• Mi okozza a gyakori savproblémákat?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Régen azt gondoltuk, hogy a felső hasi diszkomfortérzés, gyomorégés vagy korai teltségérzés hátterében sok vagy kevés gyomorsavtermelés áll. Ez az elképzelés mára már megdőlt.

    Reflux és elhízás

    Az utóbbi évtizedekben nőtt a gastrooesophagealis reflux (GERD) tüneteinek és különböző komplikációinak a gyakorisága. Ezzel szinte párhuzamosan emelkedik az elhízott emberek aránya a populációban elsősorban az Egyesült Államokban, de Európa és Ázsia egyes régióiban is. Nagy kérdés, hogy a kettő pusztán párhuzamosan emelkedik, vagy a túlsúly felelős a refluxbetegség és szövődményeinek kialakulásáért.

    Reflux és elhízás

    A sav hiánya önmagában nem okoz panaszt. Vészes vérszegénységben a gyomornyálkahártya autoimmun eredetű sorvadása következik be, mely miatt a vérképzéshez szükséges B12-vitamin nem szívódik fel, és ami egyúttal a gyomor savtermelésének teljes kiesésével jár. Ezeknek a betegeknek nem szokott gyomorpanaszuk lenni, ha igen, akkor nem a savhiánnyal van összefüggésben.

    Korábban a gyomorégést a savtúltermelésnek tulajdonították. Történtek mérések, mely során gyomorszonda segítségével próbálták meghatározni az éhgyomri savtartalom, - illetve savtermelést indukáló anyagok adását követően - a maximális savképződés mértékét. Ezek a vizsgálatok rendkívül nehezen értékelhetőek voltak, és ugyanazon betegben ismételve eltérő eredményeket adtak, ami alkalmazhatóságukat alapvetően megkérdőjelezte.

    Ma már tudjuk, hogy a sav ugyan egy agresszív tényező, de nem önmagában a mennyisége számít, hanem az, hogy a gyomorban, nyelőcsőben jelen lévő természetes védelem (védekező mechanizmusok) és a károsító hatású anyagok egyensúlya megbomlik-e.

    Hirdetések

    Gyomortartalom a nyelőcsőben - Reflux

    Az égő fájdalmat általában a gyomortartalomnak a nyelőcsőbe való bejutása, a nyelőcső alsó szakaszának nyálkahártya irritációja okozza. Ezt ma reflux betegségnek hívjuk. Ennek lényege, hogy a gyomorszáj, mely normálisan zárva van, gyakrabban nyit a szükségesnél. Az emberek egy részében a tisztító mechanizmusok kompenzálni tudják. Ilyenek a bőséges lúgos kémhatású nyál, mely semlegesíti, lemossa a nyelőcsőbe jutott savat, a nyelőcső perisztaltikus mozgása, mely szintén gyorsítja a gyomortartalom távozását.

    De védelmet jelent a nyelőcső hámjának nyáktermelése is. Ha az agresszív hatások erősebbek, (pl. gyakori tartós savvisszaáramlás), megjelenik a tünet, súlyosabb esetben a nyelőcső nyálkahártyájának felmaródása, fekélye.

    Nyálkahártya sérülés - Gyomorfekély

    A gyomorrák

    Azokban a családokban, ahol fordult már elő gyomorrák, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzése javasolható, egyébként a megfelelő életmód segít megelőzni a betegség kialakulását.

    Figyelmeztető jelek és rizikófaktorok

    Származhat a felső hasi égő fájdalom a gyomorból is. Itt is arról van szó, hogy a nyálkahártyát védő mechanizmusok nem tudják kompenzálni a sav és az emésztőenzim hatását. Ez az alapja a fekélyképződésnek. Legtöbb esetben inkább a védelmi vonal gyengülése az ok és nem a savtermelés változása. A nyálkahártya védelmét gyengíti a gyomorban élő Helicobacter pylori nevű baktérium vagy bizonyos gyógyszerek is (ízületi gyulladáscsökkentők, aspirin).

    Fokozott savtermelés egyértelmű kóroki szerepét tulajdonképpen csak egy betegségben sikerült bizonyítani (Zollinger-Ellison-szindróma), ahol egy hormontermelő daganat kontrollálatlan savtermelést provokál. Ezekben a betegekben is fekélyképződést észlelünk, általában többet, szokatlan helyen, mélyen a nyombél távolabbi szakaszaiban is. Ezek a fekélyek makacsak, savcsökkentő terápiára kevéssé jól reagálnak, szerencsére ritka kórforma.

    Savtermelés csökkentés, nyálkahártya védelem

    Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a „savas panaszok”-hoz hasonló tünetek jelentkezhetnek reflux, gyomor- vagy nyombélfekély nélkül is. Ebben az esetben a tüneteket valószínűleg az emésztőrendszer beidegzése és a központi idegrendszer összehangoltságának hiánya magyarázza. Úgy is mondhatjuk, kicsit leegyszerűsítve, hogy a tünet nem az adott szervben, hanem a „fej”-ben, vagyis a központi érzékelés során keletkezik.

    Bár mint láttuk az esetek többségében a panaszokért a védekező mechanizmusok gyengülése a felelős, ennek gyógyszeres korrekciójára alig van lehetőség. Ezért a kezelés során a savtermelés csökkentése révén igyekszünk helyreállítani a megbillent egyensúlyt. Talán ez az oka annak, hogy a mindennapokban ma is „savproblémák”-ról beszélünk. A nyálkahártya védelmét támogatják a bevonó szerek, de ezek önmagukban csak egészen enyhe esetekben hatékonyak.

    Szövődmények és kezelésük

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A betegség kimenetele az alapproblémától függ. A reflux a betegek legnagyobb részében jóindulatú betegség, de néhány százalékban súlyos szövődmény (nyelőcsőfekély vagy rák) is kialakulhat, ha nem szed a beteg rendszeresen savcsökkentő gyógyszert. Szerencsére a többségnek elegendő csak időszakosan, panaszok esetén szedni a szert. Erről a gasztroenterológussal célszerű konzultálni.

    Fekélybetegség esetén meg kell próbálni kiiktatni az előidéző faktort. Ha Helicobacter pylori fertőzés áll fent, ki kell irtani, ha gyógyszer okozta, meg kell próbálni elhagyni azt. Ezekben az esetekben a beteg csak átmenetileg szorul kezelésre, és a fekély nagy valószínűséggel nem tér vissza.

    Sokat tehet magáért a beteg életmódváltással is. Az alkohol fogyasztás elhagyása javítja a reflux betegség tüneteit és a fekély gyógyulási rátáját. Hasonlóan javulás várható a dohányzás elhagyásától és a túlsúly csökkentésétől.

    Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Gyomorégés és a savközömbösítők - Mikor alkalmazzunk gyógyszert?

    A savközömbösítők régebben nagyon fontos gyógyszerek voltak a gyomorfekély kezelésében, ma már inkább csak a gyomorégés és egyéb emésztési panaszok esetén szedik őket.

    Helicobacter pylori és reflux - Van összefüggés?

    A Helicobacter pylori nevű kórokozó nem minden esetben okoz panaszokat, azoknál, akinek a szervezetében jelen van. Becslések szerint minden harmadik ember fertőzött a baktériummal, de csak tíz százalékuknál jelentkeznek gyomorpanaszok. De okozhat-e a kórokozó refluxbetegséget is?

    Reflux - Amit Ön is megtehet

    Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.

    A reflux is okozhat alvászavart

    A gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat a reflux. Csak kevesen vannak tisztában a két jelenség összefüggésével. A kivizsgálás és a megoldás lehetőségeiről dr. Vida Zsuzsanna szomnológus főorvos beszélt.

    A kezeletlen reflux szövődményei

    A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell. Hosszú távon - kezelés nélkül - ugyanis a nyelőcsövet, a légcsövet és a szájüreget irritáló, maró hatású gyomorsav számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet.

    Csendes reflux: alattomos betegség meglepő tünetekkel

    A savas reflux tünetei jól ismertek: savas ízű felböfögés, a mellkas középső részén, a szegycsont mögött érzett égő, szúró jellegű fájdalom vagy nyomásérzés, mely általában evés után vagy lefekvéskor jelentkezik. Van azonban a betegségnek egy másik, ritkábban előforduló típusa, az úgynevezett néma reflux, amelynek tünetei nem ennyire egyértelműek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA