Támadnak a pollenek: a fekete üröm

Budai Allergiaközpont
megjelent:

A tavasztól őszig tartó pollenszezon folyamatos megpróbáltatások elé állítja a pollenallergiás betegek szervezetét. A két leggyakoribb allergén növény, a fekete üröm és a parlagfű virágzása azonban még csak most kezdődik.

A fekete üröm pollenje az egyik legerősebb allergén. Gyógynövényként teája kiváló étvágyjavító, epeműködést serkentő, görcsoldó, idegerősítő hatású. Kedvező tulajdonságai mellett azonban virágpora, az arra érzékenyekből allergiás reakciót válthat ki.

A növény nagyon sok, erősen allergizáló pollent enged szélnek augusztus elejétől késő októberig. A parlagfű mellett ez a gyomnövény okozza a legtöbb allergiás megbetegedést.

Bizonyos allergének molekuláris szerkezete hasonlít egymásra (például rokon növényfajoknál), ekkor a hasonló allergénekre egyformán reagál a szervezet. Ez a keresztreakció jelensége. Ezért van az, hogy a parlagfűre érzékeny betegeknek legtöbbször az üröm is panaszokat okoz, vagy bizonyos ételek fogyasztásának hatására erősödnek az allergiás panaszok, esetleg ajak-, garat-, nyelvduzzanat, viszketés a nyelven, ritkán görcsös hasi fájdalom jelentkezik.

Ön allergiás?

Ha Ön allergiás, akkor a WEBBeteg heti rendszerességgel frissülő Pollennaptára biztosan a segítségre lesz!

A fekete ürömre allergiás beteg számára ezért ajánlott a keresztreakciót adó ételek - nyers kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó és zeller - elkerülése.

A keresztreakció gyakorisága a betegek körében 6-8 százalék, azonban a fenti ételek fogyasztásakor óvatosság indokolt, ha szokatlan reakciót tapasztal, forduljon orvoshoz, illetve attól kezdve kerülje ezek fogyasztását. A zöldségekben és gyümölcsökben található allergének nem hőtűrőek, főzés, konzerválás, fagyasztás során jelentősen csökkenthetőek allergiás tulajdonságaik.

Tanácsok a panaszok enyhítése érdekében

A fekete ürömnek van egy gyengébb virágzása júniusban is, de az nem okoz jelentős panaszokat, a betegek ritkán észlelik. A legtöbb panasz az augusztustól októberig terjedő időszakban tapasztalható. Dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa tanácsolja, hogy ebben az időszakban a beteg napos, szeles időben, ha teheti ne töltsön hosszú időt szabadban.

Ágyneműjét ne szárítsa a szabad levegőn. Lehetőleg minden este mosson hajat, mert a napközben a hajába ragadnak a pollenek,( férfiaknál a szakáll is "pollencsapda) mikor lefekszik, a párnájára hullanak és egész éjszaka töményen belélegzi őket. Vonaton, buszon nyitott ablaknál a menetiránynak háttal utazzon, hogy a huzat ne csapja az arcába a polleneket.

Immunterápia az allergia ellen

Az immunterápia hatékonyan alkalmazható fekete üröm allergia esetén is. Az eredményes kezeléshez már most, a növény virágzásának időszakában jegyezzünk fel minden tünetet, hogy a decemberi kezelést megkezdhessük.

Irodalmi adatok és a tapasztalat szerint az esetek 60-65 százalékában már az immunterápiás kezelés megkezdését követő első pollenszezonban számottevően csökkennek a tünetek, de az igazi javulás a második évben szokott bekövetkezni.

(Budai Allergiaközpont)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.