A gyermekkori szénanátha tünetei

Allergiaközpont
megjelent:

Hazánkban a lakosság 20-40 százaléka szenved valamilyen allergiás betegségben, és a számok sajnos növekedést mutatnak. Az allergiás megbetegedések között is kimagasló gyakorisággal fordulnak elő a légúti allergiák.

Szénanátha már gyermekkorban is jelentkezhet, kialakulását csecsemőkortól kezdődően számos panasz előre jelezheti.

Az allergiás betegség a szervezet túlzott reakciója bizonyos anyagra (allergén), ami egészséges emberben nem okoz válaszreakciót. A betegség genetikailag meghatározott, de külső körülmények játszanak szerepet abban, milyen erősségben, formában jelentkezik tünetekkel.

Az allergiás betegségek klinikai megnyilvánulása rendszerint életkorok szerint megoszlást mutat. Csecsemő-és kisdedkorban főként atópiás bőrbetegségekkel találkozunk. A szénanátha megjelenése inkább a késő óvodáskor-iskoláskorra tehető, míg az allergiás asztma nagyobb gyermekeknél, fiatal felnőtteknél jelenik meg.

Allergia, vagy nátha?

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is olyan egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológus szakemberrel érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Allergia, vagy nátha? Az allergia tünetei>>

Sajnos a betegségek követhetik egymást, így az a csecsemő, akinek száraz, viszkető bőre igényelt babakorában kezelést, sokszor lesz szénanáthás és szerencsétlen esetben később asztmás. - mondta el Dr. Csányi Márta, fül-orr-gégész.

Allergiás menetelésnek nevezzük a betegségek életkor szerinti, egymás utáni megjelenését.

Ma sem tudjuk pontosan, melyik gyermek lesz asztmás felnőtt, és melyik problémás bőrű csecsemőből lesz szénanáthás kisiskolás. Mindenesetre a bőrproblémák felhívhatják a figyelmet gyermekünk allergiás hajlamára.

Tünetek és diagnózis

Óvodás korban sokszor csak elhúzódó fülgyulladások, orrmandula-műtét után is fennálló savós középfülgyulladások hívják fel a figyelmet az allergiás állapotra. Az elhúzódó felső-légúti betegségek, szem-orrviszketés, kínzó orrdugulás, reggeli tüsszögések azonban már felkeltik a gyanút, ilyen esetekben mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni. A szénanátha igazolására 3-4 éves kortól végezhető a bőrteszt.

Ekkor különböző allergéneket juttatunk – cseppentünk – az alkar bőrére, majd egy speciális kis toll segítségével megkarcoljuk alatta a bőrt. 20 perc múlva leolvasható az eredmény.

Kisebbeknél, vagy akik nem tűrik el a karcolást, vérvétellel lehet meghatározni, hogy mire allergiás a gyermek. Igazi szénanáthával 3-4 éves kor alatt csak ritkán találkozhatunk, ekkor még inkább ételallergének okoznak akár felső-légúti tüneteket.

Kerüljük a polleneket

Minden az allergiáról

Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

A szénanátha kezelésének kézenfekvő módja lenne az allergén kerülése vagy minimalizálása. Ezért fontos tudnunk, milyen pollenre érzékeny a gyermekünk. Célszerű a kritikus időszakban, magas pollenszám esetén keveset tartózkodni a szabadban, gyakran, akár naponta hajat mosni, autóban felhúzott ablak mellett utazni, napszemüveget viselni, nyaralásokat előre ennek függvényében tervezni.

Fontos az orrüreg naponta többszöri sóoldattal történő átöblítése, hiszen nem mindegy, mennyi pollen kerül a nyálkahártyára.

Léteznek különböző orrkenőcsök, melyek megakadályozzák a pollenek orrba jutását. Nagyon jó hatású a megbízható és korrekt sóbarlang-therápia.

A kezeléstől a tünetek megszűnéséig

Sok esetben azonban mindez kevésnek bizonyul, ekkor kényszerülünk helyileg ható különböző orrsprayk, szemcseppek használatára, ill gyógyszerek szedésére. Ezeknek a beállítása, meghatározása, életkor szerinti pontos adagolása szakorvos feladata!

A napjainkban forgalomban lévő készítményekkel sokszor teljes tünetmentességet tudunk elérni.
Mai tudásunk szerint az allergia nem gyógyítható, csak kezelhető betegség.

Bizonyos válogatott esetekben azonban végezhető un. specifikus immunterápia már gyermekkorban is. A kezelés lényege, hogy hosszú idő – 3-5 év – alatt fokozatosan érzéketlenné tesszük a szervezetet az allergénre. Ezzel a módszerrel tartós –akár több évtizedes,vagy akár végleges -tünetmentesség érhető el, és az allergiás betegség súlyos szövődménye, az asztma is megelőzhető.

A gyógykezelés mellett környezetünk védelme, a leggyakoribb és legsúlyosabb tüneteket okozó parlagfű irtása is mindannyiunk személyes feladata és felelőssége gyermekeink érdekében.

(Allegiakozpont.hu)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.