintolerancia?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2021-12-14 05:03

Mivel az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés), gyakran összekeverik a kettőt.

Tejallergia - Tények és tévhitek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
2021-10-26 20:36

A tej és a tejtermékek Magyarországon alapélelmiszernek számítanak, számos ételt és italt készítenek belőle, valamint sok élelmiszerben is megtalálható alapanyag, ezért étrendi elhagyása nehéz feladat, akár betegségről, akár egyéni döntésről legyen szó.

Az ételallergia és tünetei

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2021-10-09 15:06

Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
2021-09-09 11:03

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.

Mi a teendő rovarcsípés-allergia esetén?

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
2021-09-06 13:03

Ismert allergia esetén azonnal vigyük orvoshoz a beteget, ha rovarcsípés érte! A nem allergiás betegeknél a legtöbb esetben csak tüneti kezelés kell a fájdalom és viszketés enyhítésére, ám az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakció esetén feltétlenül vigyük orvoshoz a beteget!