Lúdtalpbetét útmutató

Dr. Szilágyi Annamária
szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos - WEBBeteg
megjelent:

Ha a talpak boltozata megsüllyed, deformitás alakul ki, az az alsó végtag minden ízületére hatással van. A lúdtalp kialakulásának megelőzéséért, valamint a fájdalmas tünetek enyhítéséért sokat tehetünk mi is, lábtornával, valamint indokolt esetben a megfelelő talpbetétekkel.

Milyen gondot okozhat a kezeletlen lúdtalp?

Az egészséges láb három ponton támaszkodik fel, a sarokcsont talpi felszínén, az I. és az V. lábközépcsont fejecsén. Ezek között a pontok között alakul ki a hosszanti- és a harántboltozat. A 2 boltozat fenntartásában a csontok, a szalagok és az izmok vesznek részt. Ha a tartópillérek meggyengülnek – lazák a szalagok, gyengék az izmok, a csontok nem jó tengelyben állnak, esetleg túl nagy a terhelés (elhízás, testsúlynövekedés, terhesség, extrém fizikai igénybevétel) éri őket –, boltozatsüllyedés, lúdtalp jön létre. Haránt-, illetve hosszanti lábboltozat süllyedést különbözetünk meg (ugyanakkor ezek gyakran járnak együtt). A lábboltozatok kb. 3 éves korra alakulnak ki, tehát hároméves kor alatt nincs lúdtalp!

Lábfej anatómia
Az egészséges lábfej anatómiája

Gyakran ehhez a deformitáshoz a sarokcsont tengelyének a változása (befelé billenése) is társul, ekkor beszélünk calcaneovalgus tengelyállásról, azaz bokasüllyedésről. Ez annyit jelent, hogy a beteg a belső lábélén jár. Emiatt előbb-utóbb a térd tengelye is megváltozik, "X térd" (avagy "X láb") alakul ki.

Az alátámasztás megváltozása tehát az egész testre hatással van: befelé billen a sarok, befelé fordul a térd, sőt a csípők is enyhén hajlított helyzetbe kerülnek. Javasolt minél előbb kezelni ezeket az elváltozásokat, hogy ne alakuljanak ki maradandó deformitások.

Mikor van szükség lúdtalpbetétek használatára?

14 éves korig a legfontosabb a lábtorna! Ez pár perces gyakorlatsorból áll, melyet naponta érdemes ismételni. Sarkon, lábujjhegyen, külső lábélen járatjuk a gyermekeket, apró tárgyakat (üveggolyót, babot, apró tárgyakat) szedetünk össze a kis lábujjakkal. Amennyiben nagyon laza a gyermek szalagrendszere, sajnos a torna nem lesz elég. Az ilyen gyermeknek nem szoktak mezitláb járást javasolni, mert sajnos ez csak ront a helyzeten. Ilyen esetekben sarokdöntést szoktunk javasolni: vagy talpbetéttel, vagy gyógycipővel lehet a gyermekek sarkát kifelé dönteni. (Konfekciócipőket is gyártanak már erre a célra, supinációs cipőnek nevezik őket.)

14 éves kor felett, ha nem tudunk javítani a kialakult deformitáson, akkor lúdtalpbetétet javaslunk a talpakat erősítő torna mellé. 18 éves korig vényre írhatók, támogatással, míg a felnőttek vény nélkül tudják megvenni. Ezek a betétek megfelelő alátámasztást tudnak biztosítani, és segítenek megelőzni a talpboltozatok deformitásából következő mozgásszervi panaszokat.

Milyen talpbetétek léteznek?

Supinációs lúdtalpbetét gyermekeknek

A fenti képen supináló sarokék nevezetű betét látható, amely kifelé dönti a gyermek lábát. Vény nélkül kapható segédeszköz boltokban.

14 év felettieknek ajánlhatóak a modern, thermoplasztikus anyagból készült, különböző méretekben kapható lúdtalpbetétek.

Thermoplasztikus lúdtalpbetét

Léteznek hasonló lúdtalpbetétek, amelyek szintén jól alátámasztást biztosítanak. Nem ilyen tartósak, nem lágyulnak meg a testhő hatására, de árban kedvezőbbek.

Egyszerű gyermek lúdtalpbetét

Amikor rögzül a lábdeformitás, és már nem lehet passzívan változtatni rajta, akkor egy ilyen merev talpbetéttel csak fájdalmat, sérüléseket okozhatunk. Ezekben az esetekben puhább, de a boltozatokat megtámasztó betétek javaslunk. Szendvics betétnek hívják, puha rétegeket préselnek össze benne, parafa alátámasztással.

Szendvizs lúdtalpbetét

A képeken látható, hogy minden lúdtalpbetét megtámasztja a lábboltozatokat, valós felfelé irányuló támasztást biztosít. Nem szabad hinni a drága pénzért kínált, számítógépes technológiát csillogtató zselés betétekben! Bár kényelmesek lehetnek, ennek a betegségnek a kezelésére nem alkalmasak. Itt statikai probléma áll fenn, amely mechanikai kezelést igényel!

Léteznek még egészen puha, boltozatsüllyedést nem korrigáló talpbetétek cukorbetegek lábának védésére, sérülések elkerülésére. Ezek a talp teljes felületén próbálják alátámasztani a lábat, hogy ne alakuljanak ki nyomásnak kitett pontok, ne alakuljanak ki bőrkeményedések, sebek a beteg lábán. Teszik ezt azért, mert a cukorbetegek sérülései nagyon nehezen kezelhetők, sajnos sokszor vezetnek végtagamputációhoz. Totálkontakt betéteknek hívják ezeket a típusú talpbetéteket. Általában ortopéd cipőbe építik.

A szilikonos sarokék viselését az Achilles-ín megerőltetése vagy megrövidülése estén szoktuk ajánlani. Ezzel tudjuk tehermentesíteni az Achilles-ín tapadását, ugyanakkor lúdtalpat nem korrigál!

Szilikonos sarokék

Tanácsok a lúdtalpbetétet használóknak

  • A lúdtalpbetétet először mindenki kényelmetlennek érzi, hiszen próbálja korrigálni a kialakult deformitásokat. Azt szoktuk javasolni, hogy először csak rövidebb időre tegyék bele a cipőjükbe, szépen fokozatosan kell hozzászokni!
  • Hordjunk kényelmes cipőt! Ne szorítsuk be a lábunkat szűk, esetleg magas sarkú cipőbe, ez talpbetéttel együtt is árthat.
  • A lúdtalpbetét nem old meg mindent, más módon is sokat tehetünk a problémák megelőzéséért. Veleszületett laza, gyenge szalagrendszer esetén különösen ügyeljünk a túlsúly megelőzésére! Izomgyengeség esetén az izmok erősítése fontos a rendszeres lábtornával. Javulást sajnos csak 14 éves korig tudunk elérni, de a későbbi életkorokban is érdemes a lábat tornáztatni, ezzel lehet lassítani a romlást.
  • Ha kialakult a lúdtalp, folyamatosan hordjuk a betétet, és időnként csináltassunk újat!

Mi történik, ha nem kezeljük a lúdtalpat?

A harántboltozat-süllyedés miatt kiszélesedik az előláb, a lábközépcsontok fejecsei eltávolodnak egymástól: bütyök alakul ki. Ha a süllyedés olyan fokú, hogy a II-III-IV-es ujjak fejecse rögzül a talpi felszínen, akkor ezen ujjacskák kalapácsujj deformitást fognak mutatni. E mellett a talpi felszínen először bőrkeményedések, majd fekélyek fognak kialakulni.

Ha a hosszanti boltozat süllyed, akkor a talpi hosszú izom terhelése miatt az izom eredési pontja gyullad be, amely a sarokcsont talpi felszínén van. A gyulladás hatására meszes felrakódások alakulnak ki az izom állományában, ez a röntgenfelvételen „sarkantyúként” látható. Szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy NEM a „csontkinövés” fáj, hiszen ez nem is az! Az elváltozás a gyulladás következménye, és az izom állományában lerakódott meszes képlet okozza a panaszokat.

A lúdtalp gyógymódja a lábboltozat felfelé irányuló támasztása, a lúdtalpbetét. Nem zselés, nem lyukasztott talpbetét, és nem szilikonos sarokék, hanem a lúdtalpbetét!

Dr. Szilágyi AnnamáriaForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
Fotók: szerző magánarchívum

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.