Egy ritka allergia rejtélyes tünetei

Szerző: Medipress
Megjelent: 2011.03.26

Mikor Marti Stanley azzal hozakodik elő, hogy a brokkolitól kiütést kap, mindenki azt gondolja, ez csak egy kifogás, hogy a tányér szélére tolhassa. Ha folytatja, hogy a zöldbab, a spenót, a rákfélék, az eper, a hüvelyesek és a körte hasonló csúnya tüneteket okoz, ráfogják, hogy elmentek neki otthonról.

Ha még arról is említést tesz, hogy nem ehet semmilyen konzerv terméket, sem csokoládét, mert anafilaxiás sokkot kaphat tőlük, akkor az összes vendéglátó elátkozza.

Mindenki azt mondja rólam, hogy nem vagyok egyszerű eset - kesereg a 49 éves Marti, aki London délnyugati részén él. Ha viszont nem hívom fel a figyelmet erre, akkor bármelyik felsorolt étel fogyasztása után feldagad az arcom, mint a lufi, kiütéses lesz a mellkasom, az ujjam és a hátam. Sokszor végződött már egy-egy étkezés a sürgősségi osztályon. Ez egy rémálom.

A nikkel egy nyomelem, számos formában fordul elő a környezetünkben. Marti azonban egy a több millió brit közül, aki allergiás rá, ráadásul extrém mértékben. Lindsay McManus, az Allergia UK szóvivője elmondta, hogy a britek nagyjából 10 százaléka érzékeny a nikkelre valamilyen mértékben.

A nikkel szinte mindenhol megtalálható

A nikkelel erősítik meg a lágy fémeket, mint például az aranyat is, így mindenhol megtalálható: az ékszerekben, pénzérmékben, a melltartó kapcsaiban, öveken, óraszíjakon, stb. Az ételek némelyikében is ott van. A nikkel a termőföld és az irtószerek útján kerül a táplálékba, vagy azokról az eszközökről, melyekben tárolják, vagy amelyekkel feldolgozzák (például a konzerv tonhal esetében a halban és a dobozban is megtalálható).

Dr. Adam Fox, a londoni Guys' & St Thomas' Kórház konzultáns gyermekallergológusa szerint a nikkelérzékeny emberek többségének kontakt allergiája van. Ha hosszabban érintkeznek ezzel a fémmel, akkor bőrgyulladás alakul ki náluk. Az immunrendszer túlzott működése indul be, megtámadja az egészséges sejteket és szöveteket, ettől duzzad meg, vörösödik be, száraz ki és repedezik fel a bőr. A gyulladásos reakció a nikkellel való érintkezés következtében alakul ki. Martinál a kiütések testszerte jelentkeznek, ha nikkeltartalmú ételt eszik. Ez inkább gyerekekre jellemző.

A kontakt nikkelallergia bőrteszttel diagnosztizálható

Az a baj, hogy sok ember évekig találgatja, mi okozhatja a rejtélyes tüneteket, állítja Lindsay. Ezért fontos, hogy aki krónikus dermatitiszben szenved, menjen el bőrgyógyászhoz, aki be tudja határolni a bűnös irritáló anyagot. Martinál is csak akkor derült fény a bűnösre, mikor az állapota rosszabbodni kezdett.

Nikkel allergia: fejfájás és fáradékonyság

Hazánkban a lakosság 30 százaléka szenved a nikkel allergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya. A nikkel allergia tüneteit számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja. Nikkelt tartalmazhatnak például nem csak egyes ékszerek, de övcsatok, rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt akár a szemüvegkeretek és egyes kozmetikumok pl. szemhéjtus, vagy hajfesték is. Nikkel allergia: fejfájás és fáradékonyság

Emlékszem, gyerekkoromban mindig vörös, viszkető folt jelent meg a hasamon, ha farmert vettem fel. Most már tudom, hogy a gomb miatt, de akkor egyszerűen csak nem vettem róla tudomást. Majd 14 évesen kilyukasztattam a fülem, de ugyanez történt, és el kellett távolítanom az ékszert. Most sem hordhatok olcsó bizsut. 2007-ben jött el a poklok pokla, mikor elhatároztam, hogy ráncba szedem magam. Leszoktam a dohányzásról és átalakítottam az étrendemet - mesélte kálváriáját az asszony.

Marti a gyorsételeket, rágcsálnivalót és pizzát friss zöldségre és gyümölcsre cserélte. A fehér kenyérről is lemondott. Szinte már másnap elviselhetetlenné vált a viszketés. Bizonyos krémek átmenetileg segítettek, de valahol mindig jelentkeztek a kiütések.

Még orvoshoz is elment, mikor a bőrtünetek mellé az arca is feldagadt, és saját bevallása szerint úgy nézett ki, mint az elefántember.

Anafilaxiás sokk a brokkolitól

A háziorvos a latex kesztyűre tippelt, amit Marti fogorvosa használt a nő vizsgálata során előző nap, de allergiatesztre küldte a Guy's Kórházba. A latex mellett további 12 allergénre vizsgálták, de egyik sem lett pozitív. Igazából az előző esti brokkoli volt a ludas, de ezt akkor még nem tudhattam - idézte fel Marti. A következő évben létezni sem tudott a krémek nélkül, és hetente kötött ki az orvosnál, de egyikük sem jött rá, mi lehet a baj.

2008 végén egyik nap Marti arra ébredt, hogy alig tudja kinyitni a szemét. Az arca és az ujjai teljesen kivörösödtek és bedagadtak. Felhívta a testvérét, aki azonnal felkereste és a sürgősségi osztályra vitte. Ott közölték vele, hogy anafilaxiás sokkot kapott.

Néhány embernél az allergia miatt az immunrendszer egy része túlzott reakcióba lép, és hisztamint bocsát ki - magyarázta Dr. Fox. Ez egy teljesen más rész, mint ami a bőrgyulladást okozza. A hisztamin azonnali, és potenciálisan halálos allergiás reakciót indít be (anafilaxiás sokk). Leggyakrabban a mogyoró, a tojás, a tenger gyümölcsei vagy méhcsípés okozzák.

Az étkezési napló segített

Martit most először kérdezték ki arról, hogy mit evett. Egy hónapig kellett étkezési naplót vezetnie. Furcsán hangzik, de akkor kezdtem kapcsolatot felfedezni az elfogyasztott ételek és az allergiás reakciók között. A kásától mindig kiütéses lettem. A csokitól az ujjaim dagadtak be. Egy hónappal később a táplálkozási tanácsadó csak belelapozott a naplómba és már mondta is, hogy a nikkelre vagyok allergiás.

Két év telt el, és Marti egyre jobban képes együtt élni betegségével. Ez nem az egyszerűbb allergiák közé tartozik, de valahogy ki kell bírni. Az egyik vigaszom az, hogy bort legalább nyugodtan ihatok. Az antihisztaminok segítségével pedig a legkedvesebb ételeimről sem kell lemondanom. A csoki ugyanis nagyon gazdag nikkelben, de nem tudnék nélküle élni.

(Medipress)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fűtési szezon Fűtési szezon

Évente legalább egyszer mindenki ellenőriztesse a fűtőeszközét!

A túlhajszoltság átka A túlhajszoltság átka

Potenciagondokkal is szembesülhetnek a stresszes életmódú férfiak. (x)

Allergia is okozhat fülpattogást

Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben.

A napokban tetőzik a pollenszezon

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Implantátumra vár? Műtét előtt...

Amerikai kutatók az ortopédiai implantátumok beültetése előtt mindenkinek fémallergia-vizsgálatot javasolnak. Ha csak a műtét után derül ki az...

Nikkelallergiások ne egyenek...

Kevésbé ismert, hogy a nikkelallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis bizonyos ételek is...

Nikkelallergia: fejfájás és...

Hazánkban a lakosság 30 százaléka szenved a nikkelallergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya. A...

Fürdőruha, bizsuk, paradicsom - a...

Viszketés, bőrpír, fejfájás és fáradékonyság. A nikkel allergia jól látható tünetekkel jár, amelyek megnehezítik a beteg mindennapjait. Mit...

A nikkel allergia kezelhető!

Vörös foltok, kiütések és viszketés – a nikkel allergia jól ismert tünetei. Kialakulásukhoz sok esetben elég egy rosszul megválasztott...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.